Pretraga

Gradonačelnik otpilio maturante pa se osjećaju izigrano i bezvrijedno: Ništa od dodatnog dana za norijadu u Koprivnici

A- A+

Premda u većini krajeva Hrvatske norijada, kao završna proslava prilikom završetka srednje škole traje jedan dan, Koprivnica uz nekoliko gradova ima tu posebnost višednevne proslave. Tako je do unatrag par godina, program norijade u ovom gradu trajao pet dana, da bi prošle bio skraćen na tri, a ove su ga gradske vlasti odlučile pretvoriti u dvodnevni događaj. Nije se to svidjelo maturantima pa su se otvorenim pismom obratili gradonačelniku, koji se na kraju oglušio o njihove molbe potvrdivši prvotnu odluku da će program norijade u Koprivnici trajati u ponedjeljak i utorak.

Dizajn plakata: Ilan Šepec, 4. d

Maturanti Gimnazije Fran Galović osjećaju se izigranima i manje vrijednima od prethodnih generacija pa su nam se požalili zbog nastalih okolnosti. Uz nepovoljnu odluku gradonačelnika, razočarani su i pristupom koji su doživjeli.

Povećali troškove organizacije radi vaše želje

Izdvojeni članak
foto: Ivan Božić|srednja.hr

Maturanti pobijedili, konačan dogovor je pao: Evo gdje se zbog Dinama i Hajduka premjestila norijada

Prije nego krenemo na njihovo očitovanje, pročitajte što je napisao gradonačelnik Mišel Jakšić u odgovoru na matuantsko otvoreno pismo u kojem je stajala molba za trodnevno slavlje. Usput napomenimo da smo se od ponedjeljka (kada je gradonačelnik najavio svoj odgovor maturantima) do jučer, više puta pismeno i telefonski obraćali Gradu Koprivnici vezano za ovu temu, ali su naš upit o statusu norijade izignorirali pa Jakšićevo pismo u cjelosti prenosimo s portala epodravina.hr.

Dragi maturanti,

prije svega želim vam čestitati na uspješnom završetku srednjoškolskog obrazovanja i zaželjeti vam puno uspjeha na Državnoj maturi.

Ponosan sam što je Grad Koprivnica uz vas kroz cijelo školovanje od vrtića pa do fakulteta. Tu svakako mislim i na ‘norijadu’ maturanata koprivničkih srednjih škola, iako istima nije osnivač Grad već Koprivničko-križevačka županija.

U četvrtak 11. svibnja je održan sastanak s predstavnicima maturanta i ravnateljima za koji je poziv poslan u utorak 8. svibnja. Na sastanku je dogovoreno da će Grad program za maturante organizirati u ponedjeljak i utorak, a na zahtjev vaših predstavnika dogovoreno je da će organiziran biti i nastup benda Tragovi. Grad je pristao na taj vaš zahtjev i time dodatno povećao troškove organizacije događaja.

‘Norijada’ u organizaciji Grada održat će se u ponedjeljak i utorak, a za potrebe provedbe iste osiguran je šator, ugostiteljska usluga, DJ, bend, pozornica, razglas, zaštitarska služba, WC-i, a sve u cilju kako bi svoje posljednje srednjoškolske dane proslavili što kvalitetnije i ono najvažnije što sigumije.

U svom pismu dobro ste spomenuli kako je Koprivnica jedan od rijetkih gradova koji ‘norijadu’ organiziraju nekoliko dana. U većini gradova ona se organizira jedan dan. Tako je primjerice u ostalim gradovima u županiji, Križevcima i Đurđevcu te glavnom hrvatskom gradu Zagrebu.

Ovaj, kako ga nazivate ‘obred inicijacije’ u svijet odraslih, osim zabave za sobom uvijek nosi i odgovornost – odgovornost prije svega prema građanima koji žive u blizini Bašće i Sajmišta.

Iznio je i niz organizacijskih uvjeta te molim maturante da ih se pridržavaju.

– Norijada se održava 21. i 22. svibnja

– Glazba će svirati svaki dan od 14 do 02.00 ujutro

– Molimo da na prostor Bašće i u šator ne unosite pića u staklenim bocama radi vaše sigurnosti

– Tijekom proslave na vašu će sigurnost paziti djelatnici Zaštite Jurenec, policija, a bit će u pripremi i Hitna pomoć

– Slobodno pozovete svoje prijatelje da vam se pridruže, neće biti kontorle ulaska

– Kraj proslave predviđen je za 02.00 i molimo da se toga pridržavate

Gradonačelnik ne govori istinu, nismo tražili bend Tragovi, a sve se svelo na dva dana fešte u šatoru

Izdvojeni članak

Maturanti se pobunili jer im skraćuju norijadu za jedan dan pa uputili otvoreno pismo gradonačelniku

No, kao i mnoge priče koje pišemo i čitamo svakodnevno, tako i ova ima barem dvije strane. Tako nam jedna od koprivničkih maturantica Gimnazije Fran Galović  pojašnjava, da maturantski predstavnici nisu tražili bend Tragovi i da su uslijed novih okolnosti poželjeli nešto napraviti u vlastitom aranžmanu, ali kako se na kraju sve svelo na dva dana fešte pod šatorom.

– Običaj maturanata iz Koprivnice prekinut je od ove godine. Mi, ovogodišnji maturanti, očito nismo vrijedni kao kolege koje su bili maturanti prije nas. Naime, prije pet godina norijada u organizaciji Grada trajala je pet dana, prošle godine su to smanjili na tri, a mi smo ove godine dobili samo dva dana. Nakon našeg otvorenog pisma, gradonačelniku je trebalo pet dana da nam odgovori. Osjećamo se kao da smo tih pet dana bili ignorirani i da smo zaslužili dobiti odgovor prije. U svom pismu gradonačelnik je istaknuo kako je udovoljio našim željama te da nam je za jedan dan čak platio i nastup benda Tragovi. Na dogovoru s predsjednicima maturantskih razreda je bilo malo drugačije. Naime, gradonačelnik je ponudio nastup spomenutog benda, nismo to mi zahtijevali. Ravnatelji svih srednjih škola dozvolili su nam slavlje od petka. Prijedlog Grada je bio da u petak i subotu izlazimo van, a da će nam oni pomoći tako da će apelirati kafićima i klubovima da nam daju posebne ponude. Do ponuda, pogađate, nije došlo, a izaći u kafiće i klubove cijelu noć je veliki trošak. Naravno da nam je na pamet palo da se okupimo u parku, ali on nam je zabranjen zato što je nedavno obnovljen. No, to je opet bolje od nedjelje, jer tada se svi kafići zatvaraju u 12. Tako se naše slavlje, koje je trebalo trajati pet dana, svelo na dva dana fešte u šatoru, objašnjava nam jedna maturantica, naglašavajući da je to kolektivni osjećaj maturanata spomenute gimnazije.
Iako gradonačelnik nije decidirano spominjao troškove organizacije norijade, naveo je kako su oni svakako povećani radi želje maturanata da im nastupaju Tragovi. Maturantica se osvrnula i na financijsku perspektivu priče.
– Zanimljivo je kako novaca nema za maturante i kako je temeljni argumenti protiv nas to što smo glasni, a Renesansni festival svake godine traje tri dana, a ove je godine proslava prvog maja trajala čak pet dana. Tih pet dana muzike i fešte se ne razlikuje od pet dana koje smo mi htjeli. Osim u očima gradonačelnika, zaključuje ona. 
Copy link
Powered by Social Snap