Pretraga

Konkurencija pri upisu na faks: Maturu prijavilo preko 32 tisuće kandidata

A- A+

Ovogodišnjim ispitima državne mature pristupit će točno 32 767 kandidata. Većina njih je u sustavu redovitog školovanja i trenutni su maturanti, no preko sedam tisuća pristupnika već je završilo srednju školu. Mnogi od tih vanjskih kandidata neće polagati ispite mature, već će konkurirati za upis na fakultete sa svojim prošlogodišnjim rezultatima.

Završile su ovogodišnje prijave za državnu maturu. Maturanti se više neće moći odjavljivati, a ukoliko ne pristupe nekom od prijavljenih ispita, naplatit će se naknada od 175 kuna. Ove godine maturantima, odnosno učenicima u redovitom sustavu školovanja, konkurirat će i veliki broj vanjskih kandidata, njih gotovo osam tisuća.

Ispiti državne mature počinju za 11 dana, a cijelu seriju ispitnih rokova mature otvorit će ispit iz informatike i likovne umjetnosti, 21. svibnja. Svi kandidati polagat će obvezne predmete, hrvatski jezik, matematiku i jedan strani jezik i to na razini koju su odabrali.

Ispite je u sustav postani-student.hr ove godine prijavilo 32 676 kandidata. Od toga je vanjskih pristupnika, onih koji su školovanje završili prethodnih godina, točno 7 537.

Izdvojeni članak

Državna matura: Što kad dođu rezultati?

Mnogi od vanjskih pristupnika neće izlaziti na same ispite mature, već će samo konkurirati pri upisima na fakultet sa svojim prošlogodišnjim rezultatima.

Kad se zbroje vanjski pristupnici koji će polagati ovogodišnju državnu maturu zajedno s redovitim učenicima, ispada državnoj maturi ove godine pristupa čak 5 162 pristupnika manje nego prošle godine.