Pretraga

Gotovo dvije tisuće kandidata polagalo Engleski na maturi: Najviše problema stvorilo slušanje

A- A+

Prvi od tri obvezna predmeta, koji se ovaj tjedan pišu na jesenskom roku državne mature, polagalo je danas gotovo 2.000 kandidata. Njih 1.371 prijavili su B razinu, a 620 višu. Imamo dojmove nekoliko njih koji su polagali ispit na B razini te jedan analitičan maturantice koja je išla popravljati ocjenu na A razini.

Foto: Pixabay

Gabrijela iz Srednje škole Ruđera Boškovića u Osijeku, nije uspjela riješiti Engleski na B razini na ljetnom roku pa je pristupila ‘popravnom’ roku.

Slušanje stvaralo probleme maturanticama

Izdvojeni članak
engleski čovjek

[ZADATAK DANA] Tko ovo riješi 100% točno, spreman je za višu razinu mature iz Engleskog

– Ispit iz engleskog je dobro prošao, očekujem ocjenu dobar, a polagala sam B razinu. Najteži dio ispita bio je  slušanje, a 85 minuta je bilo dosta vremena za rješavanje ispita, govori nam Gabrijela, koja ima namjeru upisati Novinarstvo.

 

Na dva načina se pripremala za ispit, što će joj prema njenom dojmu biti dovoljno za ocjenu dobar.

– Pripremala sam se putem interneta, a bila sam i na instrukcijama, govori osječka maturantica.

Temeljem svojih negativnih, ali i pozitivnih iskustava na ovogodišnjoj maturi, ima i važnu poruku za buduće generacije.

– Rješavajte što više problemskih zadataka, ne sikirajte se previše, više se posvetite ponavljanju gradiva i sve će biti dobro, poručuje Gabrijela.

Još jedna osječka maturantica, pala je na ljetnom roku, pa se morala ‘vaditi’ na jesenskom. Nije ni ovoga puta bilo sjajno, ali očekuje prolaz.

– Ispit je bio težak, ali očekujem prolaznu ocjenu.  Esej je bio dosta lagan. Trebali smo odgovoriti na 3 pitanja što smo radili za rođendan, koji je najbolji poklon koji smo dobili i što ćemo raditi za idući. Najteži dio ispita mi je bila gramatika, odnsono zadaci u kojima se moraju ubaciti riječi. I prvi zadatak je bio dosta zbunjujući, a kod slušanja se dosta toga nije čulo, pogotovo prvi i zadnji zadatak, analizira nam Nora, koja je pohađala Ekonomsku i upravnu školu Osijek.

Pripreme za ispit ove osječke maturantice, bile su u najmanju ruku zanimljive. No, prema njenim riječima, isplatilo se.

– Za ovaj ispit sam se pripremala rjesavajući mature od prošlih godina, a pisma sam naučila napamet i nadala se da će se neko ponoviti. To se i dogodilo i reći ću samo da sreća prati hrabre, zadovoljno će Nora.

Ivanu čeka dosta posla, ali prvi je dio uspješno riješila

Svoje dojmove s ispita B razine, podijelila je s nama i Ivana, koja je pogađala smjer upravni tajnik u sklopu Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek u Zagrebu. Ona također nije uspjela položiti spomenuti ispit na ljetnom roku.

– Ispit je prošao odlično i očekujem četvorku. Najteži dio ispita bio mi je slušanje, a nekih drugih težih zadataka se ne mogu sjetiti zbog treme i nervoze, govori nam Ivana, napominjući da je još posla čeka ovaj tjedan, budući da je pala i Matematiku na ljetnom roku.

Zadatak s ubacivanjem rečenica kompliciraniji nego ljetos

Izdvojeni članak

Ovo se mora proslaviti odlaskom u kino: Maturantima A razina Engleskog bila prelagana

Svoje dojmove s ispita iz Engleskog jezika, podijelila je s nama i jedna maturantica koja je pisala A razinu. Ona je već upisala faks, ali razmišlja o promjeni pa je odlučila popravljati ocjenu ‘za dogodine’.

– Na ljetnom sam dobila 4 i željela sam popraviti ocjenu za dogodine. Očekujem da bih opet mogla biti četvorka ili čak petica. Na eseju smo imali temu “Some people think junk food should be banned from school. Other think it is your personal choice”, a osobno mi je najteži dio odnosno zadatak bio onaj u kojemu je trebalo ubaciti rečenice u tekst. Za razliku od ljetnog roka, bio je puno kompliciraniji. Prije je bila priča o nekoj avanturi, gdje po logici praktički možeš zaključiti po redu kako ide. A sad je bilo nešto o kulturi u Manchesteru. I generalno na ljetnom su roku bile općenite i jednostavne teme.  Malo teži vokabular su koristili pa mislim da možda netko kome inače engleski baš i ne ide, neke stvari nije mogao uhvatiti. Ja sam na primjer prošli reading jednom pročitala i bio mi je okej, a sad tako baš i nisam mogla. Prošla sam ga više puta da bi mogla označiti odgovor. Sve skupa za esej dovoljno vremena i za listening, a  za reading malo, detaljno nam analizira ispit Glorija, koje je pohađala jezičnu gimnaziju u Sinju.

Na kraju ima i savjet za buduće generacije.

– Nisam se pripremala za ispite, ali bih budućim generacijama poručila, neka prate nastavu na satu i prije mature rješavaju prijašnje ispite i to će biti dovoljno, u zaključku će Glorija. 

 


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i Maturanti 2020. te u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap