Pretraga

Ispovijest maturanata koji su zbog eseja pali Hrvatski: ‘Imam osjećaj da mi pola teksta nije čitano’

A- A+

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja danas je objavio rezultate ispita državne mature. Time je oko 30 tisuća maturanata doznalo svoju sudbinu – fakultet ili jesenski rok. Ova druga opcija, izgledno je to, očekuje maturante Ivana i Nikolu. Njima pogled na profil u sustavu Postani student danas nije donio osjećaj radosti – obojica su dobila nedovoljan iz Hrvatskog i to zbog eseja!

Foto: Srednja.hr

Maturante koji su državnu maturu iz Hrvatskog jezika pisali u školskoj godini 2017./2018. dočekalo je novo pravilo. Da bi položili ispit iz tog obaveznog predmeta morali su zadovoljiti minimalni prag na oba dijela ispita, testa iz jezika i književnosti i eseja. Pravilo da oni koji dobiju nedovoljan iz jednog od ta dva dijela ispita – padaju maturu iz Hrvatskog jezika na snazi je bilo i ove školske godine.

Hrvatski pao zbog nedovoljnog broja riječi u eseju

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski

Za prolazak ispita iz Hrvatskog maturanti više neće morati dobiti dvojku iz eseja

Baš u takvoj se situaciji našao maturant Ivan, koji je pisao B razinu Hrvatskog. Kako kaže, test iz jezika i književnosti napisao je dobro, ali taj obavezni predmet nije položio jer u eseju nije napisao traženih 350 riječi.

– Sve ostale predmete sam položio. Ali naravno to više nije važno pošto se treba proći i Hrvatski da bi se išlo na faks. U mom slučaju u eseju nisam imao dovoljan broj riječi… Normalno da sam se osjećao loše jer ću zbog nekoga tko je rođen 1893. godine, a to je Miroslav Krleža, morati ići na jesenski rok. Što znači vjerojatno pauzirati godinu jer na jesenskom mogu upisati samo ono gdje ostane mjesta, zar ne? Roditelji mi nisu ništa rekli, što će, nisam ni prvi ni zadnji, kaže nam Ivan.

‘Zašto bi sljedeća generacija imala veće privilegije nego mi?’

Ovogodišnja generacija maturanata druga je i posljednja za koju vrijedi pravilo o zadovoljavanju praga na eseju i testu. Od sljedeće godine maturanti više neće morati dobiti minimalno dovoljan na oba dijela da bi položili Hrvatski jezik. Naš sugovornik smatra da to nije uredu prema njegovoj i prošloj generaciji.

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski

Sućut kolegama na A razini s pjesmama: Pogledao sam film i skriptu i nadam se četvorci

– Da, od sljedeće godine se ukida pravilo da maturanti moraju proći oba djela ispita. Što znači da sam ja polagao sljedeće godine prošao bi. Naravno da nisam zadovoljan s time, naravno da to nije pošteno. Zašto bi sljedeća generacija imala veće privilegije nego mi? Ako je već tako onda smatram da bi bilo prikladno da NCVVO ne naplaćuje izlazak na ispit iz Hrvatskog za takve slučajeve koji su prošli teoriju, a, primjerice, esej nisu, smatra Ivan.

Dodaje, žalbu na rezultat iz Hrvatskog neće uložiti.

– Sustav obrazovanja u Hrvatskoj je prastar. Ta žalba bi se odugovlačila ‘ko zna koliko. A vjerojatno bi trebao nešto i platiti… pa ipak mi živimo u Hrvatskoj zar ne? Izaći ću na jesenski rok jer mi je ipak krajnji cilj upisati faks. Bilo to ove ili sljedeće godine, kaže nam za kraj Ivan.

‘Imam osjećaj da mi pola teksta nije čitano’

Izdvojeni članak

Maturanti nakon eseja na A razini Hrvatskog glasno uzvikuju ‘jao’: ‘Nisam znala ni što čitam’

Za razliku od njega, žalbu na rezultat mature planira uložiti Nikola. Ispit mature iz Matematike položio je s ocjenom dobar, a Engleski s četvorkom. No, negativna ocjena iz eseja rezultirala je ‘padom’ ispita Hrvatskog jezika.

– Razočaran sam ovim sistemom, dva boda su mi falila. Da esej ne treba biti pozitivan iz Hrvatskog, dobio bih trojku. Sutra šaljem žalbu u školu na neke dijelove teksta koji mi nisu bodovani, pa ću vidjeti što će biti. Osjećao sam se loše kada sam vidio rezultate iz Hrvatskog, očekivao sam da mi neće priznati esej zbog rukopisa… Imam osjećaj da mi pola teksta nije čitano, jer mi sastavnice od A1 do A5 (poznavanje i razumijevanje teksta, op.a.) uopće nisu bodovane, ispričao nam je kratko Nikola.

Roditeljima još nije rekao za ovaj rezultat, a na to da se zasebni pragovi za esej i test ukidaju već sljedeće godine nije imao poseban komentar.

– Žalbu ću uložiti – ako je priznaju neću morati na jesenski rok, a ako ne priznaju ići ću na jesenski i probati napisati za 5, zaključuje optimistično Nikola.

Napomenimo za kraj kako je u tijeku 48-satni rok za slanje prigovora, a konačni će rezultati mature biti objavljeni 15. srpnja, do kada maturanti mogu brisati i dodavati studijske programe na svoje liste prioriteta. Ovogodišnje pragove prolaznosti možete vidjeti na poveznici.

 


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našim Facebook stranicama Maturanti 2019. i Maturanti 2020. te u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap