Pretraga

Kreće probna matura: Možete li dobiti 12/12 na pitanjima s obveznih predmeta?

A- A+

Uz redovnu, ove godine maturanti, ali i učenici trećih razreda srednjih škola polažu i probnu državnu maturu. Ta probna matura kreće od utorka, a ispiti se u školama mogu rješavati sve do 15. travnja. Za razliku od ‘prave’ mature, probna se sastoji od ispita niskog rizika – rezultat učenika neće utjecati na zaključne ocjene i rezultate državne mature. Cilj da se učenici upoznaju s ispitima koji se temelje na novim kurikulumima.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

U utorak u srednjim školama diljem Hrvatske započinje probna državna matura. Uz maturante, pisat će je i učenici trećih razreda srednjih škola, odnosno četvrtih razreda medicinskih škola. Razlog polaganja probne mature leži u tome da su ovogodišnji ispiti redovne mature sastavljeni prema novim kurikulumima.

Probnom maturom učenicima se nastoji i približiti situacija polaganja ispita na državnoj maturi. Ispiti koje pišu svi učenici (Hrvatski jezik, Matematika, Engleski/Njemački jezik u četvrtim razredima; Hrvatski jezik i Matematika u trećim razredima) dostavljeni su školama u tiskanome obliku. Ispiti će biti u sigurnosnim vrećicama, a postupak pisanja ispita bit će vrlo sličan onome na ispitima državne mature.

Probne će ispite učenicima vrednovati nastavnici te će učenici i dobiti povratnu informaciju izravno od svojih nastavnika. Treba naglasiti kako će probni ispiti biti ispiti niskoga rizika i njihov rezultat neće utjecati na zaključne ocjene i rezultate državne mature. Cilj da se učenici upoznaju s ispitima koji se temelje na novim kurikulumima.

U nastavku smo izdvojili 12 pitanja s oglednih ispita za ovogodišnju maturu, po četiri iz Hrvatskog, Matematike i Engleskog, okušajte se u nastavku.

Hrvatski jezik
Za Matematiku kliknite ikonu ‘nastavak teksta’.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap