Pretraga

[Matura ’18] Najviše pitanja na ovogodišnjoj maturi iz Biologije tražit će razumjevanje i primjenu znanja

A- A+

Interes maturanata za zdravstvene studije raste iz godine u godinu, a za njihov je upis nerijetko potrebno položiti Biologiju. Sukladno tomu, upravo je taj predmet jedan od popularnijih na maturi, a prošle godine Biologiju je polagalo preko 6.500 pristupnika. Baš kao i njih i ovogodišnje maturante očekuje 66 zadataka koje moraju riješiti u 135 minuta.

Foto: pixabay

Katalog za državnu maturu iz Biologije 2018. sadrži zbir bioloških znanja koja učenici trebaju usvojiti tijekom četverogodišnjega gimnazijskog obrazovanja, a na kojima se temelje i pitanja na ispitu mature.

– To su znanja koja bi trebao usvojiti svaki budući akademski građanin, a ne samo znanja potrebna za nastavak obrazovanja u području bioloških i njima srodnih znanosti. Tijekom pripremanja ispita nije dovoljno iz kataloga uzeti u obzir samo sadržaje kao osnovu učenja, već treba obratiti pozornost na ishode i pripadajuće potpodručje prve i druge razine te na područje kojemu ishod pripada. Također, treba obratiti pozornost na poveznice unutar Biologije i ostalih prirodoslovnih predmeta, stoji u katalogu iz Biologije.

U ispitnom katalogu definirano je pet područja unutar Biologije: Organiziranost živoga svijeta, Razmnožavanje i razvoj organizama, Tvari i energija u životnim procesima, Ravnoteža i međuovisnosti u živome svijetu te Biološka pismenost.

Pet područja ispitivanja, 66 zadataka

Izdvojeni članak
bilježnica iz fizike

[Matura ’18] Tri sata za rješavanje 37 zadataka: Provjerite što sve morate naučiti za dobar rezultat na maturi iz Fizike

Prvo područje, Organiziranost živoga svijeta, obuhvaća sve što je vezano uz organiziranost živih struktura na svim ustrojstvenim razinama, a cilj je učenja uočiti temeljne i zajedničke principe građe živoga svijeta te ih povezati s ulogama koje pojedine strukture obavljaju. Području Razmnožavanje i razvoj organizama cilj je objediniti poimanje temeljnih obilježja razmnožavanja živih bića kao polazišne točke za rast i razvoj organizama i to od stanice kao najniže razine pa do jednostaničnoga ili višestaničnog organizma. Treća cjelina Tvari i energija u životnim procesima sastoji se od nekoliko potpodručja koja obrađuju procese izmjene tvari i pretvorbe energije na razini stanice, organizma i ekosustava.

U području Ravnoteža i međuovisnosti u živome svijetu obuhvaćeni su nastavni sadržaji koji se odnose na održavanje ravnoteže u organizmu i održavanje ravnoteže u prirodi te na međuovisnost živoga svijeta i okoliša. Cilj je ovoga područja staviti u međusoban odnos obilježja živih bića i načine njihova funkcioniranja u promjenjivim uvjetima okoliša. Elemente prirodoslovne pismenosti i razumijevanje biologije kao znanstvene discipline koja se temelji na opisivanju i tumačenju pojava i procesa u živome svijetu te na eksperimentiranju, obuhvaća posljednje, peto područje Biološka pismenost. Detaljnije o ciljevima svakoga od područja možete saznati na prvim stranicama kataloga pri dnu ovoga teksta.

Ispit iz Biologije, koji se ove piše 12. lipnja 2018., sadržava 66 zadataka, od čega je 50 zadataka zatvorenoga tipa i 16 zadataka otvorenoga tipa. Moguće je na ispitu ostvariti maksimalno 100 bodova, a osim naučenih činjenica, potrebno će biti i razumjeti gradivo.

– Reproduktivno znanje temeljeno na pamćenju podataka ispituje 30% zadataka. Razumijevanje i primjena znanja osnova su trajnoga znanja i zbog toga 60% zadataka u ispitu provjerava upravo razumijevanje i primjenu znanja. Rješavanje problema uključuje angažiranje svih znanja i kompetencija učenika, a u ispitu se provjerava s 10% zadataka, objašnjeno je u katalogu iz Biologije.

Prošlogodišnji prag prolaznosti 29%

Izdvojeni članak

[Matura ’18] Objavljeni novi katalozi za maturu: Doznajte što vas sve očekuje na ispitima iz pojedinih predmeta

Kako su nam otkrili prošlogodišnji maturanti, za rješavanje zadataka 135 minuta bilo im je dovoljno, nije bio pretežak, a rezultat je to jako dobre pripreme.

– Ispit, po meni, nije bio pretežak, ali niti prelagan. Trebalo se dosta temeljito pripremiti, što je i logično jer je opseg gradiva dosta velik, a i zahtjevan. Dosta pitanja nije tražilo činjenično znanje nego očitavanje iz grafova ili tablica, a neki zadaci tog tipa su bili zahtjevni. Par pitanja je bilo dvosmisleno i trebalo se dosta razmišljati da bi se došlo do odgovora jer su postavljeni baš da navedu na krivi odgovor. Pripremala sam se par tjedana, ali sam imala predznanje, kazala nam je nakon pisanja ispita prošlogodišnja maturantica Klasične gimnazije Martina.

Ipak, među maturantima dva su pitanja izazvala dosta pomutnje – ono vezano uz prometni znak o žabama uz cestu te pitanja vezana uz pojavu partenokarpije, o čemu biše možete pročitati ovdje.

Što se tiče lanjskih pragova prolaznosti, za dvojku je on iznosio 29%, a pragove ostalih ocjena možete vidjeti na prikazu koji slijedi.


Za bolju pripremu, bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u kvizovima iz Biologije na ovome linku. Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2018.

[scribd id=361108692 key=key-SBHDddUkVw4hysfC4uDx mode=scroll]

O državnoj maturi 2017./18. čitajte na sljedećim poveznicama:

[Matura ’18] Tri sata za rješavanje 37 zadataka: Provjerite što sve morate naučiti za dobar rezultat na maturi iz Fizike

[Matura ’18] Objavljeni novi katalozi za maturu: Doznajte što vas sve očekuje na ispitima iz pojedinih predmeta

Share via
Copy link
Powered by Social Snap