Pretraga

Ispovijest dečka koji je Hrvatski jezik na državnoj maturi polagao u Izraelu

A- A+

Prije nekoliko dana smo vas uputili u detalje priče o maturantima Kristoferu Rogiću i Alenu Mosiću, koji su radi odgode Hrvatskog jezika na državnoj maturi stavljeni pred zid – odabrati nastup na Europskom plivačkom prvenstvu u Izraelu, za koji su davno izborili nastup ili polagati navedeni ispit. Da stvar bude složenija, već su obojica dobili stipendije za školovanje u SAD-u pa im jesenski rok nije bio opcija. Nakon prve odbijenice da im se na neki način izađe u susret, NCVVO je nakon žalbe i medijskog pritiska popustio te pristao na opciju da mlade plivačke zvijezde, polažu svoj zadnji test na maturi u hrvatskom veleposlanstvu u Tel Avivu! Kristofer Rogić nam je ukratko opisao kako je izgledalo to iskustvo.

Ovaj maturnat inače je završio Privatnu klasičnu gimnaziju u Zagrebu te je kao izvrstan plivač, ali i učenik, zavrijedio veliku stipendiju za California State University u Bakersfieldu.

Izdvojeni članak

Mrak vijest! Dva maturanta će u Izraelu pisati test iz Hrvatskog jezika na maturi

Po Kristoferovom iskazu test je mogao i bolje proći, ali iskustvo polaganja u veleposlanstvu bilo je izvrsno

Dakle kada su prošli utorak saznali da će im se polaganje testa iz Hrvatskog jezika preklopiti s najvažnijim plivačkim kontinentalnim natjecanjem, Kristofer i Alen su odmah poslali molbu NCVVO-u. U njoj su Centru dali nekoliko prijedloga za rješavanje te neugodne situacije, među kojima je bilo i polaganje ispita u hrvatskom veleposlanstvu u Izraelu. Nakon prve odbijenice, dečki su se obratili i medijima pa im je na kraju u drugom pokušaju NCVVO ipak omogućio i ovce i novce.

– U našoj ambasadi u Tel Avivu su nas odlično primili. Stigli smo tamo i atmosfera je bila super i oni su bili jako sretni što su to mogli učiniti za nas. Pošto im fali Hrvatska, ovakvi dolasci i posjeti im nekako bar malo ublažavaju nostalgiju. Pisali smo u hrvatskom veleposlanstvu, a to i je Hrvatska! Dok smo u samoj ambasadi, po Ustavu mi jesmo bili u Hrvatskoj i nitko nam ne može reći drugo. Ispit je bio kakav je bio i o tome nemamo bas što za reći, očito ne baš zadovoljan odrađenim, prokomenirao je Kristofer situaciju s testom u svoje, ali i Alenovo ime. 

Dodao je i kako su odmah po završetku ispita žurili natrag u Netanyu, da se priključe ekipi i nastave s natjecanjem.

Kristofer Rogić / izvor: Facebook

Stres i neizvjesnost oko mature utjecali na plivačke rezultate

Pošto nam je Kristofer odgovarao u ranu zoru uoči treninga, nismo ga mogli previše ugnjetavati s detaljima oko ispita. Tek smo još tražili da nam prokomenitra kako je njemu i Alenu prošao ‘prvi skok u bazen’ na natjecanju. Stres i nervoza oko mature, ogledali su se i u rezultatima. Usput se Kristoferu dogodio neočekivan obrat i na plivanju. 

– Što se tiče naših plivačkih rezultata, Mosić je zauzeo 28. mjesto. Tu se vidio sav stres i umor svih ovih izmjena događaja u zadnjih 2,3 dana. Ja sam plivao jučer 200 mješovito i u kvalifikacijama zauzeo 17. mjesto. Prvih 16. ulazi u polufinale pa sam imao mali peh i bio prva rezerva za polufinale (ako netko odjavi ili se ne pojavi, ja upadam). Trebalo mi je 20 stotinki do polufinala, a to je bio cilj! Na kraju sam popodne došao više manje nepreman, jer nitko ne odjavljuje polufinale, da bih na kraju 5 minuta prije starta saznao, da se glavni favorit nije pojavio! Obukao sam skin i stavio naočale te su me praktički bacili samo pred blok. Dao sam sve od sebe, ali nema se tu više što reći. Bez zagrijavanja i psihičke spreme, nisam imao što očekivati. Ostao sam na 16. mjestu. Od ostatka ekipe imali smo još jedno polufinale: Lorena Jerebić na 200 delfin je isto ušla u polufinale i zauzela 16. mjesto, ali treba napomenuti da se ona bori sa curama koje su 2 godine starije tako da ima još puno mjesta za napredak. Danas Jana Vranić i Lorena Jerebić plivaju 100 delfin, a Martina Andrašek nastupa na 50 leđno, gdje je prošle godine ušla u polufinale, objašnjava nam Kristofer Rogić s cijelim timom. 

No, za njega i Alena Mosića, natjecanje još nije gotovo. Imaju još po jedne kvalifikacije, a s obzirom da su sada rasterećeni od mature, možda i rezultati budu bolji. 

– Mosić jos čeka svoju glavnu utrku, koja je 50 leđno. To je sutra, a ja još imam 400 mješovito, što je u nedjelju, govori nam ovaj svestrani plivač na kraju. 

Inače stigla su sva rješenja iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi pa ona za A razinu možete pronaći na ovoj, a za nižu razinu na ovoj poveznici.