Pretraga

Izašao popis kalkulatora koji su ove godine zabranjeni na maturi iz Matematike

A- A+

Kalkulator je važan pribor kojeg bi pristupnici trebali imati na ispitima mature iz Matematike, Kemije i Fizike. Kao i prijašnjih godina, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je primjere dopuštenih i nedopuštenih tipova džepnih računala na ispitima iz Matematike, Fizike i Kemije na državnoj maturi.

Foto: srednja.hr

Prema uputi NCVVO-a, dozvoljeno je upotrebljavati džepno računalo tipa Scientific koje treba imati: eksponencijalnu funkciju (tipka 10x), logaritamsku funkciju (tipka log) te trigonometrijske funkcije (tipke sin, cos, tan). Kalkulator koji će pristupnici koristiti na maturi ne smije imati mogućnost bežičnog povezivanja s drugim uređajem, mogućnost uporabe memorijske kartice, mogućnost simboličkoga računanja programiranja, opciju grafičkoga prikaza funkcije te mogućnost deriviranja i integriranja funkcije.

Izdvojeni članak

[Matura ’20] Doznajte kako će izgledati ispit iz Matematike: Ispituje se znanje u četiri područja

– Džepno računalo bit će pregledano prije ispita. Na Listu džepnih računala bit će upisan tip (naziv i oznaka) džepnoga računala koje pristupnik upotrebljava tijekom ispita. U dvojbenim slučajevima džepno računalo bit će zadržano i nakon ispita kako bi ga pregledao odgovarajući stručnjak, stoji u  puti NCVVO-a.

U nastavku se nalaze primjeri dopuštenih i nedopuštenih tipova džepnih računala na maturi 2020. Ako vam popis nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu ili kliknite na poveznicu.

Download [720.41 KB]

Izašao popis kalkulatora koji su ove godine zabranjeni na maturi iz Matematike
Share via
Copy link
Powered by Social Snap