Pretraga

Maturante na Matematici (A) zbunio jedan zadatak: ‘Dabogda im se svima mlijeko ukiselilo kad budu ispravljali’

A- A+

Matematika je zadnji ispit na ljetnom roku ovogodišnje državne mature. Dok su na B razini maturante mučile ljudske dlake, na A razini frustracije je stvorilo – kiselo mlijeko. Drugi pak kažu kako im je sama činjenica što je ispit više razine ove godine imao deset zadataka više nego prijašnji ispiti, već dovoljno učinila po pitanju težine. Svi se, ipak, slažu da sad mogu odahnuti i da im je drago što je ovo razdoblje – završilo.

matematika A državna matura 2022

Foto: srednja.hr

Preko 9.800 maturanata danas je pristupilo višoj razini ispita državne mature iz Matematike. Ispit je počeo u 9, pisao se ukupno 180 minuta. Nedugo nakon što su izašli iz predavaonica u kojima su pristupili ispitu razgovarali smo s nekolicinom maturanata, a oni su s nama podijelili svoje dojmove. Očekivano, ni ove godine ispit iz Matematike nije oduševio pristupnike, a mučili su ih brojni teški zadaci.

Izdvojeni članak
matura matematika

Ljudska dlaka unijela pomutnju na B razini Matematike: ‘Frustriran sam i ne znam kako ću proći’

Branje jabuka i na osnovnoj i na višoj razini

Franka, maturantica Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu, kaže nam kako je jako zadovoljna današnjim ispitom jer je, po njenom mišljenju, bio lakši od očekivano. Najteži su, naravno, ističe, bili zadaci produženog odgovora. Kada usporedi s prijašnjim maturanata, dosta zadataka se ponavljalo, nisu bili u potpunosti isti, ali se rješavaju uglavnom na isti način.

– Dosta se toga moglo uvrstiti u kalkulator. Ponavljali su se zadaci sa znanstvenim zapisom, omjerima itd., kazala nam je Klara.

Za ovaj ispit Franka se pripremala tako što je rješavala ispite s državnih matura održanih proteklih godina. Vremena za pisanje bilo je dovoljno, svi su se u njenoj učionici držali svojega ispita i nije bilo incidenata. Očekuje, kaže nam, dobru ocjenu, ali ipak ne želi nagađati koja bi to ocjena bila. Zadatak s branjem jabuka pojavio se i na A i B razini. Franki je to kaže, bilo lagano.

– Bio je zanimljiv i zadatak s funkcijom koja određuje koliko vremena treba da se mlijeko pri određenoj temperaturi ukiseli, kazala nam je.


‘DABOGDA SE SVIMA UKISELILO MLIJEKO’

Nisu svi tako dobro podnijeli zadatak o ukiseljenom mlijeku. Dok je Franki to bilo zanimljivo, neki drugi maturanti su bili frustrirani. Jedan od njih, Toni, u našoj je grupi Maturanti 2021./2022. imao posebnu poruku za ispravljače tekstova.

– Dabogda im se svima mlijeko ukiselilo kad budu ispravljali ove testove, napisao je pa skupio mnoštvo smiješnih reakcija.


‘Cijela geometrija mi je bila katastrofa’

Maturantica Maria iz Ekonomske škole u Sisku kaže nam da se nakon ispita osjeća izuzetno iscrpljeno jer je sva tri sata, koliko je vremena maksimalno bilo na raspolaganju, provela pišući ispit.

– Cijela geometrija mi je bila katastrofa izuzevši jedan zadatak koji je bio vezan za Pitagorin poučak. Pohađala sam pripreme bez kojih ne bih znala ni ovo malo što sam znala, ispričala nam je Maria.

Vremena je, čini joj se, bilo dovoljno iako nam priznaje da su joj stvarno brzo proletjela tri sata unutar kojih su maturanti danas morali napisati ispit više razine Matematike. Budućim naraštajima maturanata poručuje da nije dovoljno samo ići na pripreme za maturu, već i kod kuće učiti za ispite.

– Molim NCVVO da uzme u obzir cjelokupno stanje u svijetu sa svime što se dešava i hrpetinu obveza i malo poveća broj rješivih zadataka za dva, kazala nam je Maria.

‘To je najveća greška NCVVO-a’

Podijeljeno mišljenje o višoj razini Matematika ima Roko, maturant Salezijanske klasične gimnazije u Rijeci. U jednu ruku, kaže nam, drago mu je da je sve gotovo, a u drugu je i dalje pod stresom zbog iščekivanja rezultata.

– Najteži zadatak, kao i prošlih godina, je bio zadnji, tj. izgledao je najteže. Nažalost, dodatnih 10 zadataka više od prijašnjih matura rezultiralo je time da nisam ni stigao posvetiti se zadnjem setu zadataka. A smatram da je to ujedno i bila najveća greška NCVVO-a. Neki zadaci su bili slični kao i s prošlih matura, ali nije ih bilo puno. Sve u svemu, ispit mi je bio teži od prijašnjih matura zbog same količine zadataka, smatra Roko.


PROBLEMI S KORIŠTENJEM KALKULATORA

U našoj grupi Maturanti 2021./2022. dosta se pristupnika nakon ispita požalilo kako su im kalkulatori koje su koristili na današnjem ispitu izbacivali poruke s greškom ‘syntax error’. Jedna od maturantica tako kaže da je na polovinu ponuđenih crta za odgovore napisala ‘error’ umjesto stvarnog odgovora, a druga je pak istaknula da se danas više načitala errora nego brojeva. Spomenuta greška se pretežito pojavljuje uslijed pogrešnog korištenja kalkulatora.


‘Očekivao sam da će mature biti nešto lakše’

Za maturu iz Matematike pripremao se pomoću prošlogodišnjih matura, Youtubea i nekih aplikacija poput Photomatha i Mature 5+. Očekuje trojku te planira upisati studij računarstva na Tehničkom fakultetu u Rijeci.

– Očekivao sam da će mature biti nešto lakše s obzirom da smo mi kao generacija jedina koja je kroz period srednjoškolskog obrazovanja radila i po starom programu i po programu ‘Škole za život’. Zbog toga smo neke lekcije obrađivali više puta, a neke nismo, ovisno o profesorima, a da ne govorim o COVID-u koji nas je pratio više od pola cjelokupnog razdoblja srednje škole, mišljenja je Roko.

Ovo je zadnji ispit na ljetnom roku ovogodišnje državne mature. Za dva tjedna, točnije 11. srpnja, izlaze privremeni rezultati, a 18. srpnja konačni kada se, na većini fakulteta, zaključavaju i rang liste upisanih.

Sudjelujte u anketi:

Koju ocjenu očekujete na maturi iz Matematike?

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.

Copy link
Powered by Social Snap