Pretraga

Leonarda i Ema riješile su maturu iz Matematike bez greške: ‘Kao i sve ostalo u životu, matura će proći’

A- A+

Ljetni rok državne mature je završio i kao i svake godine, neki su državnu maturu uspjeli izvrsno riješiti. Čak 332 ispita su ove godine riješena bez greške. III. gimnazija Osijek može se pohvaliti s dvije maturantice koje su ispit iz više razine Matematike uspjele riješiti bez greške. To su Leonarda Vuković i Ema Blašković. Izvrsne maturantice već su i upisale željene fakultete, a nama su otkrile kako su se pripremale za maturu.

maturantice osijek

Foto: Ema Blašković, Leonarda Vuković | privatna arhiva

Leonarda Vuković i Ema Blašković iz III. gimnazije Osijek ostvarile su izvanredan uspjeh na maturi iz Matematike. Obje su test uspjele riješiti sa stopostotnim uspjehom i s nama su podijelile svoje dojmove.

Matura im nije bila teška

Ema smatra kako matura nije bila osobito teška, a kao najzahtjevniji ispit izdvojila je onaj iz Hrvatskog jezika. Osim 100 posto na maturi iz matematike, dobila je odlične ocjene iz više razine Engleskog jezika i Likovne umjetnosti.

– Matura mi stvarno nije bila zahtjevna. Mislim da su težina ispita, gradivo koje se ispitivalo i način provedbe ispita bili korektni i u skladu s očekivanjima. Hrvatski mi je bio najteži, ali s obzirom da se za njega nisam posebno ponavljala jer mi je nosio jako mali broj bodova zadovoljna sam i s tim rezultatom, kaže Ema.

Da matura nije bila osobito teška slaže se i Leonarda, kojoj je Hrvatski jezik također bio najzahtjevniji. Pisala je sve obvezne predmete i iz svakog od njih ostvarila odličnu ocjenu.

– Meni je matura prošla poprilično glatko. Nisam se previše pripremala, a znala sam riješiti veliki dio. U usporedbi s prijašnjim maturama rekla bih da je bila dosta lakša, smatra Leonarda.

Izdvojeni članak
dodjelamzos2

Nagrađeno 96 najboljih maturanata u 2022. godini, pogledajte tko su i iz kojih škola dolaze

Pripremale su se uz pomoć starih matura

Leonarda i Ema su se za maturu pripremale rješavanjem starih ispita. Ema smatra kako joj je osobito korisno bilo pisanje probne mature.

– Za maturu nisam pohađala nikakve pripreme već sam samo prije ispita prošla par starih ispita za svaki predmet kako bih otprilike znala kakvi me zadatci očekuju. Iako je matura test velikog rizika ne mogu reći da sam imala tremu. Mislim da je tome pomoglo pisanje probne mature i to da sam se osjećala sigurno u svoje znanje pa sam se mogla dobro koncentrirati, smatra Ema.

Leonarda ključnim smatra kontinuirani rad tijekom srednje škole, a korisni su joj bili i priručnici za maturu.

– Matura mi nije bila stresna. Budući da sam već imala izravni upis na faks, zbog natjecanja, rezultat na maturi mi nije bio baš toliko bitan pa sam joj pristupila dosta opušteno. Međutim, i dalje sam htjela dati sve od sebe i postići što bolji rezultat. Za Engleski i Matematiku sam se pripremala dan-dva prije jer mi ti predmeti prirodno idu i bila sam stalno u toku s gradivom. Za Hrvatski sam odvojila otprilike tjedan dana jer je ipak trebalo ponoviti dosta toga. Kratko vrijeme priprema svakako dugujem kontinuiranom radu tijekom cijele srednje, zbog kojeg je i stres za maturu bio puno manji. Za sve mature sam se pripremala sama. Rješavala sam prijašnje mature i čitala priručnike za maturu koji su mi posebno bili korisni za hrvatski jer su imali sažeto sve najbitnije, kaže Leonarda.

Izdvojeni članak
lovro nidogon

Lovro je bez greške riješio Fiziku i Matematiku: Imao je svoj poseban način priprema za maturu

Profesori su izlazili u susret

Proces pripreme za maturu za Emu je bio prilično stresan, ali profesori su joj izašli u susret i zahvalna je na njihovom trudu.

– Bilo je stresno jer sam u prve dvije godine srednje škole uz gimnaziju pohađala paralelno i glazbenu školu te sam trenirala ples. Uz pandemiju, online nastavu i razne druge probleme u početku mi je bilo jako teško sve uskladiti. Od trećeg razreda sam odustala od glazbene škole i fokusirala sam se na pripreme za prijemni ispit na arhitektonskom fakultetu, tako da mi raspored u trećem i četvrtom razredu nije bio puno lakši. Drago mi je da je većina mojih profesora bila stvarno susretljiva kroz cijelu situaciju i što su se potrudili da iz škole izađemo sa znanjem potrebnim za maturu, kaže Ema.

Leonarda smatra da je online nastava dodatno olakšala školovanje, a njoj nije predstavljala osobit problem. No, kao i Ema smatra da su zbog izvanredne situacije profesori bili osobito susretljivi.

– Ne bih rekla da mi je pandemija predstavljala velik problem. Dapače, rekla bih da mi je dosta i olakšala srednju školu jer je online nastava zahtijevala manje vremena i truda. Kasnije mi nije bio problem nadoknaditi neka gradiva iz meni bitnih predmeta jer sam uvijek bila dosta samostalna u učenju. Međutim, svjesna sam da za mnoge nije tako i da je cijela situacija s pandemijom većini napravila rupe u znanju koje su kasnije možda bile problem. Ali zato smatram da su nam stvarno izašli u susret što se tiče matura i za to sam zahvalna, kaže Leonarda.

Izdvojeni članak
Amalija Rafaj Škriljevečki

Dobitnica nagrade Soljačić je maturantica Amalija iz Varaždina: ‘Počela sam učiti tjedan dana prije svake mature’

‘Matura postavlja minimum znanja koji moramo imati’

Ema je upisala Arhitektonski fakultet u Zagrebu, a Leonarda Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu. Obje smatraju državnu maturu dobrim načinom vrednovanja učenika.

– Mislim da je matura dobra jer je jednaka za sve i postavlja neki minimum znanja koji moramo imati pri upisu na fakultet. Ne smatram ju savršenom, ali mislim da je puno realniji i pravedniji način za procjenu kolektivnog znanja svih učenika nego ocjene iz srednje škole. Ista ocjena u jednoj školi može predstavljati potpuno različitu razinu znanja od iste u drugoj školi. Smatram da je dobro što matura ostaje na državnoj razini, ali sam svjesna da je za neke fakultete poput mog potreban prijemni ispit zbog dodatnih vještina koje su potrebne, smatra Ema.

‘Kao i sve ostalo u životu, matura će proći’

Izvrsne maturantice budućim generacijama savjetuju rješavanje prošlih matura kako bi se upoznali s konceptom ispita i smanjili stres.

– Budućim generacijama maturanata savjetovala bih da se ne prepuste konstantnom pritisku i stresu oko mature, već da slušaju sebe i pripreme prilagode svom znanju i preferiranom načinu rada. Netko osjeća da mu je potrebna kontinuirana priprema tijekom četvrtog razreda, dok je nekome dovoljno samo malo ponoviti gradivo u šestom mjesecu. Oboje je u redu i s oba pristupa mogu se postići super rezultati, samo treba biti iskren sam sa sobom i siguran u svoje (ne)znanje. Kao i sve ostalo u životu, matura će proći i koliko god bude stresno i naporno u četvrtom razredu, bit će odličan osjećaj nakon sto se sav taj trud isplati, savjetuje Leonarda.

Više o najboljim maturantima:

Dobitnica nagrade Soljačić je maturantica Amalija iz Varaždina: ‘Počela sam učiti tjedan dana prije svake mature’

Za uspjeh na maturi iz informatike Viktor dobiva 5.000 eura: ‘Ocjenjivanje u osnovnima je preblago i ovisi o karakteru profesora’

Danijel je rasturio Hrvatski i Povijest na maturi pa postao prvi dobitnik nove nagrade od 5.000 eura

Anđeli je škola razorena u potresu, ali je ipak briljirala na maturi: Na Psihologiji nije imala niti jednu grešku

Lovro je bez greške riješio Fiziku i Matematiku: Imao je svoj poseban način priprema za maturu

Ana je iz šest ispita mature dobila peticu, a njen 4.e briljirao je na upisima: ‘Rastite i slijedite svoje snove’

 

Copy link
Powered by Social Snap