Pretraga

Iz NCVVO-a odgovorili što će biti s maturantima koji nisu potvrdili ocjene u propisanom roku

A- A+

Prvi ispiti državne mature pišu se danas, a od norijade pa do proteklog četvrtka maturanti su morali obaviti posljednju važnu radnju prije ispita – zaključati ocjene završnog razreda srednje škole. Dio njih to nije učinio u roku, većina zbog toga što im nastavnici nisu unijeli ocjene u sustav. U Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja raspitali smo se hoće li maturanti ocjene moći potvrditi i narednih dana, iako je rok za obavljanje te radnje istekao.

Foto: srednja.hr

Za 34.179 kandidata, od čega je njih 28.699 učenika gimnazija i strukovnih škola, ovoga ponedjeljka počeli su ispiti državne mature. Posljednji važan rok na kojega su maturanti morali obratiti pažnju bio je u razdoblju od 22. do 30. svibnja, kada su morali potvrditi ocjene 4. odnosno 5. razreda srednje škole.

Izdvojeni članak

Panika među maturantima: Prijevremeno zaključane liste prioriteta

Ipak, dio njih to još uvijek nije učinio. Iako su im ocjene trebale biti zaključene do 22. svibnja, brojni maturanti javili su nam se putem našeg Instagram profila drzavna.matura i požalili se kako im razrednici još uvijek nisu unijeli ocjene u sustav Postani student, pa ih zbog toga ne mogu potvrditi. Maturante brine činjenica da je rok za to prošao još u četvrtak pa se pribojavaju da bi zbog toga mogli imati problema, a neki su se prepali i da će zbog svega morati na jesenski rok mature.

Ipak, straha za paniku nema. Iako je rok za potvrđivanje ocjena istekao, iz Nacionalnog centra vanjsko vrednovanje obrazovanja poručili su danas kako maturanti još uvijek mogu obaviti tu radnju.

– Maturanti neće imati nikakvih problema. Ispitni koordinatori potiču učenike već od 12 mjeseca da pregledaju svoje ocjene i da ih potvrde. Što se tiče roka od završetka svibnja, mi možemo pričekati još njihovu potvrdu, kazao je na današnjoj konferenciji za medije u NCVVO-u Zlatko Zadelj, načelnik Odjela za organizaciju i provođenje ispita.

Podsjetimo, ovo nije jedini tehnički problem koji je maturante snašao proteklog vikenda. Naime, iako je rok za dodavanje i micanje studija s liste prioriteta 15. srpnja, tu mogućnost neki maturanti od prošlog petka nemaju. No, i zbog toga mogu odahnuti – riječ je o tehničkoj poteškoći, a više o ovoj temi pročitajte na poveznici.

____________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

 

Iz NCVVO-a odgovorili što će biti s maturantima koji nisu potvrdili ocjene u propisanom roku
Share via
Copy link
Powered by Social Snap