Pretraga

Ispit iz Povijesti nije bio pretežak, ali maturanti bi danas mogli sanjati komuniste iz Kambodže

A- A+

Na redu je danas na državnoj maturi, osim Fizike, bio i izborni predmet Povijest, kojega je ukupno prijavilo 1.190 pristupnika. Iako je većina njih bila zadovoljna napisanim, pojedina pitanja bila su im malo komplicirana, poput onog kako se zvala komunistička organizacija koja je vladala Kambodžom sedamdesetih, te velik broj pitanja iz umjetnosti.

Foto: pixabay

Maksimalno 120 minuta mogli su danas maturanti pisati ispit državne mature iz Povijesti. Prošlogodišnji ispit iz tog predmeta podijelio je mišljenja kandidata pa je tako nekima bio dosta zbunjujuć, a nekima je pisanje ispita prošlo bez pretjeranih poteškoća.

Izdvojeni članak

Fizika na maturi nije bila teža nego inače, ali će ipak mnoge pristupnike eliminirati

Pitanja poprilično konkretna 

Slična je situacija i s ovogodišnjim ispitom. Kaže nam maturantica Iris iz Gimnazije Vukovar, nije se za Povijest puno pripremala, jer je promijenila izbor studija, pa joj ovaj ispit ne igra preveliku ulogu. 

– Ispit se činio lakšim nego prošle godine i uz malo više pripreme može se ostvariti super rezultat. Pitanja su bila prilično jasna, samo mi se nisu svidjela pitanja vezana uz umjetnost. Naravno, kao i na svakom ispitu bilo je pitanja za koje nikada prije nisam čula. Profesori koji su nas čuvali inzistirali su na striktnom pridržavanju pravila, pa nije bilo ni pokušaja prepisivanja mislim da je bilo i više nego dosta vremena za rješavanje svih pitanja, kaže nam Iris. 

Dodaje, malo su ju zbunila pitanja koja su zahtijevala da se napiše umjetnički pravac slike ili građevine, a brojne maturante zbunilo je pitanje o Crvenim Kmerima, komunističkoj organizacija koja je vladala Kambodžom sedamdesetih.
Maturantica Mirela iz Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića u Osijeku kaže kako je ispit prošao odlično i nije joj uopće bio težak. 

– Po meni nije bilo dvosmislenih pitanja, sva su pitanja bila dosta korektna i lagana za rješavanje, naravno ako se učilo. Imala sam i više nego dovoljno vremena, završila sam ispit u manje od sat vremena, kao i većina kolega koji su pisali sa mnom. Pripremala sam se nekoliko dana ranije rješavajući ispite na NCVVO i očekujem barem trojku, kaže nam Mirela koja planira upisati Medijsku kulturu u Osijeku ili Novinarstvo/Politologiju u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Ivan Krstitelj i sveta Terezija uveli pomutnju među maturante koji su danas pisali Likovni

Tražio se široki opseg znanja 

Niti u Mirelinoj školi nije bilo izgreda za vrijeme pisanja ispita, a od pitanja koje ju je malo zbunilo izdvojila je sljedeće: 

– Bila je prikazana fotografija mornarice i pitanje je bilo čija je, dakle je li egipatska, grčka, rimska ili fenička… Na tom sam se pitanju dosta dvoumila, ali mislim da sam ga točno riješila, kaže Mirela. 

Nešto drugačije mišljenje o težini ispita ima Klaudija Herceg, maturantica Prve gimnazije Varaždin. 

– Ispit je bio dosta težak, puno se tražilo od nas da znamo, ali imala sam dosta vremena. Po meni nije bilo dvosmislenih pitanja, za ispit sam se pripremala dva tjedna, svaki dan po 4-5 sati (s pauzama između od 15 minuta). Očekujem da ću dobiti 3, kaže nam Klaudija koje planira upisati Pravo u Osijeku.

I u njenoj školi ispit je protekao u skladu s pravilima, a neka od pitanja koja su se našla na ovogodišnjem ispitu, glasila su ovako: ‘Koji je pilot izjavio da neće pucati po Hrvatima’, ‘Koja pokrajina se nalazila od Une do Vasada u vrijeme Osmanskog Carstva’, ‘Kome je pripao teritorij Neuma i Kotra nakon Požarevačkog mira 1718.’, a maturanti su morali znati i navesti radikalnu stranku u vrijeme Francuske revolucije.