Pretraga

Ivana Katavić: Moja ostavka bi ozbiljno ugrozila procese državne mature

A- A+

Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić objavila je priopćenje u kojem koristi političarima omiljene sintagme poput one da je ‘izložena orkestriranim medijskim napadima’. Ponovno je potvrdila kako je Povjerenstvo određenim učenicima prigovore priznalo upravo na inicijativu nje i još dvije zaposlenice Centra, iako se to kosilo s mišljenjem stručnih skupina NCVVO-a. Nekoliko rečenica kasnije ravnateljica odgovornost opet prebacuje na Povjerenstvo. Podsjetimo i kako je srednja.hr jučer objavila snimke zaslona iz sustava NCVVO-a koje pokazuju da u slučaju Matematike nije bilo proceduralne pogreške o kojoj je Katavić inicijalno govorila. Priopćenje, u kojem Katavić ističe kako bi njezina ostavka ozbiljno ugrozila procese državne mature, prenosimo u cijelosti.

ivana katavić

Foto i obrada: srednja.hr

Posljednjih dana Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja i ja, kao ravnateljica Centra, izloženi smo orkestriranim medijskim napadima u vezi s jesenskim rokom državne mature u školskoj godini 2019./2020.  Kategorički odbacujem tvrdnje da smo Centar ili ja osobno pogodovali nekim pristupnicima na državnoj maturi dodjeljivanjem nezasluženih bodova. Također odbacujem i tvrdnje da sam ja ili zaposlenici Centra sudjelujući u radu Povjerenstva za praćenje državne mature, prekršili bilo koji zakon ili propis.

Povjerenstvo je sve do 2019. godine bilo samo neformalno tijelo za praćenje kvalitete provedbe državne mature, a tada je izmjenom Pravilnika o polaganju državne mature jednom jedinom rečenicom dana ovlast Povjerenstvu da odlučuje o prigovorima pristupnika protiv prethodnih odluka Centra. Time su potpuno izmijenjene dotadašnje uloge Povjerenstva i Centra u proceduri odlučivanja o prigovorima pristupnika, a da nije propisan ni sastav, ni broj članova, ni način donošenja odluka, ni ovlasti Povjerenstva, niti odnos između Centra i Povjerenstva, kao ni uloga zaposlenika Centra koji su imenovani za članove Povjerenstva. Dakle, unatoč proširenju ovlasti Povjerenstva, posve je izostala procedura po kojoj bi Povjerenstvo i Centar trebali postupati u tim novim okolnostima. Tako se mogla dogoditi i ta apsurdna situacija da ja i dvoje zaposlenika Centra budemo imenovani kao članovi Povjerenstva.

U svojstvu članova Povjerenstva uočili smo da u 16 podnesenih prigovora postoje moguće nepravilnosti u prethodnom odlučivanju Centra. Ne želeći naštetiti pristupnicima, izjasnili smo se da smatramo da se uočene nepravilnosti mogu otkloniti usvajanjem tih prigovora.

Izdvojeni članak

Najnoviji detalji o skandalu na maturi: Ovako su izgledali prihvaćeni prigovori

To mišljenje nas triju članica Povjerenstva ostali članovi Povjerenstva, njih 8, slobodno je moglo odbiti. No oni su taj stav prihvatili te je nakon toga Povjerenstvo jednoglasno donijelo odluke o prihvaćanju prigovora pristupnika. Na temelju tih odluka Centar je, u skladu s Pravilnikom i po nalogu Povjerenstva, unio te odluke u informatički sustav koji bilježi prigovore pristupnika.

Iz navedenog je posve jasno da ni ja ni zaposlenici Centra, niti Centar kao ustanova, nismo dodjeljivali nikakve bodove niti donosili odluke o usvajanju prigovora, već smo na traženje člana Povjerenstva iznijeli svoj stav, a odluke je donijelo Povjerenstvo.

Od 2019. godine Centar je ukazivao Upravnom vijeću Centra i resornom Ministarstvu na nedorečenosti izmjena Pravilnika i na opasnost koja zbog toga prijeti državnoj maturi. Centar stoga pozdravlja odluku ministra znanosti i obrazovanja da se Povjerenstvo ukine.

Najoštrije osuđujem pokušaje blaćenja državne mature i mene osobno. Državna matura ključan je dio hrvatskoga obrazovnoga sustava te svi zaposlenici Centra ulažemo velike napore u dodatno poboljšanje njegove kvalitete, transparentnosti i pravednosti.

Izdvojeni članak
maja jukić

Bivša voditeljica državne mature: ‘Davanje bodova za netočne odgovore je najobičniji kriminal’

Upravo stoga, unatoč pritiscima nisam dala ostavku. Posao ravnateljice Centra obavljam odgovorno i savjesno te nisam prekršila nijedan propis niti obvezu. Ne želim podleći tim pritiscima, jer znam da nikad nisam samovoljno dodijelila nikakve bodove pristupnicima niti učinila bilo što drugo čime bih zloupotrijebila svoje ovlasti i ugrozila državnu maturu. Ostavka dana pod pritiskom mogla bi ozbiljno ugroziti procese državne mature koji su u ovom razdoblju u najosjetljivijoj fazi.

Ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja

Ivana Katavić, prof.

Pročitajte više tekstova o ovoj temi:

Sud izrekao packu premijeru (pravniku) Plenkoviću u slučaju razriješene članice Upravnog vijeća NCVVO-a

Najnoviji detalji o skandalu na maturi: Ovako su izgledali prihvaćeni prigovori

Fuchs komentirao situaciju s NCVVO-om: Još se treba utvrditi zašto su dodana tri boda

Nakon muljaže s dodavanjem bodova na maturi, Ministarstvo ukida sporno povjerenstvo

Kaos u NCVVO-u: Katavić ostala ravnateljica, otkriven još jedan veliki propust

Kulminacija skandala s maturom: Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić izbjegla razrješenje

Ravnateljica NCVVO-a morat će pojasniti detalje skandala s maturom: Sazvana izvanredna sjednica Upravnog vijeća

Bivša voditeljica državne mature: ‘Davanje bodova za netočne odgovore je najobičniji kriminal’

Ravnateljica NCVVO-a nakon skandala s maturom optužuje bivšu ministricu Divjak za nedorečenost Pravilnika

Nastavak skandala s maturom: Ovako NCVVO pojašnjava zašto su jednom od kandidata dali dodatan bod

Tražili smo NCVVO detalje o skandalu s maturom: Kažu da učenici kojima su dodani bodovi nisu iz iste škole

Komentar: Sramotni skandal na maturi jasna je poruka učenicima – niste svi jednaki

Detalji skandala u NCVVO-u: Ovo su zadaci s mature na kojima je učenicima priznat pogrešan odgovor

Blaženka Divjak o skandalu s dodavanjem bodova na maturi: To bi trebao ispitati i DORH

Skandal na maturi, frcaju ostavke u NCVVO-u: Učenicima dodavani bodovi bez znanja stručne skupine

Ivana Katavić: Moja ostavka bi ozbiljno ugrozila procese državne mature
Share via
Copy link
Powered by Social Snap