Pretraga

Gotovo 4.500 naših čitatelja otkrilo koju ocjenu očekuje na maturi iz Matematike

A- A+

Prošli petak završili su ispiti na ljetnom roku ovogodišnje državne mature. Posljednja se pisala Matematika, obvezni predmet kojem je, na obje razine, pristupilo preko 26.000 maturanata i koji je sada već tradicionalno maturantima zadao muke. Na osnovnoj razini zbunjivao ih je zadatak o promjeru ljudske dlake, a na višoj razini ukiseljeno mlijeko. Nakon ispita naše smo čitatelje pitali što očekuju od posljednjeg ispita mature.

državna matura ocjena

Foto i ilustracija: srednja.hr

Konkretno, na portalu smo pokrenuli anketu s pitanjem – koju ocjenu očekujete na maturi iz Matematike? Do danas u 11 sati u našoj je anketi sudjelovalo 4.494 pristupnika, a njihova su očekivanja i odgovori, dakako, podijeljeni.

Izdvojeni članak
matematika trigonometrija

Rješenja su tu i već znaš da ćeš pasti Matematiku na maturi: Evo što ti je činiti

Njih 16 posto očekuje jedinicu

Najveći broj pristupnika, njih 36,88 posto očekuje tek minimalni prolaz na maturi, odnosno dvojku. Odmah nakon slijede oni koji očekuju trojku, njih je 20,42 posto. Treći po redu najpopularniji odgovor je, posebno zabrinjavajuće, jedinica. Da neće proći maturu iz Matematike očekuje čak 15,99 posto pristupnika našoj anketi.

Tek nakon slijede oni koji imaju najviša očekivanja; odličnu ocjenu na ispitu iz Matematike priželjkuje 14,81 posto sudionika u anketi, a vrlo dobru njih 11,98 posto. Ovo su, napomenimo još jednom, rezultati zaključno s današnjim jutrom.

‘Frustriran sam i ne znam kako ću proći’

Ovi rezultati pretjerano nas ne čude s obzirom na odgovore koje smo od maturanata dobili nedugo nakon polaganja mature iz Matematike. Gabrijel, maturant Obrtničke škole u Požegi, koji je pristupio ispitu osnovne razine, rekao nam je da je frustriran i da ne zna kako će proći maturu.

– Ispit je bio vrlo težak i ispunjen nebitnim zadatcima. Kakav promjer ljudske dlake, kakva pud? Frustriran sam i ne znam kako ću proći. Najtežeg zadatka se ne sjećam, ali zadatci sa pisanim odgovorima su bili vrlo teški. Pitanje o jabukama i košnji trave je bilo pomalo čudno, također i pitanje o pudima i kilogramima. Ali ništa ne prevladava pitanje ‘koliki je promjer ljudske dlake?’ Kakav virus? Brojevi mi ni ne izađu na kalkulatoru, kazao nam je Gabrijel.

Na višoj razini, pak, učenike je mučilo to što je bilo deset zadataka više nego na prijašnjim ispitima više Matematike. Nekim je problem činilo ukiseljeno mlijeko, a drugima cijela područja poput – geometrije.

– Cijela geometrija mi je bila katastrofa izuzevši jedan zadatak koji je bio vezan za Pitagorin poučak. Pohađala sam pripreme bez kojih ne bih znala ni ovo malo što sam znala, ispričala nam je maturantica Maria iz Ekonomske škole u Sisku.