Pretraga

Mali šalabahter za maturante: Evo kako pronaći sve važne informacije o maturi

A- A+

Gotovo čitavu nastavnu godinu, a posebice u doba prije mature, inboxi na našim društvenim mrežama prepuni su upita maturanata vezanih uz državnu maturu. Od onih najjednostavnijih vezanih uz rokove kojih se učenici trebaju pridržavati pa sve do onih kompliciranijih koji se tiču specifičnih situacija u kojima se pristupnici nalaze. No, u većini slučajeve negdje u bespućima interneta već postoji odgovor i nije ga teško pronaći.

Odgovore na najvažnija pitanja vezana uz maturu, svoja prava i obaveze pristupnici mogu pronaći na službenoj web stranici Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, u rubrici ‘Pristupnici mature’. Kandidatima za upis na fakultete od velike bi koristi mogla biti i web stranica Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i obrazovanje, studij.hr.

No, najosnovnije informacije vezane uz maturu, upise, ali i specifične situacije u kojima su se nekada našli maturanti možete pronaći i u bogatoj arhivi portala srednja.hr. I to na vrlo jednostavan način:

  1. Otvorite Google tražilicu.
  2. U prozorčić za pretragu upišite site:srednja.hr i potom pojam kojeg tražite, primjerice site:srednja.hr matura ili site:srednja.hr ispitni katalozi

Upisivanjem web lokacije koju pretražujete i ciljanog pojma otvaraju vam se naslovi svih tekstova koji sadržavaju tu ključnu riječ. Klikom na poveznicu otvarate željeni tekst.

Drugi način na koji možete pretražiti našu arhivu jest otvaranje naslovnice portala srednja.hr te tražilice na portalu koja se nalazi na kraju trake s rubrikama. Klikom na povećalo otvara vam se zaseban prozor u kojeg ponovno možete upisati pojam koji vas zanima, primjerice, matura i prikazat će vam se svi tekstovi koji sadržavaju tu ključnu riječ.

Na mobilnoj verziji portala do tražilice dolazite dodirom na tri crtice u gornjem desnom kutu ekrana, a odmah je na vrhu padajućeg izbornika.

Ako pak ne postoji konkretna informacija koju želite doznati o maturi, nego samo želite pregledati i pročitati posljednje vijesti vezane uz te ispite jednostavno u traci s rubrikama kliknite na rubriku Matura. Ondje se nalaze najaktualnije informacije vezane uz državnu maturu i upise na studije.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite i na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Copy link
Powered by Social Snap