Pretraga

[Matura ’18] Na maturi iz Likovnog ispituje se znanje iz pet područja: Provjerite koja su to i kako se pripremiti za ispit

A- A+

Likovna umjetnost na državnoj maturi nije toliko nepopularan predmet, a prošle godine pisalo ju je 1.192 kandidata. Predmet je to čije se polaganje traži za Grafički fakultet, Arhitektonski, Katoličko-bogoslovni fakultet, za smjer Krajobrazna arhitektura na Agronomskom fakultetu te za, primjerice smjer Modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Evo što vas ove godine očekuje na ispitu mature iz Likovne umjetnosti.

Screenshot: YouTube

Likovna umjetnost na državnoj maturi izborni je predmet, a ovogodišnji maturanti i ostali pristupnici ispit iz tog predmeta pisat će 14. lipnja u 14 sati. Ovim ispitom ispituju se sadržaji iz svjetske i nacionalne likovne umjetnosti, odnosno poznavanje i razumijevanje arhitekture i urbanizma, slikarstva i kiparstva te ostalih grana likovne umjetnosti od pretpovijesti do suvremenoga doba, stoji u katalogu za ovu godinu.

Dva sata za 47 zadataka

Ispit mature iz Likovnog sastoji se od dviju ispitnih cjelina, a sadržaji su podijeljeni u pet područja ispitivanja:

Izdvojeni članak

Likovni na maturi nije bio pretežak, ali je pristupnike ‘mučila’ analiza oltara

  • Temeljni sadržaji likovne umjetnosti: osnovne odrednice povijesti umjetnosti kao znanosti i uvod u analizu likovnoga primjera.
  • Likovna umjetnost od pretpovijesti do romanike: umjetnost pretpovijesti, umjetnost drevnih civilizacija, umjetnost Egejske kulture, 6 umjetnost antičke Grčke, umjetnost Etruščana, umjetnost antičkoga Rima, ranokršćanska umjetnost, umjetnost Bizanta, umjetnost predromanike, umjetnost islama.
  • Likovna umjetnost od romanike do 20. stoljeća: umjetnost romanike, umjetnost gotike, umjetnost renesanse, umjetnost manirizma, umjetnost baroka i rokokoa, umjetnost 19. stoljeća.
  • Likovna umjetnost 20. stoljeća: slikarstvo, kiparstvo i arhitektura prve i druge polovine 20. stoljeća, minimalizam, konceptualna umjetnost, land art, happening, body art, postmoderna umjetnost, video i novi mediji.
  • Dizajn, fotografija i film: temeljni pojmovi iz područja dizajna, fotografije i filma.

Matura iz Likovnog ima 47 zadataka, a piše se 120 minuta. Prva ispitna cjelina traje 70 minuta, a druga, analiza likovnoga primjera, traje 50 minuta. Najviši broj bodova koji pristupnik može postići u ispitu je 100. Tijekom pisanja obaju dijelova ispita iz Likovne umjetnosti dopušteno je upotrebljavati kemijsku olovku plave ili crne boje, ravnalo, trokut, olovku, gumicu, flomastere u boji i šestar.

Priprema za ispit

Literaturu za pripremu ispita iz Likovne umjetnosti čine svi udžbenici koje je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za rad u gimnazijama i strukovnim školama u proteklome četverogodišnjem razdoblju. Popis obrazovnih ishoda za svako područje ispitivanja pristupniku može služiti za provjeru usvojenoga znanja. Dobro poznavanje načina ispitivanja znatno će
pomoći pristupniku da uspješno riješi zadatke u ispitu.
Pristupniku se savjetuje:
• proučavanje područja ispitivanja te primjera zadataka
• rješavanje oglednih ispita.

Prošle godine na ispitu su se našla pojedina dvosmislena pitanja

Izdvojeni članak

Ivan Krstitelj i sveta Terezija uveli pomutnju među maturante koji su danas pisali Likovni

Maturanti prošle godine nisu imali prevelikih poteškoća s rješavanjem mature iz Likovnog, ali neka pitanja na njih su djelovala zbunjujuće, kako su nam otkrili nakon pisanja testa.

– Bilo par dvosmislenih pitanja. Naime, prvo me iznenadilo pitanje da zaokružimo Ivana Krstitelja na Giottovoj fresci ‘Oplakivanje Krista’ i drugo pitanje o TV-Buddhi je bilo dvosmisleno jer se nije znalo što točno pitaju. U drugom dijelu ispita analizirali smo Ekstazu svete Terezije, ali nas je iznenadio nedostatak vremena, odnosno, začudilo nas je da je vrijeme za pisanje eseja bilo kraće nego za rješavanje, s obzirom da je bilo pet opisnih pitanja, pet označi na slici i pet pitanja kratkog odgovora, rekao nam je Filip iz Prve Sušačke gimnazije u Rijeci nakon pisanja Likovnog.

U drugom dijelu morali su analizirati sklupturu Ekstaza sv. Tereze, a maturanti su se pripremali uglavnom kroz rješavanje prijašnjih ispita. Inače, lani je prag prolaznosti za Likovni iznosio 30 posto, a pragove za ostale ocjene provjerite u nastavku.

Detaljnije o tome što vas čeka na maturi iz Likovne umjetnosti možete pročitati u katalogu koji slijedi, a za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u kvizovima iz na ovom linku. Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2018.

[scribd id=364520724 key=key-3CJuLvZL9UMthBwlnLCP mode=scroll]

O državnoj maturi 2017./18. čitajte na sljedećim poveznicama:

[Matura ’18] Od maturanata će se na ispitu iz Povijesti uz poznavanje činjenica tražiti i razumijevanje gradiva

[Matura ’18] Na ovogodišnjoj maturi iz Geografije čak 16 zadataka više nego lani, a vrijeme za rješavanje ostaje isto

[Matura ’18] Ove godine na ispitu iz Sociologije promjene koje idu na ruku maturantima

[Matura ’18] Manje od dvije minute po zadatku imat će maturanti koji odluče pisati Psihologiju

[Matura ’18] Ispit iz Kemije trajat će tri sata: Doznajte koje će područje biti najzastupljenije na maturi iz tog predmeta

Donosimo popis svih tema koje su bile zadane na eseju iz Engleskog u zadnjih 9 godina

[Matura ’18] Na višoj razini Engleskog uvedena novost koja će se svidjeti maturantima

[Matura ’18] Ukupno 260 minuta piše se matura iz Hrvatskog: Provjerite što morate znati i koje su preporuke za pripremu

[Matura ’18] Objavljen popis svih lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Maturanti nam govore koju bi lektiru najradije izbacili s popisa za državnu maturu, a koju bi dodali

[Matura ’18] Tri sata za rješavanje 37 zadataka: Provjerite što sve morate naučiti za dobar rezultat na maturi iz Fizike

[Matura ’18] Objavljeni novi katalozi za maturu: Doznajte što vas sve očekuje na ispitima iz pojedinih predmeta

[Matura ’18] Najviše pitanja na ovogodišnjoj maturi iz Bilologije tražit će razumjevanje i primjenu znanja

[Matura ’18] Doznajte kako će izgledati matura iz Matematike i koje su preporuke za uspješno rješavanje tog ispita

Share via
Copy link
Powered by Social Snap