Pretraga

Izidora je A razinu Engleskog na maturi riješila bez greške: ‘Oslonite se na sebe, ne na druge ni na šalabahtere’

A- A+

Na portalu srednja.hr već smo predstavili nekoliko najuspješnijih maturanata ove godine, a red je došao na Izidoru Mustak, maturanticu Prve gimnazije Varaždin. Maturu iz više razine Engleskog jezika riješila je bez greške. S odličnim uspjehom položila je maturu iz više razine Hrvatskog jezika te mature iz Biologije i Psihologije.

rsz_1izidora_mustak

Foto: privatna arhiva

Matura na ljetnom roku je napisana, a maturanti su već i upisali željene fakultete. Među njima je i Izidora Mustak, maturantica Prve gimnazije Varaždin koja se ove godine može pohvaliti zavidnim uspjehom. Ona je ispit iz više razine Engleskog jezika napisala bez greške. Maturu iz više razine Hrvatskog jezika napisala je s odličnim, kao i izborne mature iz Biologije i Psihologije.

Više samostalnosti na maturi

Izidora kaže kako je ovogodišnja matura bila drugačija od prethodnih, ali joj je novi koncept odgovarao jer zahtijeva više samostalnosti u radu.

–  Ovogodišnja matura doista je bila novost. Novi koncept traži više zaključivanja, razmišljanja, povezivanja i samostalnosti što, naravno, zahtijeva teoretsku podlogu i učenje, no u neizravnom obliku i taj pristup mi više odgovara nego stariji tip mature koji je tražio mnogo više činjeničnog znanja, kaže Izidora.

Izdvojeni članak

Bartol je sa 100% riješio dvije teške mature: ‘Hrvatska ne pruža mladim perspektivnim ljudima mnogo mogućnosti’

Završila je i glazbenu školu

Kao najteži predmet Izidora je izdvojila Matematiku, za koju se nije pripremala već se oslonila na znanje stečeno tijekom školovanja. Na višoj razini ostvarila je vrlo dobar uspjeh i zadovoljna je rezultatom. Kako bi se riješila treme, rješavala je probnu maturu, a pomoglo joj je i iskustvo državnog natjecanja iz hrvatskog.

– Za pripreme za maturu nisam imala mnogo vremena jer sam paralelno završavala i srednju glazbenu školu, smjer orgulje, što, osim redovne nastave, podrazumijeva završne ispite iz nekoliko predmeta i maturalni koncert. Učila sam nekoliko dana prije ispita državne mature uz pomoć bilješki sa sata, prezentacija svojih profesora, a za biologiju i psihologiju koristila sam i skripte posuđene iz školske knjižnice, kaže Izidora.

Profesori su imali razumijevanja

Izidora pripada generaciji koja je tijekom srednjoškolskog obrazovanja bila izložena brojnim poteškoćama, kao što su potresi i pandemija. Unatoč pandemiji, Izidori je online nastava bila kvalitetna, a i ističe kako su profesori imali razumijevanja.

– Pandemija je sa sobom donijela brojne teškoće, a najvećim dijelom utjecala je na nastavu. Nastava na daljinu je u našoj školi bila kvalitetna, osobito kad se održavala u stvarnom vremenu. Profesori su imali razumijevanja, ali nisu posebno smanjili očekivanja kako bismo u svakom slučaju bili spremni za državnu maturu, ističe Izidora.

Izidora bi kod mature mijenjala načine ocjenjivanja ispita kao što su eseji, jer kod takvih ispita subjektivnost ocjenjivača može znatno utjecati na ocjenu.

– Mislim da je matura dobar način vrednovanja, no nakon objave rezultata mature sam uvidjela da različiti ocjenjivači vrlo različito shvaćaju kriterije, osobito, na primjer, na esejima i zadacima slobodnog odgovora pa mislim da bi se to trebalo bolje urediti, smatra Izidora.

Izdvojeni članak
boris španić

Boris je rasturio Matematiku i Fiziku, a misli da je matura nepotrebna: ‘Književnost i esej su beskorisni’

‘Oslonite se na sebe’

Izidora je upisala studij rehabilitacije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu i namjerava se nastaviti baviti glazbom. Budućim maturantima savjetuje samostalni rad kako bi bili što spremniji na maturu.

– Oslonite se na sebe, ne na druge ni na takozvane šalabahtere. Bolje je naučiti i dobiti tri nego prepisati i dobiti pet. To će se odraziti na rezultate mature. Ne bih stavila naglasak na redovito učenje jer razumijem da mnogi to doista ne stignu, ali svakako je važno samostalno i redovito pisati domaće zadaće, rješavati radne bilježnice, pokušati drugima objasniti gradivo i povezivati ga sa stvarnim životom, savjetuje Izidora.

Više o najboljim maturantima:

Bartol je sa 100% riješio dvije teške mature: ‘Hrvatska ne pruža mladim perspektivnim ljudima mnogo mogućnosti’

Boris je rasturio Matematiku i Fiziku, a misli da je matura nepotrebna: ‘Književnost i esej su beskorisni’

Nikola je na maturi bez greške riješio Fiziku i Engleski: ‘Nisam se trebao puno pripremati’

Nagrađeno 96 najboljih maturanata u 2022. godini, pogledajte tko su i iz kojih škola dolaze

Ana je iz šest ispita mature dobila peticu, a njen 4.e briljirao je na upisima: ‘Rastite i slijedite svoje snove’

Lovro je bez greške riješio Fiziku i Matematiku: Imao je svoj poseban način priprema za maturu

Za uspjeh na maturi iz informatike Viktor dobiva 5.000 eura: ‘Ocjenjivanje u osnovnima je preblago i ovisi o karakteru profesora’

Dobitnica nagrade Soljačić je maturantica Amalija iz Varaždina: ‘Počela sam učiti tjedan dana prije svake mature’

Danijel je rasturio Hrvatski i Povijest na maturi pa postao prvi dobitnik nove nagrade od 5.000 eura


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.