Pretraga

[Matura ’18] Doznajte što je na maturi iz Filozofije najviše mučilo đake i kako se priprema za taj ispit

A- A+

Filozofija na državnoj maturi baš i nije popularan predmet, lani ju je pisalo samo 279  maturanata. Ovaj ispit, kako su nam otkrili pristupnici nakon pisanja i nije baš bio jednostavan, pogotovo esejski dio čija je tema bila ‘Pravila igre’, dio koji se veže za filozofe Ludwiga Wittgensteina i Johana Huizinga. Ovogodišnji ispit iz Filozofije piše se 15. lipnja, a u katalogu čije je poznavanje dobra priprema za ispit objašnjenje su najvažnije značajke ovoga ispita.

Screenshot: YouTube

Ispitom iz Filozofije na državnoj maturi provjerava se pristupnikovo poznavanje i razumijevanje filozofijskih disciplina i povijesti filozofije, a ispitni katalog iz ovog predmeta usklađen je nastavnim planom i programom za gimnazije.

Ispit se piše 150 minuta bez prekida

Izdvojeni članak
udžbenik iz sociologije

[Matura ’18] Ove godine na ispitu iz Sociologije promjene koje idu na ruku maturantima

Maturanti koji odluče pisati ovaj predmet moraju moći strukturirati svoja znanja iz filozofije kroz poznavanje, određivanje, razlikovanje, povezivanje, razumijevanje i pojašnjavanje filozofijske terminologije, filozofijskih disciplina te metoda, teorija, učenja i načela kroz povijest filozofije.

Osim toga, važno je znati na zadanome tekstu primijeniti svoja teorijska znanja na konkretne probleme iz povijesti filozofije i filozofijskih disciplina, razumjeti pretpostavke različitih filozofijskih učenja i disciplina, izvoditi njihovu sustavnu analizu te na temelju toga izložiti različite filozofske pozicije, usporediti ih, kritički prosuditi i vrjednovati, konfrontirati se s određenim problemima filozofije, raspraviti ih.  Pristupnik bi trebao i razviti vlastito stajalište i obraniti ga te time pokazati kako je ste ovladali osnovnim elementima filozofijske refleksije i sposobnošću dosljedne i apstraktne argumentacije. Detaljnije opise onoga što morate usvojiti za uspjeh na ispitu iz Filozofije možete vidjeti na početnim stranicama ispitnog kataloga pri dnu ovoga teksta.

Ispit iz Filozofije sastoji se od dviju cjelina. Prvom cjelinom kroz zadatke višestrukog izbora, povezivanja, kratkog i produženog odgovora ispituje se poznavanje i razumijevanje filozofijskih disciplina i povijesti filozofije. Drugom cjelinom ispituje se primjena znanja o filozofijskim disciplinama i povijesti filozofije kroz analizu izvornih filozofijskih tekstova. U prvoj ispitnoj cjelini je 28 zadataka i donosi ukupno 38 bodova, a druga sadržava jedan zadatak esejskog tipa koji donosi 50 bodova. Ispit iz Filozofije traje ukupno 150 minuta bez prekida, a pristupnika sam može rasporediti vrijeme pisanja.

Priprema za ispit

U pripremi ispita Filozofije učenici se služe svim udžbenicima koje je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a kako je satnica ograničena, dolazi do nepotpunoga savladavanja predviđenoga gradiva. NCVVO pristupnicima savjetuje da se radi pripreme za ispit iz Filozofije dodatno konzultiraju sa svojim nastavnicima.
Što se eseja tiče, od pristupnika se očekuje: da u uvodu eseja izrazi svoje shvaćanje zadanoga problema, da izvede koherentno argumentiranu raspravu kojom pokazuje razumijevanje pojmova i problema te da izvede zaključak koji proizlazi iz navedene argumentacije i svih bitnih implikacija razradbe problema. 

Prošle godine esej dosta kompliciran

Izdvojeni članak

[MATURA ’17] Filozofija – ispitna knjižica jednostavna, maturante najviše mučio esej o Wittgensteinu

Kako smo i spomenuli, najviše poteškoća prošlogodišnji su maturanti imali s esejom, čija je tema bila ‘Pravila igre’, dio koji se veže za filozofe Ludwiga Wittgensteina i Johana Huizinga.

– Esej sam dosta dugo pisala i nisam toliko zadovoljna s njim jer sam očekivala neku lakšu temu, iako, u konačnici, mislim da sam se dobro snašla, kazala nam je Eva, maturantica Srednje škole Ivana Lucića iz Trogira.

Logičkog zaključivanja, kako su nam maturantice otkrile, nije bilo previše, a ispitni dio nije im previše pravio problem jer se u većini slučajeva  tražilo znanje o poznatim filozofima i gradivo nije previše odstupalo od srednjoškolskog udžbenika. Prag prolaznosti lani je bio dosta nizak i iznosio svega 25 posto, a pragove za ostale ocjene možete vidjeti u nastavku.

Detaljnije o tome što vas čeka na maturi iz Filozofije možete pročitati u katalogu koji slijedi, a za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u kvizovima iz na ovom linku. Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2018.

[scribd id=365087108 key=key-KtnFI4hhArlemidDAkcm mode=scroll]

O državnoj maturi 2017./18. čitajte na sljedećim poveznicama:

[Matura ’18] Na maturi iz Likovnog ispituje se znanje iz pet područja: Provjerite koja su to i kako se pripremiti za ispit

[Matura ’18] Na ovogodišnjoj maturi iz Geografije čak 16 zadataka više nego lani, a vrijeme za rješavanje ostaje isto

[Matura ’18] Od maturanata će se na ispitu iz Povijesti uz poznavanje činjenica tražiti i razumijevanje gradiva

[Matura ’18] Ove godine na ispitu iz Sociologije promjene koje idu na ruku maturantima

[Matura ’18] Manje od dvije minute po zadatku imat će maturanti koji odluče pisati Psihologiju

[Matura ’18] Ispit iz Kemije trajat će tri sata: Doznajte koje će područje biti najzastupljenije na maturi iz tog predmeta

Donosimo popis svih tema koje su bile zadane na eseju iz Engleskog u zadnjih 9 godina

[Matura ’18] Na višoj razini Engleskog uvedena novost koja će se svidjeti maturantima

[Matura ’18] Ukupno 260 minuta piše se matura iz Hrvatskog: Provjerite što morate znati i koje su preporuke za pripremu

[Matura ’18] Objavljen popis svih lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Maturanti nam govore koju bi lektiru najradije izbacili s popisa za državnu maturu, a koju bi dodali

[Matura ’18] Tri sata za rješavanje 37 zadataka: Provjerite što sve morate naučiti za dobar rezultat na maturi iz Fizike

[Matura ’18] Objavljeni novi katalozi za maturu: Doznajte što vas sve očekuje na ispitima iz pojedinih predmeta

[Matura ’18] Najviše pitanja na ovogodišnjoj maturi iz Bilologije tražit će razumjevanje i primjenu znanja

[Matura ’18] Doznajte kako će izgledati matura iz Matematike i koje su preporuke za uspješno rješavanje tog ispita

 

Copy link
Powered by Social Snap