Pretraga

Za Matematiku A razine trebala je ozbiljna priprema, a maturante nasmijalo pitanje s cementom i bunarom

A- A+

Puna tri sata pristupnici maturi iz Matematike na državnoj, imali su za polaganje ovog ispita. Nekoliko sugovornika s kojima smo razgovarali vele nam da ga je bilo dovoljno, ali ne previše, budući da koncentracija dobrano opada, kako vrijeme prolazi. Štoviše, kako koncentracija opada, tako se čini da vrijeme sve brže prolazi, veli nam maturant iz Splita. On i još oko 10.850 pristupnika danas su se uhvatili u koštac s rješavanjem matematičkih zadataka na državnoj maturi.

foto: pixabay

Dobili smo nekoliko impresija s ispita iz Vukovara, Zaboka te Splita, a ono što se da zaključiti iz njih je da se matematika baš i nije mogla kampanjski u par dana pripremiti za maturu. Osobito, ako ste se kampanjstvu odavali i tijekom srednje.

Najgore mi je na ispitu bilo što je crkla klima

Izdvojeni članak

Na B razini ispita Matematike maturanti crtali stabla: ‘Osjećam se užasno i očekujem jesenski rok’

U opuštenom tonu nam je ispit iz Matematike A razine preokomentirao maturant Elektrotehničke škole Split. Dobro ih je kaže profesorica pripremila pa nema nikakve traume od ispita. Ili jednu ipak ima…

– Najgori dio ispita je bila neispravna klima. Zadatci sami po sebi i nisu nešto ekstremno teški, ali mislin da je razlog tome stvarno dobra priprema u našoj srednjoj. Više manje su se stvarno mogli svi rišiti uz korištenje formula i s određenim predznanjem, objašnjava nam Dražen.

Dodajte da se upravo iz razloga dobre pripreme i predznanja i nije previše pripremao za ispit iz Matematike.

– Pogotovo nakon što sam ispit iz hrvatskog riješio sa 60%. Od tada mi je sve bilo lakše, nastavlja opušteno Dražen.

Unatoč dobroj potkovanosti iz matematike, Dražen nam kaže da je vremena bilo knap.

– Problem je što koncentracija opada kako vrijeme prolazi pa se čini da ono teče sve brže kako ispit odmiče, govori nam Dražen.

Očekuje trojku, iako je 5-6 zadataka ostavio netaknutim.

– Ka, nije mi ni bila toliko napeta matura, jer nas je profa stvarno bolesno pripremila pa sam sigurno 5-6 zadataka ostavio netaknutim. Jednostavno nisam više moga stajat u vrućini, opet će o klimi Dražen, koji namjerava upisati splitski FESB.

Da je vedro raspoloženje vladalo među maturantima Elektrotehničke škole Split nakon matematike, svjedoči i jedna baza, koju je Dražen podijelio s nama.

– U jednom smo zadatku tribali izračunati koliko vrića cementa triba za izbetonirat površinu oko bunara pa smo se pitali ruga li se to NCVVO s našom budućnošću, na kraju će raspoloženi Dražen.

Svima savjetujem da se na vrijeme krenu pripremati

U sasvim suprotnom raspoloženju od Dražena, bila je vukovarska maturnatica Dea nakon ispita iz Matematike.

– Izašla sam iz učionice u 10:45 (nakon 105 minuta nap. a.), a u razredu su se svi začudili što sam tako brzo napisala, misleći da sam dobro napisala. No, mogu odmah reći da ne očekujem prolaz. Kad sam otvorila knjižicu sa zadacima oblio me znoj i malo je falilo da počnem plakati. Ne mogu reći da su zadaci bili teški, ali ih je bilo dosta sa riječima i trebalo je dosta koncentracije za rješavanje, govori nam Dea.

No, kako se nije dovoljno pripremala, ipak na kraju ne žali previšezbog svega.

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski

Maturantima na B razini Hrvatskog vrijeme, koncentraciju i živce pojeli zadaci s polaznim tekstovima

– Nisam se ni pripremala nešto posebno, tako da mi nije ni žao ako padnem. Hvala Bogu pa je tu i jesenski rok. Žao mi je onih učenika koji su se mjesec dana pripremali i sada ne očekuju prolaz, govori nam maturantica Tehničke škole Nikola Tesla u Vukovaru.

Najgore od svega što Dei za prvi izbor i nije trebala A razina matematike.

– Što je najbolje za željeni fakultet mi treba B razina odnosno planirala sam upisati medicinsko laboratorijsku dijagnostiku, ali s ovom se matematikom vjerojatno to neće dogoditi. Matematika mi je u srednjoj školi išla dosta dobro pa sam zato i upisala višu razinu, ali sada tek vidim da je to bila greška. Na jesenskom roku ću definitivno pisati B razinu, otkriva nam Dea svoje planove.

Njen sugrađanin Matija bolje se snašao na ispitu, ali je prema njegovom iskazu uložio puno više vremena u pripremu.

– Bilo je i lakših i težih zadataka, ali sve u svemu nije bilo nikakav bauk, ako se čovjek krene na vrijeme pripremati. Zadaci u kojima je trebalo spajati formule bili su mi teži, kao i ovi s dosta trigonometrijskih radnji, no s druge strane bilo je dijelova koji su opća kultura odnosno za čije je rješavanje bilo dovoljno pohađati redovno matematiku u srednjoj, govori nam maturant Gimnazije Vukovar.

Savjetuje buduće generacije da krenu dovoljno rano s pripremama. On je odlazio čak u drugi grad, da se pripremi za matematiku.
– Ja sam išao na instrukcije u Slavonski Brod s profesorom s PMF-a pa me dobro pripremio za daljnje izazove i očekujem četvorku iz ispita. Ali preporučio bih svima da se za maturu krenu pripremati oko 6 mjeseci prije te da kako prolazi vrijeme, uče sve intenzivnije, savjetuje Matija buduće generacije.

Ukratko nam je ispit analizirala i maturantica matematičke gimnazije u Zaboku. Dobro je veli počela, ali onda su nastale komplikacije.- Početak se činio stvarno dobrim i ponadala sam se dobroj ocjeni, ali nakon 15. zadatka su sve moje nade pale u vodu. Poprilično su zakomplicirali zadatke iako se jedan čak ponovio s prošlih matura koliko se sjećam. Posebno me namučio zadatak u kojemu je bio zadan pravokutnik i unutar njega 3 trokuta pa je trebalo dobiti jednu od stranica trokuta. Koliko god da sam razmišljala, nisam mogla dobiti rezultat, prisjeća se Kristina.

Plaćene pripreme i ispiti s prethodnih godina, bit će joj dovoljni tek za dvojku.

– Išla sam na pripreme u Trinom i prolazila kroz stare ispite, koji su moram primjetiti, bili lakši nego ovaj današnji. Na kraju se nadam prolazu. Ničemu više, na kraju će Kristina koja ima želju upisati Učiteljski fakultet.

A kako su se maturanti snašli na B razini Matematike, možete pročitati na ovoj poveznici.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.