Pretraga

Izašla rješenja iz još jednog popularnog izbornog na maturi: Ovako ste trebali riješiti Kemiju

A- A+

Posljednja dva izborna predmeta koje su učenici pisali na ovogodišnjem ljetnom roku mature su Kemija i Sociologija. Ispite su pristupnici rješavali u srijedu, a Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je zadatke i rješenja iz Kemije.

kemija državna matura 2022 (2)

Foto: srednja.hr

I maturanti su ovih dana na produženom vikendu te se mnogi od njih intenzivno pripremaju za ispite mature iz Hrvatskog jezika te za Matematiku. Ispiti iz svih izbornih predmeta mature su napisani, a posljednja dva koja su pristupnici polagali u srijedu su Kemija i Sociologija.

– Budući da sam imala dosta vrsta kemija u srednjoj školi ovo i nije bilo toliko teško. Bilo je potrebno razmišljati i dati si truda, ali dođe se do rješenja. Najteži mi je bio zadatak sa strujom i tlakom, ali se ne mogu točno sjetiti kako je išao zadatak. Ponavljalo se dosta zadataka s probne mature. Primjer povećanje temperature s 15 na 20 i onaj zadatak s fosilima, rekla nam je nakon Kemije maturantica Megi.

Maturanti više ne trebaju ‘razbijati’ glavu oko toga koliko su zadataka na Kemiji riješili točno, jer je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja već objavio zadatke i rješenja. Za svaku godinu određuju se zasebni pragovi prolaznosti, ali napomenimo da je lani na Kemiji prag za dvojku bio 25%, dok pragove za ostale ocjene možete vidjeti ovdje.

U nastavku se nalaze ispiti i rješenja Kemije na ljetnom roku mature u 2022., a ako vam dokumenti nisu vidljivi, osvježite stranicu.


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.

Izašla rješenja iz još jednog popularnog izbornog na maturi: Ovako ste trebali riješiti Kemiju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap