Izašao popis kalkulatora koji su ove godine zabranjeni na maturi iz Matematike, Kemije i Fizike

Kalkulator je važan pribor kojeg bi pristupnici trebali imati na ispitima mature iz Matematike, Kemije i Fizike. Kao i prijašnjih godina, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je primjere dopuštenih i nedopuštenih tipova džepnih računala na ispitima iz Matematike, Fizike i Kemije na državnoj maturi.

Foto: srednja.hr

Prema uputi NCVVO-a, dozvoljeno je upotrebljavati džepno računalo tipa Scientific koje treba imati: eksponencijalnu funkciju (tipka 10x), logaritamsku funkciju (tipka log) te trigonometrijske funkcije (tipke sin, cos, tan). Kalkulator koji će pristupnici koristiti na maturi ne smije imati mogućnost bežičnog povezivanja s drugim uređajem, mogućnost uporabe memorijske kartice, mogućnost simboličkoga računanja programiranja, opciju grafičkoga prikaza funkcije te mogućnost deriviranja i integriranja funkcije.

[Matura '20] Doznajte kako će izgledati ispit iz Matematike: Ispituje se znanje u četiri područja

– Džepno računalo bit će pregledano prije ispita. Na Listu džepnih računala bit će upisan tip (naziv i oznaka) džepnoga računala koje pristupnik upotrebljava tijekom ispita. U dvojbenim slučajevima džepno računalo bit će zadržano i nakon ispita kako bi ga pregledao odgovarajući stručnjak, stoji u  puti NCVVO-a.

Podsjetimo za kraj, termin pisanja ispita iz Matematike nije se mijenjao i test se piše 29. lipnja. Kemija se piše 8. lipnja, a Fizika 17. lipnja. Zbog nadoknade nastave nakon štrajka NCVVO je objavio novi kalendar mature za ljetni rok, a možete ga vidjeti ovdje.

U nastavku se nalaze primjeri dopuštenih i nedopuštenih tipova džepnih računala na maturi 2020. Ako vam popis nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu ili kliknite na poveznicu.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Odgovori