Pretraga

Jeste li spremni za maturu iz Hrvatskog? Donosimo pitanja s A i B razine u 2021., pokušajte dobiti 100%

A- A+

Pred učenicima je ovoga tjedna ispit iz Hrvatskog jezika, najprije će polagati prvi dio tog ispita, koji se sastoji od testa iz jezika i književnosti, a potom i esej. Za posljednje ponavljanje izdvojili smo po deset pitanja s obje razine ispita provedenog u 2021. godini.

matura hrvatski

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Točno u devet ujutro maturanti diljem Hrvatske pristupit će prvom dijelu ispita mature iz Hrvatskog jezika, testu iz jezika i književnosti kojeg još ove godine mogu polagati na osnovnoj i višoj razini. Tu prvu ispitnu cjelinu čini 80 zadataka zatvorenoga tipa koji i donose 80, odnosno dvije trećine bodova na ispitu. Maturanti za rješavanje imaju na raspolaganju 100 minuta, a što očekivati na ispitu možete provjeriti ovdje.

Značajan dio ispita odnosi se na razumijevanje polaznih književnih i neknjiževnih tekstova koji će maturantima biti predočeni u ispitu. a ostalo su zadaci vezani uz teoriju i povijest književnosti te ustroj hrvatskog jezika. Kao i za ostale predmete, dobar način pripreme ovog ispita je rješavanje ranije provedenih matura. U nastavku smo zato izdvojili po deset pitanja s više i osnovne razine, a za njihovo rješavanje potrebna je brza registracija u sustav kvizovi.srednja.hr.

Hrvatski jezik – A razina

Hrvatski jezik – B razina

 

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.

matura hrvatski
Share via
Copy link
Powered by Social Snap