Pretraga

Kakva trik-pitanja će se pojaviti na ovogodišnjoj maturi? Provjerili smo kako se pripremiti

A- A+

Ovogodišnja državna matura drukčija je od svih dosadašnjih. Zbog promjene u školskom programu učenika koji pristupaju ove godine na maturu, pitanja će biti nešto drukčija i tražit će se više logičkog zaključivanja. Provjerili smo kako se pripremiti za ovu novu vrstu ispita i pronašli nagradnu igru u kojoj možeš osvojiti čak 50 % popusta na pripreme.

Foto: srednja.hr

Ovogodišnji maturanti prvi su učenici i pristupnici mature koji su cijelo svoje srednjoškolsko obrazovanje pohađali prema novim kurikulumima. Zbog toga će i njihova matura izgledati nešto drukčije od prošlih godina, s obzirom na to da su ovogodišnji ispiti izrađeni temeljem novih kurikuluma.

Što će biti drukčije?

Kako je i sama nastava koncipirana drukčije u odnosu na prijašnje stanje, tako je i ono što se traži u ispitima donekle promijenjeno. Od učenika će se tražiti više razumijevanja i primjena gradiva, a ne samo reprodukcija znanja.

Tako se, na primjer, na ispitu iz Hrvatskog jezika može pronaći više zadataka s neknjiževnim polaznim tekstom, dok se na ispitu iz Matematike na B-razini očekuju nešto ‘teža’ pitanja s obzirom na to da će ispiti sadržavati gradivo svih četiriju razreda gimnazije. Na nekoliko se ispita smanjio broj zadataka, a neki su ispiti dobili i nove vrste zadataka. Tako se na ispitu iz Politike i gospodarstva može pronaći novi tip zadatka s produženim odgovorom, tzv. „mali esej“.

Zbog svega toga, maturanti koji izlaze ove godine na ispit iz mature mogu očekivati svojevrsna ‘trik-pitanja’ na kojima će morati pokazati malo više razumijevanja i logičkog zaključivanja. Dok je nekima takva vrsta zadataka puno jednostavnija, drugi su ipak uplašeni jer se za takav ispit treba ipak nešto drukčije pripremiti.

Kako se pripremiti?

Dobra vijest za sve pristupnike jest da se i za ovu noviju vrstu zadataka moguće dobro pripremiti. Rješenje nudi iskusna profesorska ekipa s maXture – online priprema za državnu maturu, koja vrsno vlada novim kurikulumima i iz iskustva zna kako pripremiti učenike za novu vrstu primjene znanja školskoga gradiva.

U tijeku je maXturina nagradna igra u kojoj možeš osvojiti veliki popust od 50% na njihove pripreme. Sve što moraš napraviti jest točno odgovoriti na jedan zadatak kakav se može pronaći na ovogodišnjem ispitu iz Matematike. Nagradnoj igri možeš pristupiti preko ovog linka.

Moglo bi se reći da se radi o jednoj matematičkoj smicalici, no iz maXture upozoravaju da se ne radi ni o čemu teškom, nego samo trebaš malo više promisliti o onome što se traži. Uostalom, upravo će se to tražiti i na maturi.

Kako bi se pripremio/la za taj novi ispit iz mature i spremno dočekao/la sve nove vrste zadataka, daj svoje povjerenje profesorima koji predaju na maXturinim online pripremama. Sve što trebaš znati o pripremama pronađi na ovom linku.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap