Pretraga

Još nije kasno: Ubrzane pripreme za državnu maturu

A- A+

Za polaganje državne mature ove se godine prijavilo preko 32 tisuće od čega je njih čak 700 završilo srednju školu prije ove školske godine. Do ispita iz glavnih predmeta, hrvatskog te stranog jezika i matematike, prijavljene dijeli svega tjedan dana, no onima koji nisu stigli pripremati se ranije, još uvijek nije kasno za brzinsko ponavljanje gradiva.

Do polaganja ispita iz glavnih predmeta na državnoj maturi dijeli vas svega tjedan dana te zasigurno postoji nekoliko pojedinaca od preko 32 tisuće prijavljenih koji nisu imali vremena pripremati se. Iako se radi o vrlo kratkom periodu, ne očajavajte jer se još uvijek stignete pripremiti za ispite koji će vam odrediti budućnost.

Izdvojeni članak

Pripreme za maturu: Privatno ili u školi

Vodiči kroz lektire

Logično je da ne možete u tjedan dana pročitati sve lektire s popisa, stoga vam je u ovih sedam dana najbolje čitati vodič kroz lektire koji su sebi sadrži, osim samog skraćenog sadržaja, i opis likova. Druga, možda čak i prihvatljivija opcija je da kopirate od nekoga tko je sve četiri godine uredno vodio dnevnik lektira. Ne znači nužno da ćete naučiti svaki detalj poput odgovora na prošlogodišnje pitanje koliko je ljudi bilo na brodu u knjizi od Petra Hektorovića ‘Ribanje i ribarsko prigovaranje’, no bar ćete dobiti uvid u osnovne informacije.

Prelistavanje bilježnica od sva četiri razreda

I da odlučite sljedećih sedam dana nespavati te samo učiti, svejedno ne biste uspjeli prijeći cijelo gradivo iz srednje škole. Stoga vam preporučujem da se ne oslanjate na udžbenike, nego je puno bolja opcija iščitavati sve bilježnice. Gramatika, bilo iz hrvatskog ili stranog jezika, vam ne bi trebala biti pretjeran problem jer se ista može ponoviti u svega jedan dan. Što se tiče matematike, također vam je bolje, umjesto zbirki zadataka, provježbati zadatke te proći kroz sve formule i definicije iz svojih bilježnica.

Izdvojeni članak

Pripreme za maturu: Sam svoj majstor

Pregledavanje ispita od prethodnih godina

Na internetskim stranicama NCVVO-a možete naći ispite iz svih predmeta sa svih rokova državne mature od njenog uvođenja. Možda vam to ne bi trebao biti jedini oslonac u učenju budući da stručne skupine svake godine mijenjaju pitanja, ali će vam sigurno poslužiti kao dobre smjernice. Vjerojatno nećete dobiti identična pitanja na nadolazećem roku, ali isto tako neće bitno iskakati iz okvira.

Rješavanje online kvizova

Još jedan prijedlog, vjerojatno i najzabavniji, je taj da rješavate online kvizove. Na taj ćete se način ujedno igrati, ali i dosta toga naučiti.

Još nije kasno: Ubrzane pripreme za državnu maturu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap