Pretraga

Jedna vrsta pitanja na današnjoj je maturi mnogima bila problematična: ‘Te zadatke sam ostavila’

A- A+

Geografija na državnoj maturi baš i nije popularan predmet pa je danas taj ispit pisalo samo 255 maturanata. Svi oni imali su 120 minuta da riješe 92 zadatka, a učenici s kojima smo razgovarali nakon ispita ističu kako im on nije bio pretežak. No, probleme su ponovno stvarali računski zadaci, prilikom čijeg rješavanja maturantima nije dozvoljeno korištenje kalkulatora.

Foto: srednja.hr

Danas je na rasporedu ljetnog roka mature bila Geografija. Prosječna ocjena lani je bila manja od trojke, 2,45, a nakon ovogodišnjeg ispita očekivanja su nešto veća, barem kod maturanata s kojima smo razgovarali nakon pisanja. Većina nam kaže kako im ispit nije bio pretežak za rješavanje, ali i ove se godine ponovio problem prethodnih – nemogućnost korištenja kalkulatora na računskim zadacima.

Kalkulator zabranjen, pa su računski zadaci pravili probleme

– Ispit je zapravo bio lakši nego što sam očekivala, nakon pisanja sam se osjećala sretno jer sam se riješila Geografije i sada se mogu fokusirati na glavne predmete. Najteži su mi bili računski zadatci jer ne smijemo koristiti kalkulatore, a radi se o milijunskim brojevima. Stvarno ne znam kako oni tamo očekuju da u takom malom vremenu izračunamo prirodnu promjenu stanovništva ili udio urbanizacije ili koeficijent starosti bez kalkulatora. Tako da sam te zadatke ostavila, kaže nam maturantica Ivona iz Ekonomske škole Braća Radić u Đakovu.

Otkriva i kako su se neki od današnjih zadataka pojavljivali i na prethodno provedenim ispitima mature iz Geografije, primjerice, pitanje ‘Tko je najveći izvoznik nafte u SAD?’.

– Imali smo četiri zadatka na koja smo morali navesti i objasniti što je prikazano na fotografijama. Takav tip zadataka je doslovno znaš ili ne znaš, prepričava nam Ivona.

Ona se pripremala kroz dodatne sate Geografije, uz pomoć priručnika i atlasa te kroz rješavanje već provedenih ispita. Tako je i zaključila je težinom ovaj ispit bio sličan prošlogodišnjem, čak i nešto lakši u odnosu na prijašnje godine.

– Mislim da ću dobiti četvorku ili trojku. Pišem još povijest, a planiram upisati Primijenjenu geografiju u Zadru, otkrila nam je Ivona.

Vremena je bilo dovoljno

Zadovoljan je napisanim i Đuka, maturant Ugostiteljsko-turističke škole Osijek

– Smatram da ispit nije bio težak, iako nisam imao Geografiju po gimnazijskom programu mislim da se može proći bez poteškoća. Vrlo sam optimističan nakon ispita. Ne mogu izdvojiti niti jedan zadatak koji mi je bio izrazito težak, ali ako moram izdvojiti nešto onda su to zadatci veza uz računanje. Pripremao sam se minimalno, rješavajući prošle mature i smatram da je ova bila puno lakša nego prošlogodišnja, veli nam Đuka.

Iako su učenici morali riješiti čak 92 zadatka u 120 minuta, naš sugovornik kaže kako je imao dovoljno vremena.

– Prolaz očekujem sigurno, a za nešto dalje ćemo vidjeti. Sada još slijede ispiti iz Hrvatskog i Matematike za koje se trebam nešto malo više pripremiti, a planiram upisati kineziologiju ili geografiju, kaže nam Đuka.

Ponovila su se neka pitanja s prijašnjih ispita mature

Pozitivnog je dojma i njegov vršnjak Marko iz Ekonomsko-turističke škole u Karlovcu.

– Bilo je ono što sam i očekivao iz Geografije, osjećam se zapravo neutralno jer mi je Geografija bila u drugom planu ukoliko, nakon Povijesti. Najteži zadatak mi je vjerojatno bio objasniti kako se mijenja tlak ovisno o čimbenicima, a najveću primjedbu imam na to što za zadatke s računanjem nismo mogli koristiti kalkulator, pa mi je bilo potrebno dosta vremena da ih riješim, kaže nam Marko koji je također primijetio da su se ponovili zadaci s neke od prijašnjih matura.

On se pripremao čitajući stare udžbenike te rješavanjem ispita provedenih prethodnih godina.

– Ovogodišnji ispit je jednako težak kao i ostalih godina, lakši u usporedbi s nekima. Vremena je bilo dovoljno ostalo mi je još 15-tak minuta na kraju, a očekujem trojku, ali se nadam četvorci. Planiram upisati arheologiju ili povijest u Zagrebu, kaže Marko.

Dominik iz Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca u Vinkovcima nakon ispita je malo drugačijeg dojma od naših ostalih sugovornika.

– Ispit je doista bio jako težak, kao što su mi i prijatelji rekli, ali osjećam se dosta opušteno zato što je ispit sada iza mene. Moj sveukupni dojam je dosta pozitivan. Najteži zadaci su zapravo bili s računanjem, ali je i najveća ‘bedara’ što nismo smjeli koristiti kalkulator za zadatke u kojima su se pojavljivali brojevi preko čak 50.000. Zadatak koji je bio i u prošlim maturama je sa salinitetom mora odnosno koliki je salinitet Jadranskoga mora ako količina otopljenih soli u 1 m3 morske vode iznosi 38 kg, prisjetio se Dominik.

Njemu se čini kako je, unatoč dobroj pripremi kroz koju je prošao, ovogodišnji ispit bio nešto teži od prijašnjih.

– Vremena je bilo i više nego dovoljno čak mislim da je sat vremena i dosta za ovaj test. Nadam se da ću proći ovaj ispit, a od izbornih predmeta pišem još Povijest i Psihologiju te planiram upisati Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, smjer povijest, kaže nam Dominik.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.

Jedna vrsta pitanja na današnjoj je maturi mnogima bila problematična: ‘Te zadatke sam ostavila’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap