Pretraga

Jesenski rok iz Engleskoga jezika: Svi zadovoljni, posebice temom eseja

A- A+

Nakon ispita iz Hrvatskoga jezika, na državnoj maturi pisao se i obavezni predmet iz Engleskoga jezika kojega je na jesenskom roku državne mature prijavilo ukupno 2,341 kandidata. Ispit se pisao na dvije razine, a dojmovi s obje su dosta dobri.  

Višu razinu na jesenskom roku iz Engleskoga jezika prijavilo je ukupno 742 kandidata, dok se za nižu odlučilo njih čak 1,599 od toga najviše iz kandidata iz strukovnih škola. Ako je suditi prema dojmovima maturanata koji su polagali, ispit je, za razliku od Hrvatskog protekao sasvim u redu. 

Izdvojeni članak

Jesenski rok: Esej iz Hrvatskog bio lakši, pitanja teža od ljetnog roka

A razina: Znatno lakši esej 

Ispit na državnoj maturi sastoji se od tri djela, a svi pristupnici ispitu iz Engleskoga pišu esej, ispit slušanja te pismeni ispit. Tako je bilo i na jesenskom roku koji je u nekim dijelovima, kaže nam maturantica Škole za umjetnost i dizajn u Zagrebu bio i lakši od ljetnog roka.

– Ja sam jako zadovoljna cjelokupnim ispitom na  višoj razini. Ispit sam po sebi nije bio težak ni sada, ni na ljetnom roku. Vremena je bilo i previše, a i ispit slušanja me iznenadio jer sam očekivala puno teži ovaj put, priznaje Tena.

Da je ispit iz Engleskoga bio porpilično lagan slaže se i Ena. 

– Viša razina Engleskog je bila podosta lagana. Ali čini mi se, gledajući i prosle mature, da se testira više inteligencija nego samo znanje Engleskog, otkriva Slavonka, koja planira upisati Fiziku na PMF-u.

I dok je tema eseja o tome kako neki ljudi govore da danas više koristimo pametne telefone nego mozak dobro sjela Teni jer se imalo dosta toga za pisati, ali i argumentirati, Eni se baš i nije svidjela. No, sve u svemu zadovoljna je. 

– Na ljetnom roku izgubila sam dosta bodova eseju, a sada sam išla popraviti ocjenu. Bio znatno lakši, čak sam bila gotova i prije vremena. Drago mi je što su stavili temu koja je nekako bliža nama i s kojom se susrećemo svaki dan, kaže nam maturantica koja planira upisati Bogoslovni fakultet ili Fakultet Družbe Isusove.

Ispit je kažu prošao bez neregularnosti, a vremena za sve napisati bilo je i više nego dovoljno.  

B razina: ‘Relativno ista težina kao na ljetnom roku’

Ništa teža izgleda nije bila ni niža razina koju je pisalo znatno više kandidata od A razine na ovogodišnjem jesenskom roku. I niža razina sastojala se od tri djela, odnosno ispita slušanja, čitanja i pisanja.

– Budući da zbog produžene nastave nisam mogla izlaziti na ljetni rok, ispite sam prolazila putem interneta i moram priznati da je relativno ista težina ispita bila, odnosno, zaista nije bilo teško, kaže nam Matea iz Srednje škole ‘Lovre Montija’ u Kninu.

Vremena je i na nižoj razini kaže, bilo dovoljno.

– Test čitanja i pisanja sam završila za malo više od pola sata, a za slušni je dio bilo vremena točno koliko treba, priznaje maturantica. 

Ispit iz pisanja i nižoj je razini dobro ‘sjeo’, a tema na jesenskom roku bila pisanje pisma kako su proveli vikend što nije izazvalo nikakvih negativnih reakcija. 

Nejasnoća kaže nam kninska maturantica barem u njenom slučaju nije bilo, a isti je slučaj i s neregularnostima kojih ni ovaj put na jesenskom roku nije bilo.