Pretraga

Kaos u NCVVO-u: Katavić ostala ravnateljica, otkriven još jedan veliki propust

A- A+

Zbog ponovnog izostanka sveučilišnog profesora Mirka Ruščića sa sjednice, Upravno vijeće NCVVO-a opet nije imalo kvorum da bi, nakon skandala s dodavanjem bodova na maturi, glasalo o smjeni ravnateljice Ivane Katavić. Katavić je, naime, jučer odbila dati ostavku, tražeći od Vijeća da glasa o njezinoj smjeni. No, ponovio se scenarij od jučer i Ruščić je izostao sa sjednice. Preostali članovi Vijeća javnosti su se obratili priopćenjem u kojem od ministra Fuchsa traže da čim prije imenuje nove članove Vijeća, a otkrili su i još jednu proceduralnu grešku koja je počinjena u NCVVO-u: predmetna koordinatorica nije osigurala da o prigovorima odlučuje tročlano povjerenstvo NCVVO-a već su prvostupanjske odluke o prigovorima donosila samo dva člana povjerenstva. Napominju i da će pomno nadzirati sve postupke Ivane Katavić.

ivana katavić

Foto i obrada: srednja.hr

Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, institucije zadužene za vođenje državne mature, i danas je uspjela ostati na toj poziciji. Naime, zbog ponovnog izostanka splitskog sveučilišnog profesora Mirka Ruščića sa sjednice, Upravno vijeće NCVVO-a opet nije imalo kvorum da bi, nakon skandala s dodavanjem bodova na maturi, glasalo o smjeni ravnateljice Ivane Katavić.

Izdvojeni članak

Skandal na maturi, frcaju ostavke u NCVVO-u: Učenicima dodavani bodovi bez znanja stručne skupine

Podsjetimo, članovi Upravnog vijeća su, kako doznajemo, još jučer očekivali da će Katavić podnijeti ostavku. Ona je zatražila pauzu da se konzultira s pravnicima nakon čega se vratila na sastanak. No, s online sastanka nekoliko trenutka ranije otišao je Mirko Ruščić, jedan od članova Upravnog vijeća. Vijeće, koje po zakonu ima sedam članova, nakon prošlotjedne ostavke dvojice članova i jednog odlaska prije njih, sada broji samo četiri člana.

Izdvojeni članak

Kulminacija skandala s maturom: Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić izbjegla razrješenje

Ruščić ponovno izostao da je spasi?

Katavić je jučer odbila dati ostavku, tražeći od Vijeća da glasa o njezinoj smjeni. No, kao i danas, zbog Ruščićeva izostanka, Vijeće nije imalo kvorum.

Preostala trojica članova Upravnog vijeća prof. dr. sc. Josip Faričić, dr. sc. Željko Jozić i Ivica Šušak poslala su priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

“1. Državna matura jedan je od najvažnijih oblika vanjskog vrednovanja sustava sekundarnog obrazovanja, a njezina priprema i provedba najvećim je dijelom u djelokrugu Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Djelatnici i vanjski suradnici NCVVO-a su, predvođeni ravnateljicom Ivanom Katavić, u šk. god. 2019./2020. kvalitetno pripremili, organizirali i proveli ispite na ljetnom i jesenskom roku državne mature, i to u vrlo teškim okolnostima pandemije COVID-19. Međutim, u samoj završnici tog procesa u kojemu je sudjelovalo 30.450 učenika u ljetnom roku i 5.947 učenika u jesenskom roku, počinjena je greška u rješavanju prigovora 13-ero učenika koji su se žalili na vrednovanje njihovih ispita državne mature.

2. Premda Upravno vijeće NCVVO-a nije operativno tijelo koje odlučuje o sadržaju ispita državne mature kao ni o prigovorima na vrednovanje ispitnih rezultata, u ovlasti je UV-a pridonositi unaprjeđenju kvalitete institucionalnog okvira za različite oblike vanjskog vrednovanja obrazovanja. U skladu s tim, nakon što smo zaprimili podnesak u kojem su navedene tvrdnje o pogreškama koji su se dogodile pri rješavanju prigovora na rezultate ispita državne mature u jesenskom roku šk. god. 2019./2020., izjasnili smo se da su takve situacije neprihvatljive i poduzeli smo sve mjere kako se takve pogreške ne bi ponovile.

‘Kad smo prvi puta glasali o ostavci, nismo znali sve detalje’

2.1. U nastojanju da rasvijetlimo okolnosti i utvrdimo sve relevantne činjenice, zatražili smo očitovanje od gospođe Ivana Katavić, ravnateljice NCVVO-a, a zatim i očitovanje od gospodina Momira Karina, predsjednika Povjerenstva za praćenje provedbe državne mature jer je to tijelo jednoglasno donijelo sporne odluke. K tome, zatražili smo i dobili dodatna očitovanja svih zaposlenica NCVVO-a koje su bile članice toga Povjerenstva. U pristiglim očitovanjima Upravnomu vijeću priopćeno je da su učenicima odobreni bodovi kako bi se ispravila „proceduralna greška“, ne na način da su im priznati pogrešni odgovori, već su im dodijeljeni dodatni bodovi kojima je na njihov prigovor tehnički pozitivno odgovoreno. To svim učenicima kojima je odobrena zamolba nije omogućilo prolazak na ispitu državne mature. Dvojica članova Upravnog vijeća – Tihomir Tomičić i Ninoslav Šćukanec – smatrali su da je najveća odgovornost za pogrešno postupanje u pogledu drugostupanjskog rješavanja učeničkih prigovora na ravnateljici i da bi je trebalo smijeniti. Drugi članovi Upravnog vijeća, koji su se jednoglasno izjasnili da je učinjena pogreška koja se ne bi smjela ponoviti, iz dobivenih očitovanja nisu bili u mogućnosti utvrditi namjeru da se nekome ciljano pogoduje niti individualnu odgovornost pojedinih osoba pa se stoga nisu izjasnili za smjenu ravnateljice.

Izdvojeni članak

Ravnateljica NCVVO-a nakon skandala s maturom optužuje bivšu ministricu Divjak za nedorečenost Pravilnika

2.2. Upravno vijeće predložilo je Ministarstvu znanosti i obrazovanja izmjene Pravilnika o polaganju državne mature (NCVVO je u više navrata to učinio i tijekom 2020. jer je utvrđeno da nije propisana procedura drugostupanjskog rješavanja prigovora koje je uvedeno izmjenama tog akta koje su obavljene 2019.) i da se, ako do ljetnoga roka državne mature u šk. god. 2020./2021. nije moguće izmijeniti Pravilnik o polaganju državne mature, iz drugostupanjskog odlučivanja o prigovorima na rezultate državne mature izuzmu predstavnici NCVVO-a u Povjerenstvu za praćenje provedbe državne mature, a da se pritom odluke Povjerenstva zasnivaju na utvrđivanju eventualnih proceduralnih pogrešaka ili propusta, a ne i o sadržaju ispita jer o njemu mogu kompetentno odlučivati samo osobe koje su za to kvalificirane.

3. Nakon što su u javnosti objavljene informacije o zbivanjima u vezi s rješavanjem prigovora na rezultate ispita državne mature u jesenskom roku šk. god. 2019./2020., članovi Upravnog vijeća doznali su činjenice koje do sada nisu imali priliku razmotriti jer ih nitko iz NCVVO-a i Povjerenstva za provedbu državne mature s njima nije upoznao. Tu ponajprije mislimo na činjenicu da je Povjerenstvo za praćenje provedbe državne mature svoju spornu odluku donijelo nakon što su ravnateljica NCVVO-a i dvije zaposlenice NCVVO-a koje su bile članice toga tijela drugim članovima Povjerenstva iznijele prijedlog i stav kako treba postupiti po prigovorima. Ravnateljica je svoj stav koji je iznijela Povjerenstvu objasnila namjerom da se u kratkom vremenu u kojem je Povjerenstvo trebalo donijeti odluku o prigovoru učenika udovolji njihovim zamolbama jer je od tajnice NCVVO-a dobila pravno tumačenje da se NCVVO tako izvlači iz sporne situacije u koju je dospio proceduralnim greškama pri prvostupanjskom odlučivanju o prigovorima i da je optimalno postupiti u korist učenika, a da se pritom ne ulazi u sadržaj pojedinih ispitnih zadataka. Pri tome se tajnica NCVVO-a vodila analogijom postupanja u upravnim postupcima.

Novi skandal: Prvostupanjske odlike o prigovorima umjesto tri, donosila dva člana!

4. Od ravnateljice je zatraženo da nas detaljno obavijesti o razlozima za drugostupanjsko prihvaćanje prigovora za svakog pojedinog učenika kojemu je to odobreno. Prigovori su drugostupanjski odobreni u korist 13-ero učenika koji su se žalili na rezultate ispita iz engleskog jezika (11) i njemačkog jezika (2), s time da je kod 10-ero učenika uz prvostupanjsku odluku o prigovoru pogrešno upisano da je „odluka konačna“ (a nije bila jer su učenici imali pravo prigovor uložiti i u drugom stupnju), a kod troje učenika (1 iz engleskog i 2 iz njemačkog jezika) prvostupanjska odluka imala je pravorijek koji je bio paušalan i nije bio individualiziran u skladu sa sadržajem prigovora. Upravno vijeće doznalo je i još jednu proceduralnu grešku koja je počinjena u NCVVO-u: predmetna koordinatorica nije osigurala da o prigovorima odlučuje tročlano povjerenstvo NCVVO-a već su prvostupanjske odluke o prigovorima donosila samo dva člana povjerenstva.

Izdvojeni članak
maja jukić

Bivša voditeljica državne mature: ‘Davanje bodova za netočne odgovore je najobičniji kriminal’

5. Od ravnateljice je zatraženo i da se izjasni o navodima da je na nju, odnosno na djelatnike NCVVO-a vršen pritisak da se prigovori riješe kako je to učinjeno. Odgovorila je da na nju nije vršen nikakav pritisak, a nije joj poznato ni da je na nekoga drugog vršen pritisak u smislu pozitivnoga drugostupanjskog rješavanja prigovora.

6. Pogrešnim ne držimo samo prijedlog tajnice NCVVO-a ravnateljici, a zatim i stav ravnateljice NCVVO-a i drugih zaposlenica NCVVO-a koji su bile članice Povjerenstva, nego i odluke koje je donijelo cijelo Povjerenstvo za praćenje provedbe državne mature MZO-a. S obzirom na to da u našoj ovlasti nije donositi odluke vezane uz druge članove Povjerenstva MZO-a, na temelju novih spoznaja možemo donositi relevantne prosudbe i odluke iz svojeg djelokruga.

7. S obzirom na to da je neposredno prije usvajanja zaključaka izvanrednu sjednicu 6. travnja 2021. napustio član Upravnoga vijeća izv. prof. dr. sc. Mirko Ruščić, Upravno vijeće više nije imalo kvorum pa je nastavak sjednice bio zakazan za srijedu, 7. travnja 2021., s početkom u 11 sati. Ni na nastavku sjednice nije se odazvao izv. prof. dr. sc. Mirko Ruščić već se ispričao „prethodno dogovorenim i zakazanim obvezama“ pa nismo mogli donijeti odgovarajuće odluke.

‘Vlada mora imenovati nove članove, a mi ćemo pomno nadzirati Katavić’

8. Uzimajući u obzir sve gore navedeno, dolje potpisani članovi Upravnoga vijeća NCVVO-a su zatražili:

8.1. od ravnateljice Ivane Katavić da sa svim zaposlenicima i vanjskim suradnicima NCVVO-a učini sve da se državna matura u šk. god. 2020./21. kvalitetno pripremi i organizira. Pritom zaposlenici NCVVO-a bez iznimke i bilo kakva oklijevanja trebaju svoje radne obveze izvršavati u skladu s opisom poslova i najvišim standardima profesionalne etike.

8.2. od ministra znanosti i obrazovanja da u skladu s čl. 29. Statuta NCVVO-a Vladi Republike Hrvatske hitno predloži imenovanje nedostajućih članova Upravnoga vijeća.

9. Članovi Upravnoga vijeća NCVVO-a i ovom prigodom naglašavaju očekivanje da sve aktivnosti vezane uz državnu maturu trebaju biti sadržajno besprijekorne, u svakom pogledu etične i da se, u skladu s tim, u svim fazama pripreme i provedbe državne mature svi dionici vode isključivo načelima zakonitosti, kompetentnosti, odgovornosti i pravednosti.

10. Ističemo da se pripreme za provedbu državne mature provode u skladu s predviđenim planom. Ispiti su spremni, stručne radne skupine provele su većinu predviđenih aktivnosti i sve je u samoj završnici. Učenike, njihove roditelje i nastavnike kao i sve osobe uključene u pripremu i provedbu državne mature pozivamo da državnu maturu u šk. god. 2020./21. dožive kao prigodu na kojoj će maturanti moći pokazati postignuta znanja i druge kompetencije koje su stjecali tijekom srednjoškolskoga odgoja i obrazovanja, a svi drugi im svojim aktivnostima i pristupima pokazati kako u praksi implementirati najveće ljudske vrline.

11. Upravno vijeće NCVVO-a pojačano će u danima koji slijede pomno nadzirati sve postupke u vezi s pripremama za provedbu državne mature te ćemo u skladu sa svojom profesionalnom odgovornošću u suradnji s ravnateljicom i djelatnicima Centra učiniti sve što je u našoj moći da se ovogodišnja državna matura, ponovno opterećena teškom epidemiološkom situacijom, provede besprijekorno na dobrobit svih dionika”, zaključili su članovi.

Pročitajte više tekstova o ovoj temi:

Kulminacija skandala s maturom: Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić izbjegla razrješenje

Ravnateljica NCVVO-a morat će pojasniti detalje skandala s maturom: Sazvana izvanredna sjednica Upravnog vijeća

Bivša voditeljica državne mature: ‘Davanje bodova za netočne odgovore je najobičniji kriminal’

Ravnateljica NCVVO-a nakon skandala s maturom optužuje bivšu ministricu Divjak za nedorečenost Pravilnika

Nastavak skandala s maturom: Ovako NCVVO pojašnjava zašto su jednom od kandidata dali dodatan bod

Tražili smo NCVVO detalje o skandalu s maturom: Kažu da učenici kojima su dodani bodovi nisu iz iste škole

Komentar: Sramotni skandal na maturi jasna je poruka učenicima – niste svi jednaki

Detalji skandala u NCVVO-u: Ovo su zadaci s mature na kojima je učenicima priznat pogrešan odgovor

Blaženka Divjak o skandalu s dodavanjem bodova na maturi: To bi trebao ispitati i DORH

Skandal na maturi, frcaju ostavke u NCVVO-u: Učenicima dodavani bodovi bez znanja stručne skupine

Kaos u NCVVO-u: Katavić ostala ravnateljica, otkriven još jedan veliki propust
Share via
Copy link
Powered by Social Snap