Pretraga

Kako ste trebali odgovoriti na pitanja o jegulji? Evo rješenja svih zadataka s mature iz Biologije

A- A+

U ponedjeljak se na ljetnom roku državne mature polagao ispit iz Biologije, a riječ je o jednom od češće prijavljivanih izbornih ispita koje piše oko četiri tisuće maturanata. Rješenja tog ispita već su objavljena.

biologija državna matura 2022

Foto: srednja.hr

Kao što je to i inače praksa, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja dva je dana nakon provedbe ispita državne mature iz Biologije objavio zadatke i rješenja, odnosno ključeve za odgovore.

Kako su nakon ispita maturanti isticali u Facebook grupi Maturanti 2021./2022., mnogima su najviše problema stvarali zadatak s jeguljom i stezljivim mjehurićima.

– Ta dva zadatka su – u kojoj će otopini stezljivi mjehurić biti najaktivniji (logično hipotoničnoj da izbaci višak vode), a jegulja je bila graf zasićenosti kisikom tri različita tkiva jegulje (škrge, koža i plućni mjehur) te četvrti koji označava ukupnu zasićenost kisikom. Tražilo se prepoznavanje grafa ukupne zasićenosti, nakon kojega sata je jegulja prešla iz vode na kopno i kako prokrvljenost plućnih mjehurića pomaže preživljavanju jegulje na kopnu, prepričala nam je nakon ispita maturantica Nina.

Koji su točni odgovori na te i preostale zadatke s ispita, možete vidjeti u rješenjima ispod. Iako se svake godine određuju zasebni pragovi prolaznosti, napomenimo i kako je on lani za dvojku na Biologiji iznosio 27%, a pragove za ostale ocjene možete vidjeti ovdje.

Napomena: u dokumentu u nastavku najprije možete pronaći zadatke, a potom i rješenja. Ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [8.44 MB]

 

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.

biologija državna matura 2022
Share via
Copy link
Powered by Social Snap