Pretraga

Jedna od najvećih europskih zemalja otkazala je maturu zbog epidemije koronavirusa

A- A+

Esej koji su hrvatski maturanti trebali pisati 16. svibnja odgođen je, ali još uvijek nije poznato hoće li se i na kasnije datume prebaciti čitav ljetni rok državne mature. Učenici završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj tek će sredinom svibnja doznati kada se piše matura, dok su Francuzi svoju u potpunosti otkazali.

Photo by Ben Mullins on Unsplash

Nakon Velike Britanije te Nizozemske, zbog epidemije koronavirusa koji je uvjetovao zatvaranje škola, i Francuska je otkazala Baccalaureat, nacionalni ispit za učenike završnih razreda srednjih škola.

Francuski ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer tu je odluku objavio u petak. Umjesto ispita, učenici će biti ocijenjeni temeljem dosadašnjih ocjena u nastavi i eventualnih ocjena koje dobiju ako se škole otvore do kraja nastavne godine.

Izdvojeni članak

Zbog epidemije gripe susjedna država otkazala početak nastave

The New York Times navodi kako će posebno povjerenstvo pregledati bilješke učenike, kako bi utvrdilo jednake uvjete za svih 740.000 učenika. Spomenuti izvor piše kako je nacionalni ispit u Francuskoj od posebne važnosti jer je simbol jednakosti. Ispiti postoje od 1808. godine i vladavine Napoleona te je glavnu uvjet za upis studija. Nije odgođen čak niti za vrijeme rata, iako je tada morao biti reorganiziran.

Češka, Slovačka i Bugarska odgodile su već datum pisanja mature, dok u Italiji, europskom žarištu epidemije, odluke još uvijek nema. Baš kao ni u Hrvatskoj.

– Zasad nije izgledno da provođenje državne mature bude ugroženo i odustajanje od državne mature posljednja je opcija. Međutim, potrebno je razmotriti ispite državne mature kojima bi učenici trebali prvo pristupiti. Prvi ispit državne mature koji je planiran za provođenje je esej iz Hrvatskog jezika i nije izgledno da on bude u planiranom terminu – 16. svibnja 2020. Teško je planirati sljedeće termine jer se epidemiološka situacija svakodnevno mijenja, ali treba razmotriti nekoliko scenarija. Dobro je da učenici mogu nekim ispitima pristupiti prije stvarnih ispita pa da to budu probni ispiti. Tako razmatramo pisanje probnog eseje online kako bismo maturantima dali povratnu informaciju o njihovoj spremnosti za pravi ispit, ali i kako bismo provjerili mogućnost takvog pisanja eseja. U javnosti ima dosta polemika koje se svode na to da se pomakne rok pisanja mature na jesenske datume, odnosno, da ove školske godine bude samo jesenski rok. Međutim, hoće li zbog epidemiološke situacije biti moguće provesti ljetni, pa čak i jesenski rok, u uvjetima u kakvima se matura provodila dosad, trenutno se ne može sa sigurnošću znati. Dio maturanata smatra da je najbolje da se ove godine matura ne piše. To, međutim, prema postojećoj zakonskoj regulativi u pitanje dovodi regularnost školske godine za učenike gimnazija. U slučaju da se epidemiološka situacija ne promijeni na bolje, a da za online provođenje državne mature nema nužnih preduvjeta, odustajanje od državne mature zahtijevalo bi žurnu izmjenu Zakona o odgoju i obrazovanju, ali i još nekih zakona i podzakonskih akata, piše u Uputi za vrednovanje tijekom nastave na daljinu koju je izradilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal. U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

U suradnji sa studentima psihologije s Filozofskog predstavljamo vam serijal “Kako si?” u kojemu ćemo razgovarati o psihičkom zdravlju.

Ostali podcasti:

Snimku konferencije na kojoj je predstavljena Uputa za vrednovanje u online nastavi možete pogledati u videu: