Kamere ušle u prostor gdje se nalaze ispiti mature: Sve kreće u ponedjeljak, u škole stiže 130 tisuća testova

Ove je godine prijavljeno 120.430 ispita mature koju piše ukupno 32 tisuće pristupnika. Ljetni ispitni rok mature počinje u ponedjeljak, a prvi ispiti od njih 130 tisuća već su poslani u škole. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja održao je danas brifing za medije kroz koji su pojasnili postupak pripreme i otpremanja ispita te novosti na ovogodišnjoj maturi, a javnost je dobila i pristup prostoru u kojem se proces odvija.

U ponedjeljak započinje ljetni rok državne mature, ispita koje ove godine piše 32.114 pristupnika koje će nadzirati oko sedam tisuća nastavnika. Ispiti će se pisati u dva bloka – od 8. lipnja do 24 lipnja pišu se obavezni predmeti, a od 25. lipnja do 3. srpnja izborni. Ispit će se odviti uz posebne epidemiološke mjere, HZJZ između ostaloga preporučuje distancu od dva metra, prostorije se moraju dezinficirati i prozračivati, a zbog svega je angažiran je i veći broj dežurnih nastavnika po školama. Kako smo već pisali, novost je da učenici ove godine neće dobiti kemijske od NCVVO-a, također iz epidemioloških razloga. Najvažnija izmjena te je da je iz obaveznih predmeta uklonjeno gradivo drugog polugodišta, a o kojem je gradivu riječ, doznajte ovdje.

Oko 130 tisuća ispita stiže u škole sljedećih tjedana

Kalendar državne mature u školskoj godini 2019./2020.: Ispiti se pišu u dva bloka

Ispiti su spremni, a tijekom narednih tjedana NCVVO u škole šalje njih 130 tisuća, što čini oko 13 tona materijala. Dio tih materijala iz obaveznih predmeta krajem ovoga tjedna bit će isporučen u 369 škola i ispitnih centara diljem Hrvatske, a ostali će zbog nužnog osiguravanja visoke razine bit će isporučeni sukcesivno tijekom razdoblja provedbe državne mature.

NCVVO je ovoga četvrtka održao brifing za medije u prostorijama u Zagrebu gdje se ispiti pripremaju za slanje u škole.

– Ovdje se pripremaju ispiti za svaku školu, za svakog učenika, a kada dođe povrat tih ispita oni se ovdje ocjenjuju. Ocjenjuje ih oko tisuću ocjenjivača. Nakon ocjenjivanja, ispiti se pretvaraju u pet milijuna slika. To su one slike i oni rezultati učenika koji se mogu naći na njihovim osobnim profilima, pojasnila je ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić.

Kako je već spomenuto, prvi ispiti već su poslani u škole.

– Uvijek se šalje prvo na otoke, a onda u ostale škole. Tako da imamo kompletni sveobuhvat i pazimo na to da ispiti na otoke dođu istovremeno kada i u kontinentalne škole, kazala je Katavić.

U sam proces razvrstavanja i spremanja materijala, dodaje, ove je godine uključeno do 40 vanjskih suradnika i do 100 studenata koji se ciklički izmjenjuju, ovisno o zadacima koje ovdje trebaju obaviti.

Ove godine na ispitima dežura više nastavnika

Ove godine na ispitima državne mature dežurat će nešto veći broj nastavnika u odnosu na prethodne godine, njih oko sedam tisuća.

NCVVO je izdao pravila za provedbu mature: Pogledajte koji se prijestupi najstrože kažnjavaju

– Vi znate da je za održavanje ispita u samoj školi odgovorno školsko ispitno povjerenstvo i ravnatelj koji je na njegovu čelu. Ali ove smo godine animirali puno više dežurnih nastavnika koji mogu pridonijeti sigurnosti provedbe sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.U svakom razredu se nalaze voditelj ispitne prostorije i dežurni nastavnik i na hodniku dežurni nastavnik. Brojeve dežurstva smo povećali zbog usmjeravanja učenika, kako bi kroz hodnike brže prolazili i manje se na njima zadržavali, pojasnila je Katavić.

Jedna od mjera zaštite koju propisuju upute HZJZ-a distanca je između pristupnika i pristupnika i djelatnika škole. Broj učenika po učionici ovisit će o samoj površini učionice, kaže ravnateljica NCVVO-a, a udaljenost od oko metar i pol između pristupnika postojala je i ranijih godina pa će neznatan broj učenika biti razmješten iz jedne u drugu učionicu.

Ostali kandidati koji ove godine nisu maturanti, a takvih je oko 6.500 tisuća, ispite mature pisat će u ispitnim centrima, koji se, osim u Zagrebu nalaze u još nekoliko gradova diljem Hrvatske – Splitu, Osijeku, Slavonskom Brodu i Rijeci.

Pristupnici će prije obaveznih ispita dobiti popis zadataka koje ne moraju rješavati

[Matura '20] Vijest koju smo dugo čekali: Otkriveno koje se gradivo neće pisati na ovogodišnjoj maturi

S obzirom na epidemiološku situaciju zbog koje je održavana nastava na daljinu, a oko 16 radnih dana učenici su izgubili i tijekom štrajka, Ministarstvo je odlučilo ukloniti na obaveznim predmetima gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda.

– Kada je Ministarstvo donijelo odluku o izuzimanju nastavnog sadržaja iz pojedinih ispita, napravila se revizija određenih ispita jer nisu svi ispiti imali izuzimanje nastavnog sadržaja. Sami pristupnici na ispitu će biti upozoreni koji su to brojevi ispitnog zadatka kojeg neće rješavati te će se na školskoj ploči izvijestiti o tome tako da imamo dvije kontrole prema kojima ih se može uputiti da ne pišu te zadatke, kaže Katavić.

Ove godine se situacija vraća na staro i što se tiče pribora, pa osim kemijskih olovaka, pristupnici za likovnu umjetnost nose svoje flomastere, što je sukladno uputama HZJZ-a.

Varanje se strogo kažnjava

A u istim uputama HZJZ-a navedeno je i da učenici smiju nositi maske. Dodatan je to prostor za prevarante koji varaju uz pomoć određenih elektroničkih uređaja. Lani je takvih bilo troje, a ako netko odluči varati zbog maski to će mu teško poći za rukom.

– Pristupnici ove godine imaju mogućnost nošenja maske. Mi smo održali sastanke s ispitnim koordinatorima i dali smo im jasne upute oko skidanja maski ako se nešto uoči, oko možda tehnologije koja se može naći na odjeći. Vjerujem da su one mjere koje su izrečene prošle godine, a to je poništavanje svih ispita na tom ispitnom roku, dovoljno upozorenje svim učenicima zapravo da to ne koriste, rekla je Katavić.

Ravnateljica NCVVO-a: ‘Ove godine očekujem izvrsne rezultate’

Prošlogodišnja generacija maturanata ostvarila je najlošije rezultate otkada se matura porovodi. Katavić kaže kako od ovogodišnjih maturante očekuje izvrsne.

Provjerite koji su studiji najpopularniji među maturantima tjedan uoči državne mature

– Ove godine očekujem zapravo izvrsne rezultate maturanata i pristupnika, jer su oni zapravo jedna posebna generacija, ne samo zbog uvjeta njihovog školovanja ove godine, nego zbog toga što su se oni izborili za pisanje državne mature, oni su se izborili za pisanje izbornih predmeta i ja osobno u njih vjerujem i mogu reći da jedva čekam da krenu u realni život, jer ako su se za ovo izborili, kako ne očekivati dobre rezultate, rekla je Katavić.

A nakon što napišu svoje ispite, kao i prethodnih godina, maturanti će rješenja zadataka, odnosno ključ za odgovore, doznati 48 sati nakon ispita.

– Mi smo javna ustanova, transparentni smo u našem radu i pristupnici moraju dobiti te odgovore kao i svih ovih godina, zaključuje Katavić.

Prijevremene rezultate mature učenici će dobiti 15. srpnja, nakon čega počinje teći rok za prigovore koji istječe 17. srpnja. Konačni rezultati državne mature bit će objavljeni 20. srpnja.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Odgovori