Pretraga

Matematika standardno opaka: Maturanti na jesenskom roku u problemima s loptama, kazaljkama, ali i jogurtom

A- A+

Gotovo 3.700 maturanata i ostalih pristupnika pristupilo je danas ispitu iz Matematike na jesenskom roku državne mature, a kao i obično, osnovnu razinu je polagalo kudikamo više kandidata. Među njih skoro 3.000, koji su za polaganje niže razine na raspolaganju imali 150 minuta, pronašli smo dvoje njih da iskažu svoje dojmove s ispita.

foto: pixabay

Ivan i Stella se slažu da je Matematika bila teža ne jesenskom roku nego li na ljetnom, ali priznaju da se nisu pretjerano pripremali. Možda i zato što Ivan tek dogodine namjerava upisati studij, a Stella je upisala privatni faks, ali je na maturu izašla ‘za ne daj Bože’.

Kazaljke na satu, košarkaške lopte i jogurti

Izdvojeni članak

[ZADATAK DANA] Ovaj zadatak iz Matiše bio je na maturi prije 8 godina, a pojavio se i danas: Znate li ga riješiti?

S obzirom da je Matematika i inače bauk mnogim učenicima, ne čudi okolnost da je bilo puno zadataka, koji su na ovaj ili onaj način pristupnicima stvarali probleme. Stella nam je otkrila s čime se ona osobito mučila.

– Matematika i ja smo dva različita svijeta tako da ja moram o svakom zadatku promisliti par minuta. No, najviše me mučio zadatak s košarkaskom loptom. Više ga se i ne sjećam dobro… Bilo je nešto da lopta za toliko i toliko sekundi pređe 3.05 metara od tla… I sad neka čudna formula preko koje treba izračunati koliko ta lopta ode za 1 sekundu više, kroz maglu se prisjeća Stella, koja je završila Ekonomsku školu u Makarskoj.

Međutim, ona je zasigurno rasterećenija išla na ovaj ispit nego li većina drugih kandidata, budući da već studira na ZŠEM-u.

– Maturu pišem za ne daj Bože ako mi zatreba nekad, a fakultet sam upisala putem prijemnog ispita, govori nam Stella.

Ova pristupnica Matematici je iskazala negodovanje, budući da su po njenom sudu oba obvezna predmeta bila kudikamo teža na jesenskom, nego li na ljetnom roku.

– Moram reći da su i Hrvatski i Matematika bili teži na jesenskom roku, pogotovo Hrvatski, koji je bio dosta teži, naglašava Stella.

Uz spomenuti zadatak s košarkaškom loptom, kandidati su na Matematici imali poteškoće i sa zadatkom s jogurtom, kazaljkom na satu, ali bilo je tu posla i s geometrijom.

Zadaci s grafovima i crtanjem su mi bili teški, ali se nadam prolazu

Izdvojeni članak

Najbolji memeovi i komentari maturanata na ispit iz Matematike: Da se ocjenjuje duhovitost bilo bi puno onih sa 100%

Drugi naš sugovornik je također završio ekonomsku školu, ali u Otočcu, otkrio nam je i kako se bavi sportom pa bi se volio dogodine upisati na KiF. Ili čak i ove godine, ako preostane koje slobodno mjesto nakon jesenskog roka mature. No, prije toga bi valjalo proći Matematiku.

– Ispit je prošao ajmo reći dobro. Još sam pod dojmom rješenja, pitanja i svega ostalog. S obzirom da su mi u testu došli pojedini zadaci koje nisam vježbao teško sam s njima izlazio na kraj. Poput zadataka s Pi ili tih nekih složenijih jednadžbi. A bila je i ta kazaljka na satu, o kojoj se raspravljalo nakon ispita. Uglavnom postavljeno je pitanje koliko se puta kazaljka na satu od 7 centimetara treba okrenuti da bi prošlo 40 sati. Moram reći da su mi bili teški i oni zadaci s grafovom i crtanjem, nabraja Ivan, koji također iskreno priznaje da se nije puno pripremao za ispit pa bi u skladu s tim, bio zadovoljan i sa skromnom dvojkom, koju i očekuje da će dobiti.

Na kraju je domentuo i da se pripremao te vježbao postupke rješavajući ispite od prije te da je tako zaključio, kako je ovaj test sigurno teži nego primjerice onaj koji je zadan na ljetnom roku.

 

 

Copy link
Powered by Social Snap