Ispite mature ocjenjivalo 953 nastavnika, a kriteriji po kojima su odabrani – nejasni

I dok su maturanti nakon pisanja ispita mature pohrlili na kratku pauzu do objave rezultata, neki od njihovih nastavnika započeli su s radom na ocjenjivanju ispita. Ispite je ove godine, ispravljalo 953 nastavnika, žale se pojedini – u nikada lošijim uvjetima. No, loši uvjeti rada, u čitavoj priči nisu jedini problem. Naime, kandidati koji za taj posao nisu odabrani tvrde kako kriteriji odabira ocjenjivača nisu jasni, a obrazloženje odbijenice za obavljanje ovoga posla sudionici javnog poziva nikada nisu dobili. NCVVO  priznaje neke manjkavosti i za jedan dio njih opravdava se nedostatkom ljudskih resursa.

Foto: srednja.hr

Maturanti su svoje ispite na ljetnom roku napisali, a proteklih dana punom ih je parom u hangaru Zagrebačkog velesajma ocjenjivalo stotine nastavnika. Baš kao i pisanje ispita mature, njihovo ocjenjivanje odvija se u strogo kontroliranim uvjetima.

Stroga pravila za ocjenjivače

Ocjenjivači se ne smiju služiti mobitelom, a posebice ne fotografirati mjesto ispravljanja i ispitne materijale. Prostor u kojemu se ispiti ispravljaju nalazi se pod video nadzorom te je iznošenje ispitnih materijala strogo zabranjeno. Ipak, nastavnici koji ocjenjuju testove smiju po potrebi koristiti pauze za WC, odlazak na kavu ili, primjerice, za razgibavanje. Mnogima je ono vjerojatno i potrebno, budući da se ispiti ispravljaju od 9 do 20 sati. Kako je na stolovima s ispitnim materijalom nastavnicima zabranjeno držati piće i hranu, stanka za ručak je od 13 do 14 sati.

Ministrica Divjak: Rezultati mature na zemlju će spustiti očekivanja roditelja

Ocjenjivač koji je želio ostati anoniman otkrio nam je kako je satnica za ispravljanje ispita različita od predmeta do predmeta. Primjerice, za ispravljanje eseja iz Hrvatskoga jezika plaća se po ispravljenom eseju i jedan esej iznosi oko 20 kuna neto. Nastavnicima koji nisu iz Zagreba su plaćeni putni troškovi i smještaj u Zagrebu, obično u najlošijim hotelima ili hostelima. No, loš smještaj nije jedini problem s kojime su se ispravljači ovogodišnjih ispita susreli. Velike poteškoće su im u hangaru paviljona Velesajma zadavale – nesnosne vrućine!

– Hangar na Velesajmu je sam po sebi deprimirajući. U nekim se trenutcima u tom prostoru zna naći i preko 200 nastavnika (zna se dogoditi da se više predmeta ispravlja istovremeno). Vrućina, žamor, galama. Bez klime, ventilatora. Sjedimo za školskim klupama i na drvenim stolicama. Ove nam godine nisu osigurali ni sjedalice. Jedino što osiguraju je voda, kazao nam je naš anonimni izvor.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja na upit vezan uz loše uvjete za ocjenjivače odgovara: oni se ‘ne razlikuju od uvjeta u nekim školama, u kojima su učenici pisali te iste ispite’.

– Uvjeti ocjenjivanja ispita određeni su mogućnošću unajmljivanja prostora kontinuirano na dva mjeseca uz potrebnu infrastrukturu i dostupnost dolaska ocjenjivača, odnosno, blizinu hotelskog smještaja. Jedini takav prostor pronađen je u paviljonima Zagrebačkog velesajma, koje cijelo to vrijeme koriste i zaposlenici Centra kao i vanjski suradnici oviseći često o vremenskim uvjetima. Razumijemo da su to ponekad zahtjevni uvjeti za rad profesora ocjenjivača, kao što je to bilo i proteklog vikenda prilikom ocjenjivanja ispita iz Matematike, kažu nam iz NCVVO-a.

Nejasni kriteriji odabira kandidata

Daleko veći problem od nesnosnih većina i ove su godine bili nejasni kriteriji odabira ocjenjivača. Nastavnici se biraju putem javnog poziva, na koji se ove godine javilo 1.216 osoba, a za ocjenjivanje ispita odabrano je njih 935.

No, kako su nam se neki od odbijenih za obavljanje tog posla požalili, nikada nisu doznali zašto nisu odabrani na javnom natječaju. Na dio našeg upita oko toga koji su konkretni kriteriji prema kojima su odabrani ocjenjivači ispita mature, NCVVO nije odgovorio. Ukratko su samo pojasnili kako je za ocjenjivače Matematike uvedena je od ove prošle godine i dodatna edukacija i testiranje. U testnom dijelu, kažu iz NCVVO-a, ‘provedeno je sumativno testiranje za specifične potrebe Centra’.

Čak 7.435 maturanata odgovorilo 'treba li ukinuti državnu maturu?': Ovo je njihovo mišljenje

Ipak, kako nam se požalio jedan sudionik, kandidati matematičari rezultate tog testiranja nisu dobili – samo im je stigla kratka poruka da nisu pozvani na ocjenjivanje ispita.

Zbog čega rezultati tog testiranja iz matematike nisu bili vidljivi prijavljenima na javni poziv i zašto kandidati nisu dobili obrazloženje zašto nisu odabrani za ispravljanje, pitali smo NCVVO. Potvrđuju kako su nakon eliminacijskog testiranja kandidate obavijestili o njihovom ‘rezultatu implicitno putem obavijesti o pozivu ili ne pozivu za ocjenjivanje na ljetnome roku’.

– Centar, na žalost, nije u mogućnosti davati detaljnija izvješća o pojedinačnim rezultatima, a cijela je edukacija održana s ciljem odabira trenutno najspremnijih kandidata za bodovanje učeničkih uradaka prema zadanim uputama. Prethodno je 14. ožujka 2019. održan edukacijski seminar za novoprijavljene ocjenjivače, čiji je cilj bio pripremiti osobe bez iskustva u ocjenjivanju ispita državne mature za spomenuto selekcijsko testiranje, kažu iz NCVVO-a.

Dodaju, Centar će rado surađivati u nekoj drugoj prilici i s kandidatima koji nisu pozvani na ovogodišnje ocjenjivanje.

– Razumljiva je želja da svatko od 250 testiranih ocjenjivača dobije izvješće o svom radu i bude educiran za budućnost. Na žalost, Centar nema za sada dovoljnih ljudskih resursa za obavljanje i te vrijedne djelatnosti, već se moralo ograničiti na sumativno testiranje prema specifičnim potrebama Centra i, prema izvršenom testiranju, pozvati 200-tinjak osoba koje su najbolje bodovale testne primjere prema dobivenim uputama, zaključuju iz NCVVO-a.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našim Facebook stranicama Maturanti 2019. i Maturanti 2020. te u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Odgovori