Pretraga

Još 24 h za konačnu odluku: Istječe najvažniji rok za sve koji 2022. pišu maturu

A- A+

Ispitima državne mature i ove će godine pristupiti približno 30 tisuća učenika i drugih kandidata. Redovni rok za prijave završava u utorak u podne, nakon čega će se ispiti moći prijavljivati samo uz opravdane razloge.

Foto: M. Gelenčir/srednja.hr

Točno u 12 sati 15. veljače zatvorit će se prijave ispita državne mature u ljetnom roku. Podsjetimo, maturanti su ispite mogli prijavljivati od 1. prosinca prošle godine.

Naknadni rok prijave mature

Nakon sutrašnjeg roka ispiti će se moći prijavljivati samo uz opravdane razloge. Taj rok naziva se naknadni rok za prijave, a on će biti otvoren do 2. svibnja, ali mogu ga iskoristiti samo učenici koji imaju opravdani razlog za neprijavljivanje ispita u redovnom roku. U te, opravdane razloge, ulaze teži zdravstveni problemi u razdoblju trajanja prijava ispita, smrt u obitelji, prometna ili druga nesreća i slično.
Prema pravilniku, učenik može naknadno prijaviti ispite državne mature, najkasnije 30 dana prije početka ispitnoga roka.

Oni koji će imati potrebu iskoristiti naknadni rok za prijavu ispita trebaju se javiti ispitnomu koordinatoru, a zamolbu treba odobriti školsko ispitno povjerenstvo i o tome donijeti odluku. Naknadni rok može se koristiti i za odjavu ili promjenu prijavljenih ispita, isto uz opravdane razloge i isto na način da se učenici jave ispitnim koordinatorima.

Od rokova koje maturanti još trebaju imati na umu, je i onaj da će od 22. do 30. svibnja trebati potvrditi ocjene 4. odnosno 5. razreda srednje škole.

Izdvojeni članak
državna matura

Ovo je 8 stvari koje jednostavno moraš znati o prijavi ispita na državnoj maturi

U tijeku su prijave studija

Inače, prije dva tjedna započele su prijave studijskih programa, a to je moguće obaviti u većini slučajeva sve do objave konačnih rezultata mature, što je ove godine 18. srpnja. No, treba naglasiti da visoka učilišta mogu odrediti i raniji rok prijave, što je obično slučaj kod onih koja imaju prijemne ispite. Koji su trenutno najpoželjniji studiji nakon prvih dana prijava, možete vidjeti ovdje.

Podsjetimo, prema kalendaru NCVVO-a, prvi ispiti mature pišu se već potkraj svibnja. Riječ je o ispitima materinskih jezika nacionalnih manjina. Tog se dana piše test iz jezika i književnosti, a dan kasnije i esej. Kada je riječ o obveznim predmetima s većim brojem prijava, prvi je na rasporedu Engleski jezik koji će se polagati 2. lipnja. Prvi dio ispita iz Hrvatskog, test iz jezika i književnosti pisat će se 23. lipnja, dok je esejski dio ispita na rasporedu dan kasnije, 24. lipnja. Matematika je posljednji ispit koji se polaže na ljetnom roku, a učenici će ga pisati 27. lipnja.


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator bodova za upise na fakultete možete isprobati ovdje.

Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap