Pretraga

Istječe najvažniji rok za sve koji žele pisati maturu na jesenskom

A- A+

Uobičajeno je da prijave za maturu u jesenskom roku traju puno kraće nego one u ljetnom, pa tako ovogodišnje završavaju već 31. srpnja u podne. Prijave u naknadnom roku, koji traje 1. i 2. kolovoza, moguće su samo uz opravdane razloge.

matura hrvatski

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Od 23. srpnja maturanti i drugi kandidati mogu prijavljivati ispite državne mature u jesenskom roku, a prijave u sustavu Postani student završavaju već 31. srpnja u podne.

Naknadna prijava moguća samo uz opravdane razloge

Naknadna prijava ispita moguća je 1. i 2. kolovoza, ali samo uz opravdane razloge što uključuje teže zdravstvene probleme u vrijeme prijava ispita, smrt u obitelji, prometnu ili drugu nesreću i slično. Kako naknadno prijaviti, odjaviti ili promijeniti prijavljenu razinu ispita možete doznati ovdje.

Osim što tada završavaju naknadne prijave, 2. kolovoza u 23:59 istječe rok za uplatu ispita. Obveza plaćanja vidljiva je pristupnicima nakon prijave ispita pored svakog prijavljenog ispita pod poveznicom ‘Moj odabir’ i na poveznici ‘Moji podatci/Zaduženja i uplate’.

Pristupnici koji imaju zaduženja iz prethodnih rokova, primjerice zbog neopravdanog izostanka, moraju podmiriti dugovanja zato što se uplate evidentiraju prvo za neuplaćene ispite iz prethodnih rokova. Učenici koji su ove godine završili četvrti ili peti razred u srednjim školama u RH plaćaju samo one ispite koje su položili u ljetnome roku, a ako ih ponovo prijavljuju u jesenskome roku. Oni koji su pali ispite u ljetnom i zato ih ponavljaju u jesenskom, ispit ne moraju plaćati.

Izdvojeni članak

Evo što se događa ako ponovno izađete na jesenski rok mature i padnete ispit ili dobijete lošiju ocjenu

Faksevi se mogu prijavljivati do 16. rujna

Što se događa ako izlazite na maturu kako biste poboljšali rezultat s ljetnog roka, ali ostvarite lošiji, padnete ispit ili ne izađete na njega, možete doznati ovdje. Sami ispiti u jesenskom roku pišu se od 18. kolovoza do 3. rujna, a kalendar možete detaljno proučiti na poveznici.

Kada je riječ o prijavama studija, privremene rang-liste za upise bit će objavljene 10. rujna, studijske programe kandidati će u jesenskom roku moći prijavljivati do 16. rujna u 14:59 sati. No, isto kao i na ljetnom roku visoko učilište može odrediti i raniji rok prijave na pojedine studijske programe, što je obično slučaj s onima koji imaju prijemne ispite, pa bi zato kandidati trebali pažljivo pratiti novosti na web stranicama željenih studija. Konačne rang-liste upisa na studijske programe bit će objavljene 16. rujna iza 16 sati.


Za sve buduće pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati dogodine, pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini.

Istječe najvažniji rok za sve koji žele pisati maturu na jesenskom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap