Pretraga

Hoće li i ‘stariji’ pristupnici u 2022. pisati maturu po novom programu? Evo što kaže NCVVO

A- A+

U idućoj, školskoj godini 2021./2022. učenici će pisati dvije državne mature – jednu probnu i jednu redovitu. Razlog leži u tome što će ispiti koji se provode od 2022. biti prilagođeni novim kurikulumima. No, što je s onima koji su školu završili u 2021. ili prijašnjih godina i nisu se u cijelosti školovali po novom programu?

Foto: srednja.hr

Svake godine na državnu maturu, uz redovne učenike izlaze i oni koje se kategorizira kao ‘kandidate’. Osim učenika koji dolaze iz inozemstva, u to ulaze i pristupnici koji su školu završili u godinama prije one u kojoj se piše matura. Dakle, na maturi 2022. godine kandidati će biti oni koji su školu završili 2021. ili prije te godine.

Što je sa ‘starijim’ pristupnicima?

Poznato je kako se u 2022. pišu dvije mature – probna i redovita, a razlog leži u tome što će se ispiti temeljiti na novim kurikulumima.

Ovih dana, nakon ljetnog roka mature mnogi se pitaju kako će iduće godine izgledati državna matura za ‘starije’ pristupnike, one koji su školu završili ove ili ranijih godina. Pojedini učenici, vele nam, u školama su dobili informaciju kako će se za takve pristupnike tiskati druga verzija ispita prema ‘starom’ programu. No to nije točno, kažu nam u NCVVO-u.

– Donošenjem novih predmetnih kurikuluma bila je nužna promjena ispitnih specifikacija i ispitnih kataloga na kojima se temelje ispiti državne mature. Zadatak izrade ispitnih kataloga usklađenih s novim kurikulumima bio je osobito izazovan radi činjenice da se kurikularna reforma uvodila u etapama, odnosno novi kurikulumi implementirani su prvo u eksperimentalne škole, a godinu dana kasnije i u sve ostale. Stoga je kao glavni cilj izrade novih ispitnih kataloga (za školsku godinu 2021./2022.) postavljeno načelo pravednosti, odnosno svi pristupnici trebaju imati jednake šanse za ostvarivanje dobrih postignuća na ispitima državne mature. To znači da će za svaki predmet postojati jedan ispit, a ne dva (npr. jedan koji bi se temeljio na novim kurikulumima i jedan u skladu s Planom i programom), kažu nam iz NCVVO-a.

Izdvojeni članak

U 2022. uz redovnu se piše i probna matura: Razmatra se online provedba tih ispita

Ispiti će biti jedinstveni za sve pristupnike

Dodaju, taj će  jedan ispit u ishodovnom i sadržajnom dijelu biti jednako pravedan prema svim pristupnicima.

– Tako ispitne specifikacije za gradivo prvog i drugog razreda srednje škole obuhvaćaju samo one ishode koji su zajednički važećim ispitnim katalozima temeljenima na Planu i programu te predmetnim kurikulumima. S obzirom na to da su svi učenici srednjih škola koji će u školskoj godini 2021./2022. pristupiti državnoj maturu, u trećem razredu u potpunosti prešli na kurikulumski pristup, odnosno rade prema novim predmetnim kurikulumima, ishodi u novim ispitnim katalozima koji obuhvaćaju gradivo trećeg i četvrtog razreda temeljit će se isključivo na kurikulumima predmeta. Zaključno, ispiti za 2021./2022. bit će jedinstveni za sve pristupnike, zaključuju iz NCVVO-a.

Podsjetimo, uz redovitu iduće se godine provodi i probna matura, upravo zbog toga što će u idućoj školskoj godini državnoj maturi pristupiti prva generacija maturanata koja se dio svojeg srednjoškolskog obrazovanja školovala prema novim kurikulumima. Kako će ta probna matura izgledati, pročitajte na poveznici.

Hoće li i ‘stariji’ pristupnici u 2022. pisati maturu po novom programu? Evo što kaže NCVVO
Share via
Copy link
Powered by Social Snap