Pretraga

[MATURA ’17] Filozofija – ispitna knjižica jednostavna, maturante najviše mučio esej o Wittgensteinu

A- A+

Danas je održan ispit iz Filozofije na Državnoj maturi, a pristupilo mu je 279 maturanata u Hrvatskoj. Ispit se, kao i do sada, sastojao od dva dijela – eseja i ispitne knjižice. Porazgovarali smo s nekima od maturanata koji su danas pristupili tekstu, a kažu nam kako je esej uglavnom bio teži od ispitne knjižice, koja se bazirala na gradivu iz srednjoškolskog udžbenika filozofije.

Ispit iz Filozofije na Državnoj maturi nikada ne prijavljuje previše maturanata. Tako je današnjem testu pristupilo samo 279 kandidata u cijeloj Hrvatskoj. Kao i obično, sastojao se od dva dijela – eseja i ispitne knjižice, a za izradu ovog ispita kandidatima je osigurano 2 i pol sata.

Izdvojeni članak

[MATURA ’17] Ispit iz Logike na Maturi lakši nego prijašnjih godina

Maturante najviše mučio Wittgenstein na eseju

Porazgovarali smo s nekim pristupnicima današnjeg ispita iz Filozofije koji nam kažu kako su se najviše pomučili s esejem. Tema filozofskog eseja bila je ‘Pravila igre’, dio koji se veže za filozofe Ludwiga Wittgensteina i Johana Huizinga.

– Esej sam dosta dugo pisala i nisam toliko zadovoljna s njim jer sam očekivala neku lakšu temu, iako, u konačnici, mislim da sam se dobro snašla, kaže nam Eva, maturantica Srednje škole Ivana Lucića iz Trogira.

S njom se složila i naša druga sugovornica Mihaela, maturantica Klasične gimnazije u Zagrebu koja se također požalila na nešto težu temu eseja no što je to bilo inače. No, ističe i kako se, bez obzira na to što joj se tema nije svidjela, ipak dosta toga moglo napisati.

Izdvojeni članak

Maturant Hrvoje svjetski je viceprvak u filozofiji: ‘Obrazovni sustav radi protiv učenika’

Ispitna knjižica iz Filozofije nije bio pretežak, a tražilo se znanje o najutjecajnijim filozofima

Ostatak ispita, kako nam kažu naše maturantice, nije bio pretežak. Nije bilo nekog većeg odstupanja od ispitnog kataloga, a tražilo se znanje o najutjecajnijim filozofima kroz povijest.

– Ispit nije bio pretežak, a gradivo je bilo podjednako zastupljeno. Pripremala sam se otprilike dva dana. Ispitu sam pristupila jer sam prijavila Pravni fakultet za svoj drugi prioritet, kaže nam Mihaela.

Dodaje da je bilo dovoljno vremena za izradu ispita, a većina gradiva odnosila se isključivo na srednjoškolski udžbenik. Kaže nam i kako nije bilo potrebno previše koristiti logiku i zaključivanje na ovogodišnjem ispitu, u odnosu na ispite Filozofije prošlih godina na Maturi.

Naša druga sugovornica Eva kaže kako je gradivo bilo odviše poznato, a ono što je bilo malo kompliciranije moglo se riješiti sistemom eliminacije.

– U teorijskom dijelu pitanja su bila dosta jednostavna, a u većini slučajeva se tražilo znanje o poznatim filozofima. Gradivo nije odstupalo od srednjoškolskog udžbenika. Samo su neka pitanja sastavljena tako da se o njima trebalo dulje razmišljati, zaključuje Eva te dodaje kako se za ovaj ispit pripremala par dana prije, a s profesoricom iz filozofije odradila je i nekoliko termina u školi.

Samo je jedno pitanje iz ispitne knjižice istaknula kao dosta teško, a radi se o onom posljednjem. U tom se pitanju tražilo objašnjenje kako filozofkinja Hannah Arendt definira rad, proizvodnju i djelovanje. Naša sugovornica ističe kako se radi o suvremenoj filozofiji, koju se uči pri samom kraju školske godine pa se zbog opširnosti syllabusa Filozofije ponekad i ne stigne detaljno obraditi.

Kaže nam da je ispitu iz Filozofije pristupila jer planira upisati španjolski i ruski na Sveučilištu u Zadru, a ocjena koju očekuje je vrlo dobar (4).

Copy link
Powered by Social Snap