Pretraga

Jednorog Pero i vanzemaljci zabavljaju maturante koji su pisali Psihologiju: ‘Nadam se samo prolazu’

A- A+

Osim Informatike, danas se na ljetnom roku državne mature polagao ispit iz Psihologije. Prijavilo ga je 3.096 maturanata, koji su u 80 minuta morali riješiti 45 zadataka. Ovim ispitom provjeravalo se znanje iz devet područja, a maturanti s kojima smo porazgovarali nakon testa podvojena su mišljenja oko njegove težine.

Ilustracija: Unsplash

Facebook grupa Maturanti 2020./2021. trenutno je puna memeova o jednorozima. Vezani su oni uz ispit Psihologije kojeg su učenici ovog popodneva pisali na ljetnom roku državne mature. Uz Informatiku, drugi je to izborni predmet koji se danas pisao, a prijavilo ga oko 3.096 pristupnika, čime se svrstava u popularnije izborne predmete mature.

‘Osjećam se jako umorno, od Pere Jednoroga najviše’

– Ispit je bio težak, ali što je drugo bilo za očekivati? Neka pitanja su se ponavljala od prošle godine što je svakako olakšalo, ali ne puno. Osjećam se jako umorno, od Pere Jednoroga najviše (smijeh). Najteži su mi bili oni zadaci opširnog odgovora, lako je izgubiti se u vlastitim mislima na tim zadacima. Ma taj Pero Jednorog, bilo je nekako formulirano da je on jednorog i vidi sve ljude kao jednoroge pod uvjetom da je on čovjek, ne sjećam se stvarno, baš je bilo čudno pitanje, kaže nam nakon ispita Paula iz Ekonomske škole ‘Braća Radić’ Đakovo.

Ona se za ispit pripremala pomoću skripte koju joj je posudila školska psihologinja.

– Rješavala sam samo mature od prošle i pretprošle godine i vidjela sam da se par pitanja od prošlih godina ponovilo na ovogodišnjem ispitu, a težina u odnosu na prošle godine se baš i nije promijenila. Imala sam dovoljno vremena, otišla sam s ispita u 14:45. U našoj školi nije bilo nikakvih incidenata, svi su vrlo uzorni i zapravo im se ne da riskirati išta. Budući da mi je Psihologija jedan od šest izbornih (prijavila sam još Biologiju, Sociologiju, Njemački, Politiku i gospodarstvo i Informatiku), očekujem prolaz iz bilo kojeg jer mi za studije FFZG-a anglistika i kroatistika treba prolaz iz bilo kojeg od navedenih, kaže nam Paula.

Izdvojeni članak

‘Podli pokušaj zbunjivanja u 29. zadatku’: Maturanti uočili grešku u ispitnom materijalu iz Informatike

Nekima se ispit čini težim u odnosu na onaj iz 2020.

Njena vršnjakinja Dora iz Gimnazije Dr. Ivana Kranjčev u Đurđevcu kaže da je ispit bio dosta zahtjevan i moralo se dosta razmišljati. Čini joj se i dosta težim u odnosu na prošlogodišnji. Ona nam je malo detaljnije opisala što se zahtijevalo u zadatku s Petrom Jednorogom.

– Bio je zadatak s jednorogom gdje su se morale odrediti faze kognitivnog razvoja. Malo zbunjući zadatak za koji se stvarno treba zapitati što se uopće traži od nas, a kamoli zaključiti o kojem se odgovoru radi. Zadatak s Petrom je po meni bio vrlo lagan, trebale su se odrediti pojave vezane uz klasično uvjetovanje (generalizacija, diskriminacija, gašenje). Zatim, o kojoj vrsti interferencije se radi zbog Petrovog miješanja jezika. Zadatak je također sadržavao pitanje o inteligenciji i izračunavanje Petrovog IQ. Vremena je bilo sasvim dovoljno, ovisi koliko je osoba pripremljena, zaključila je Dora koja očekuje trojku ili četvorku na ovom ispitu.

Kako odmiče ljetni rok, maturantica Emily iz I. gimnazije Osijek na svaki ispit izlazi sve opuštenije i bez stresa. Tako joj je na današnjem ispitu najveći problem bio taj što u učionici nije radila klima.

– Definitivno me najviše zbunio zadatak s Perom koji je umislio da je jednorog te da prema tome možemo zaključiti da su svi jednorozi ljudi, a da je Pero čovjek. Jedno 10 minuta sam to čitala i samo zaokružila odgovor koji mi je najviše imao smisla, kaže Emily.

Neke je zbunio i zadatak s vanzemaljcima

Dio maturanata zbunio je i jedan zadatak u kojemu se spominju vanzemaljci pa Emily pitamo je li ona imala problema na njemu.

– Zadatak s vanzemaljcima je bio jednostavan, samo je primjer smiješan, pitanje je bilo, mislim, ‘koje od navedenih je obilježje psihotičnog poremećaja’, a odgovor je bio da osoba u glavi čuje vanzemaljce koji joj govore što da radi, tako nešto ne sjećam se točno. Također u jednom trenutku sam bila jako zbunjena kada sam morala podijeliti deset s osam bez kalkulatora, kada sam morala izračunati kvocijent inteligencije, ali sam se sabrala i računala polako, kao u četvrtom osnovne. Sve u svemu, nije bilo teško, ističe Emily.

Dodaje, vremena je bilo dovoljno pa je izašla i prije kraja ispita, a očekuje trojku ili četvorku.

– Uglavnom sam se pripremala uz pomoć starog udžbenika iz psihologije i bilježnice u kojoj sam imala dosta primjera, a riješila sam pola jedne mature jer mi se više nije dalo te sam par dana prije rješavala kvizove na srednja.hr, kaže nam Emily koja još piše Povijest.

Oba izborna predmeta trebaju joj za studij koji joj je tek peti na listi željenih fakulteta.

– Na prvom mjestu mi je predškolski a na drugom učiteljski za što ne treba nijedan dodatni predmet, tako da se ne brinem nešto previše oko ovih ispita dok se pokušavam usredotočiti na glavne predmete, posebno Hrvatski koji pišem A razinu, zaključuje Emily.

Izdvojeni članak

Nije dobro: Pitali smo čitatelje koju ocjenu očekuju na maturi iz Biologije

‘Mogla bi reći da je bilo malo vremena’

Nakon ispita je pomalo zbunjena ostala maturantica Antonia iz Tehničke škole u Bjelovaru.

– Pomalo sam zbunjena nakon ispita, iako smatram da nije bio jako težak. Zadak s Perom me nasmijao, ali mi je bio jako nerazumljiv i trebala mi je minuta dok sam ga razumjela, izgleda da ta tražena faza još nije aktivna kod mene. Mislim da se moglo naučiti za ispit ako si gimnazijalac, a ja nisam pa se iskreno nadam samo prolazu. Mogla bi reći da je bilo malo vremena jer sam predala ispit ‘na knap’. Psihologija mi nije predmet obavezan za upis Učiteljskog fakulteta zato sam ipak malo opuštenija. Sad slijede samo Matematika i Hrvatski, kaže nam Antonia.

Patrik iz Gospodarske škole Varaždin kaže kako mu je ispit bio težak, nije ni zadovoljan, ali ni nezadovoljan napisanim.

– Najteži mi je bio zadnji zadatak koji je uključivao usporedbe između psihoterapije i medicinskog liječenja psihološkog poremećaja. Zadatak s Petrom i jednorogom je bio dosta logičan pa mi nije stvarao probleme. Rješavao sam prošlogodišnje mature, ova je bila znatno teža i kompliciranija od prošlih u kojima se moglo dosta toga rješavati logički, dok je u ovom ispitu je bilo dosta toga što je tražilo znanje, smatra Patrik.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.

Jednorog Pero i vanzemaljci zabavljaju maturante koji su pisali Psihologiju: ‘Nadam se samo prolazu’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap