Pretraga

Izašli konačni rezultati državne mature u 2020./21., maturanti uskoro doznaju na koji su faks upali

A- A+

Konačni rezultati državne mature objavljeni su danas u podne, a maturanti ih mogu vidjeti u sustavu Postani student. Uskoro se zaključavaju i liste upisa na studijske programe, a konačne će biti vidljive ovog popodneva iza 15 sati.

foto: Martina Gelenčir | srednja.hr

Nakon objave prijevremenih rezultata mature te završetka rokova za ulaganje prigovora na bodovanje ispita, ove srijede u podne objavljeni su i konačni rezultati državne mature. U 13 sati u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje bit će predstavljena analiza rezultata, a konferenciju za medije moći ćete pratiti uživo na Facebook stranici portala srednja.hr.

Podsjetimo, pragovi prolaznosti za svaki predmet objavljeni su istog dana kada i prijevremeni rezultati mature, a možete ih pronaći na poveznici.

Nakon 15 sati izlaze konačne rang-liste upisa

Kada je riječ o prijavama na studijske programe, promjene na listama prioriteta moguće su do 13:59 sati. To, poručuju iz Središnjeg prijavnog ureda, uključuje:

  • prijave za upis na studijske programe, a odnose se na studijske programe koji nemaju raniji rok prijave,
  • promjene prioriteta studijskih programa,
  • brisanje studijskih programa koje kandidati ni u kojem slučaju ne bi željeli upisati, čak ni onda kada bi ostvarili pravo upisa.

Nakon 15:00 sati bit će objavljene konačne rang-liste za upis na studijske programe na visokim učilištima u RH u ljetnom upisnom roku.

– Ako je kandidat spreman upisati bilo koji od prijavljenih studija s liste prioriteta tada ne treba brisati niti jedan studijski program. Ključno je posložiti listu prioriteta prema željama studiranja, tako da se na prvo mjesto stavi studijski program koji se najviše želi upisati pa tako redom prema nižim prioritetima. Napominjemo da svaki kandidat može biti unutar kvote na više odabranih studijskih programa, ali pravo upisa može ostvariti samo za jedan studijski program, pored kojeg će pisati riječ DA i biti dodijeljen upisni broj, poručili su iz Središnjeg prijavnog ureda.

Izdvojeni članak
indeks

Na još tri velika zagrebačka faksa maturanti neće morati fizički dolaziti na upise

U petak kreću prijave za jesenski rok mature

Nakon dodjele upisnog broja maturantima još preostaje i upisati se na studij, a rokove i način upisa određuju sama visoka učilišta pa bi budući brucoši dobro trebali proučiti informacije objavljene na web stranicama fakulteta na koji su ‘upali’.

Ovih dana bit će objavljen i broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok, s time da valja naglasiti da fakulteti mogu odlučiti ne provoditi upise u tom roku. Prijave ispita mature u jesenskom roku započinju već u petak, 23. srpnja, prvi rezultati će biti objavljeni 8. rujna, a konačni 15. rujna.

Prvi ispiti na jesenskom roku sljedeće godine pišu se 18. kolovoza i to su Francuski i Vjeronauk. Engleski jezik piše se 23. kolovoza, Matematika dva dana kasnije, test iz Hrvatskog jezika 30. kolovoza, a esej 31. kolovoza 2021. Detaljnije kalendar mature u jesenskom roku možete proučiti na poveznici.

Izašli konačni rezultati državne mature u 2020./21., maturanti uskoro doznaju na koji su faks upali
Share via
Copy link
Powered by Social Snap