Pretraga

[Matura ’18] Od maturanata će se na ispitu iz Povijesti uz poznavanje činjenica tražiti i razumijevanje gradiva

A- A+

Ukupno 1.190 pristupnika prošle je školske godine na državnoj maturi pisalo Povijest. Dosta pitanja odnosilo se na umjetnost, što je učenicima predstavljalo problem, ali u globalu, ovaj im ispit nije bio pretežak. Analizirali smo ovogodišnji ispitni katalog za maturu iz Povijesti pa provjerite što vas sve očekuje ukoliko odlučite pisati ovaj predmet.

Flickr; Tonino

Maturom iz Povijesti, koja se piše 26. lipnja u 14 sati, ispituju se sadržaji iz opće i nacionalne povijesti od pretpovijesti do suvremenoga doba podijeljeni u četiri područja ispitivanja: uvod u povijest, pretpovijest i stari vijek; srednji vijek i novi vijek do početka XVIII. stoljeća; novi vijek u XVIII. i XIX. stoljeću te svijet XX. i XXI. stoljeća. Detaljne opise onoga što pristupnik mora znati, razumjeti i moći učiniti kako bi postigao uspjeh na ispitu, možete pročitati u katalogu pri dnu teksta.

120 minuta za rješavanje 80 zadataka

Izdvojeni članak

Ispit iz Povijesti nije bio pretežak, ali maturanti bi danas mogli sanjati komuniste iz Kambodže

Od pristupnika koji odluče pisati Povijest očekuje se poznavanje temeljne povijesne terminologije, događaja, pojava i procesa. No, to za polaganje ispita neće biti dovoljno, bitno je i razumijevanje sadržaja, odnosno uzročno-posljedičnih veza (razlikovanje i klasificiranje uzroka i posljedica povijesnih događaja, pojava i procesa), zatim shvaćanje slijeda povijesnih događaja, pojava i procesa kao i povijesnih promjena i kontinuiteta. Bitno je razumijeti i povijesne izvore kroz analizu ilustrativnih i tekstualnih materijala te pokazati razumijevanje pri interpretaciji povijesnih zemljovida, kronoloških i statističkih tablica.

Ukupno je na ispitu iz Povijesti 80 zadataka koji se rješavaju u 120 minuta bez pauze, a mogu donijeti maksimalno 90 bodova. Što se tiče vrste zadataka, ispit se sastoji od onih višestrukog izbora, zadataka kratkog odgovora, kronoloških zadataka i zadataka uz polazni sadržaj (tekst, sliku, povijesni zemljovid, povijesni izvor, ilustraciju ili fotografiju). Primjeri zadataka također su navedeni u ispitnom katalogu, a NCVVO savjetuje da su upravo oni dobra priprema za ispit.

– Ispit na državnoj maturi iz Povijesti obuhvaća gradivo koje se redovitim učenjem obradi do kraja četvrtoga razreda gimnazije. Literatura za pripremu ispita iz Povijesti su svi udžbenici propisani i odobreni od Ministarstva znanosti i obrazovanja tijekom protekloga četverogodišnjega razdoblja, stoji u katalogu za ovaj predmet.

Prošle godine dosta pitanja iz umjetnosti

Izdvojeni članak

[Matura ’18] Ukupno 260 minuta piše se matura iz Hrvatskog: Provjerite što morate znati i koje su preporuke za pripremu

Kao i svih prethodnih godina prošlogodišnji su maturanti bili podvojeni oko težine ispita iz Povijesti, a najviše su ih ‘mučila’ pitanja iz umjetnosti.

– Ispit se činio lakšim nego prošle godine i uz malo više pripreme može se ostvariti super rezultat. Pitanja su bila prilično jasna, samo mi se nisu svidjela pitanja vezana uz umjetnost. Naravno, kao i na svakom ispitu bilo je pitanja za koje nikada prije nisam čula, rekla nam je prošlogodišnja maturantica Iris iz Gimnazije Vukovar.

Kako kaže, malo su ju zbunila pitanja koja su zahtijevala poznavanje umjetničkog pravca slike ili građevine, a brojne maturante zbunilo je pitanje o Crvenim Kmerima, komunističkoj organizacija koja je vladala Kambodžom sedamdesetih.

Za prolazak na ispitu iz Povijesti prošle je godine bilo potrebno točno riješiti 30 posto ispita, a pragove za ostale ocjene možete vidjeti u nastavku.

Detaljnije o tome što vas čeka na maturi iz Povijesti možete pročitati u katalogu koji slijedi, a za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u kvizovima iz na ovom linku. Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2018.

[scribd id=363969374 key=key-00CEnaKP4k90BoIkvmwx mode=scroll]

O državnoj maturi 2017./18. čitajte na sljedećim poveznicama:

[Matura ’18] Ove godine na ispitu iz Sociologije promjene koje idu na ruku maturantima

[Matura ’18] Manje od dvije minute po zadatku imat će maturanti koji odluče pisati Psihologiju

[Matura ’18] Ispit iz Kemije trajat će tri sata: Doznajte koje će područje biti najzastupljenije na maturi iz tog predmeta

Donosimo popis svih tema koje su bile zadane na eseju iz Engleskog u zadnjih 9 godina

[Matura ’18] Na višoj razini Engleskog uvedena novost koja će se svidjeti maturantima

[Matura ’18] Ukupno 260 minuta piše se matura iz Hrvatskog: Provjerite što morate znati i koje su preporuke za pripremu

[Matura ’18] Objavljen popis svih lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Maturanti nam govore koju bi lektiru najradije izbacili s popisa za državnu maturu, a koju bi dodali

[Matura ’18] Tri sata za rješavanje 37 zadataka: Provjerite što sve morate naučiti za dobar rezultat na maturi iz Fizike

[Matura ’18] Objavljeni novi katalozi za maturu: Doznajte što vas sve očekuje na ispitima iz pojedinih predmeta

[Matura ’18] Najviše pitanja na ovogodišnjoj maturi iz Bilologije tražit će razumjevanje i primjenu znanja

[Matura ’18] Doznajte kako će izgledati matura iz Matematike i koje su preporuke za uspješno rješavanje tog ispita

Share via
Copy link
Powered by Social Snap