Pretraga

Imamo čitav popis: Doznajte koji će sve fakulteti za upise u 2023. provoditi dodatnu provjeru

A- A+

Osim što će kroz lipanj maturanti pisati ispite državne maturu koja im je uvjet za upis studija, neki od njih morat će polagati i dodatnu provjeru na fakultetu. Za upis pojedinih studija provodi se tako provjera psihomotoričkih sposobnosti, na nekima je dodatni ispit pristupni intervju, a treći, pak provjeravaju konkretna znanja iz određenih predmeta.

ispit

Ilustracija: Pexels

Matura je sve bliže, a tijekom čitavog tog procesa, sve do objave konačnih rezultata, 19. srpnja, maturanti mogu prijavljivati studije. Osim ako je fakultet za neki od svojih studija odredio raniji rok prijave, što je obično slučaj s onima koji provode neke dodatne provjere. Ako neki fakultet uvjetuje takvu provjeru za upis, maturantima je to vidljivo u sustavu Postani student i na samim stranicama fakulteta.

A takvih je i ove godine pozamašan broj, vidljivo je to iz podataka Središnjeg prijavnog ureda. Primjerice, Kineziološki fakultet u Zagrebu provodi provjeru specifičnih motoričkih sposobnosti i znanja, Medicinski ima provjeru znanja iz fizike, biologije i kemije, a za upis studija Hrvatskog katoličkog sveučilišta provodi se pristupni intervju. Umjetničke akademije imaju svoje provjere specifičnih znanja, sposobnosti i vještina, dok fakulteti koji obrazuju buduće liječnike dentalne medicine provjeravaju psihomotoričke sposobnosti kandidata. I to su samo neki s popisa.

Izdvojeni članak
šarene stolice u predavaonici na fakultetu

AZVO objavio nove podatke: Ovo su, trenutno, najpoželjniji studiji za upis u 2023. godini

U nastavku donosimo popis svih fakulteta koji u 2023. provode dodatne provjere za upise, a riječ je o podacima Agencije za znanosti i visoko obrazovanje. Valja napomenuti kako na popisu nema studija logopedije u Zagrebu i Rijeci, a za upis oba potrebno je proći kroz procjenu jezično-govorno-glasovnog statusa. Kako nam kažu iz AZVO-a, procjena jezično-govorno-glasovnog statusa je preduvjet, a ne dodatni ispit te ga iz tog razloga nema u tablici gdje su navedeni samo dodatni ispiti.

Napomena: ako vam tablica studija koji imaju dodatne provjere u nastavku nije vidljiva, potrebno je osvježiti stranicu.

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr

Copy link
Powered by Social Snap