Pretraga

Jedan zadatak neispravno rješava čak i – kalkulator: Oko 10.000 maturanata danas pisalo A razinu Matematike

A- A+

Treći tjedan ovogodišnjeg ljetnog roka državne mature započeo je ispitom iz Matematike na A razini. Ovaj ispit u ponedjeljak je pisalo oko deset tisuća maturanata, a dio njih otkrio nam je svoje dojmove. Maturanti s kojima smo porazgovarali nakon ispita kažu nam kako im ovaj ispit nije bio pretežak. Nekima od njih posebno je bio zanimljiv zadatak u čijoj napomeni stoji da ga kalkulator izračunava netočno.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

Ispit državne mature iz Matematike prijavilo je ove godine 9.958 maturanata, a pisao se ovog utorka. Pristupnici su imali 180 minuta za rješavanje zadataka, a kako je s ispita uklonjeno gradivo drugog polugodišta, učenici nisu morali riješiti četiri zadatka.

Jedan zadatak netočno rješava kalkulator

Izdvojeni članak

Oko 10 tisuća maturanata pisalo je B razinu Engleskog, ali neke je na tom ispitu zbunila – matematika!

– Čini mi se da nije bilo preteško i nisam nezadovoljan, unatoč tome što pet ili šest podzadataka uopće nisam znao riješiti. Ne znam koji mi je zadatak zapravo bio najteži, ali mi je upao u oko zadatak s četiri broja s devet znamenki, od kojih se prva dva i zadnja množe, a njihovi rezultati oduzimaju. Fora je u tome što u tekstu zadatka piše da kalkulatori krivo izračunaju taj zadatak, kaže nam Renato.

Od zadataka koje nisu morali riješiti znao bi, kaže riješiti barem dva, a pripremao se rješavajući već provedene ispite.

– Ne čini mi se da ovogodišnji ispit pretjerano odstupa od prosječne ‘težine’. Stigao sam riješiti sve što sam znao i još pomisliti o zadacima koje nisam znao, tako da mislim da je bilo dovoljno vremena. S trojkom bih bio zadovoljan, s četvorkom sretan, kaže nam Renato koji planira upisati studij psihologije, a na maturi još polaže Fiziku i Povijest.

S obzirom na to da u Hrvatskoj ponovno raste broj zaraženih koronavirusom, važno je da se epidemiološke preporuke nastavljaju poštivati i u školama za vrijeme mature. Kako nam kaže Renato, u njegovoj je sve proteklo prema uputama – svima su se na ulazu dezinficirale ruke, dežurna profesorica je koristila masku prilikom sakupljanja testova i pristupnici su pazili na fizičku distancu.

‘Zadaci su se mogli riješiti da sam se više spremala’

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Pitanje s B razine Matematike iz 2019. mnogima je teško: Znate li rješenje?

I Gabrijela iz Medicinske škole Šibenik kaže nam kako je u njenoj školi sve proteklo prema propisima, a nakon ovog ispita joj je laknulo.

– Iskreno, osjećam se lakše jer je prošlo. Ispit je bio srednje težak, u smislu vidim da su se zadatci mogli riješiti da sam se više spremala, a s druge strane bilo je i nekoliko težih. U jednom je zadatku bilo zadano da je z= -5√3-5i, a pitanje je glasilo koje je rješenje jednadžbe gdje je z^3=w, koji je isto kompleksni broj, uz još neke druge, ali taj nisam nikako mogla riješiti.

Kaže, četiri zadatka koje nisu morali riješiti nije niti gledala, a isto je tako preskočila i zadatke koje nije znala jer ‘bi ih mogla gledati tri dana, ali ih ne bi uspjela riješiti kako spada’.

– Za ispit sam se pripremala doslovno dan prije tako što sam rješavala stari ispit iz mature i pratila po skripti formule i malo na internetu ako mi što ne dostaje. Čini mi se kako je ovogodišnji ispit otprilike u rangu s ostalima, možda malo teži. Očekujem pozitivnu ocjenu, ali se ne želin uricati, još su mi ostali Biologija, Kemija i Fizika. Planirala sam upisati medicinu, ali ne želim se stresirat puno, uvik se matura može pisati ponovo, zaključuje Gabrijela.

Vremena je bilo dovoljno

Izdvojeni članak

Karen i vrtlarenje zabavili maturante na Engleskom, ali nije sve prošlo glatko: ‘Na slušnom dijelu snimka nam je ‘štekala’

Matija iz Tehničke škole Sisak smatra da je ispit bio nešto teži u odnosu na prošlu godinu.

– Posebice kod zadataka sa produženim odgovorom. Nažalost nisam, dobro raspodijelio vrijeme te nisam stigao riješiti jedan zadatak koji sam ostavio za kraj. Bio je to 29 zadatak. Prošlih godina 30. zadatak je uvijek stvarao probleme, no meni je bio jako lagan, sto se ugodno iznenadilo, kaže nam Matija.

I u njegovoj su školi provedene sve mjere iz uputa HZJZ-a – učenicima su se dezinficirale ruke, a na ulazu su učenici mogli dobiti masku ako im je bila potrebna. U učionicama se nalazilo po devetero učenika čime je bila osigurana propisana distanca.

– Mislim da je bilo dosta vremena za riješiti sve zadatke,ni previse ni premalo. Ne bih rekao da sam se dugo pripremao za ispit, ali sam prošao jako puno ispita od prošlih generacija. Onaj dio gradiva koji nisam znao, ponovio sam uz bilježnice i video instrukcije Toni Miluna, kaže nam Matija i dodaje kako na ovom ispitu očekujem neku trojku, a preostaje mu još polagati Fiziku i Informatiku.

Podsjetimo, ljetni rok državne mature nastavlja se u srijedu ispitom B razine iz Matematike, nakon čega je na rasporedu drugi ispitni blok kojeg čine izborni predmeti. Prvi među njima su Fizika i Glazbeni koji se pišu u četvrtak.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

matematika matura
Share via
Copy link
Powered by Social Snap