Pretraga

Je li na kraju tikvica ili pipeta? Objavljena točna rješenja ispita mature iz Kemije

A- A+

Prvi izborni predmet koji se pisao na ovogodišnjoj državnoj maturi bila je Kemija, a taj ispit prijavilo je 3.627 pristupnika. Maturanti su Kemiju polagali u srijedu, a 48 sati nakon početka ispita objavljena su rješenja.

foto: pixabay

Ove godine maturante su dočekale neke tehničke promjene u ispitnom katalogu iz Kemije, poput one da je smanjen broj zadataka, ali je polovina njih tražila razumijevanje gradiva. Petero maturanata iz raznih gradova podijelilo je s nama svoja iskustva nakon ovog ispita.

Izdvojeni članak

Pipeta, epruveta i benzeni izazvali pomutnju na maturi iz Kemije: ‘Neću proći, nema šanse’

Jedan zadatak okarakterizirali su posebno teškim, onaj s benzenima i vrelištem, a među brojnim je maturantima zabunu unijelo i pitanje vezano uz posuđe kojime se najtočnije može odrediti volumen neke otopine.

Pitanje o kojemu se najviše raspravljalo nakon ispite Kemija glasilo je ‘koje se od navedenog laboratorijskog posuđa upotrebljava kako bi se točno odmjerio određeni volumen neke tekućine?’. Ponuđeni su odgovori bili pipeta, kapalica, okrugla tikvica i epruveta.

Kako ste trebali odgovoriti na ovo i ostala pitanja provjerite u dokumentu u nastavku, u kojemu se nalaze obje ispitne knjižice i točna rješenja.

*ako vam ispit i rješenja nisu vidljivi, potrebno je osvježiti stranicu ili kliknuti ovdje.

____________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Je li na kraju tikvica ili pipeta? Objavljena točna rješenja ispita mature iz Kemije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap