Pretraga

[Matura ’18] Ove godine na ispitu iz Sociologije promjene koje idu na ruku maturantima

A- A+

Prošlogodišnji maturanti s kojima smo porazgovarali nakon ispita Sociologije na maturi požalili su nam se kako im je ispit bio teži od onih prethodnih godina na kojima su vježbali, jer im je dio pitanja bio poprilično dvosmislen. Trenutna generacija maturanata za rješavanje ovog ispita imat će malo više vremena da o takvim pitanjima promisli. Naime, za ovu je godinu vrijeme pisanja produljeno sa 70 na 90 minuta, a broj zadataka smanjen sa 41 na 35.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Sociologija je na državnoj maturi izborni predmet, a prošle godine polagalo ju je oko 1.800 kandidata. Ispit iz tog predmeta u ovoj će se školskoj godini pisati već 11. lipnja u 9 sati.

90 minuta za 35 pitanja

Izdvojeni članak

[Matura ’18] Manje od dvije minute po zadatku imat će maturanti koji odluče pisati Psihologiju

Ispit iz Sociologije ne provjerava samo činjenično znanje, već je potrebno da maturant posjeduje mogućnost razumijevanja, sposobnost zaključivanja, rasuđivanja te integracije tog znanja. Pet je područja provjere: sociologija kao znanstveni pogled na društvo, društvo i društvena struktura, kultura, socijalizacija i identitet, društvene institucije te globalizacija i njezine društvene posljedice.

Konkretne opise onoga što iz svakog od navedenih područja trebate znati, razumjeti i moći učiniti kako biste postigli uspjeh na ispitu, možete vidjeti na početnim stranicama ispitnog kataloga pri dnu ovog teksta.

Na ovogodišnjem ispitu broj zadataka u odnosu na prošlogodišnji smanjen je, a vrijeme pisanja povećano. Tako će generacija maturanata 2017./2018. imati 90 minuta za rješavanje 35 zadataka. Ispit se sastoji od zadataka višestrukog izbora, zadataka kratkog odgovora i zadataka produženog odgovora te kombinacija spomenutih vrsta zadataka. Ukupan broj bodova koje možete ostvariti na ispitu iz Sociologije je 60.

Priprema za ispit

Literatura za pripremu ispita iz Sociologije je udžbenik:
Fanuko, N., (2004. i novija izd.), Sociologija, udžbenik za gimnazije, izmijenjeno i dopunjeno izdanje, Zagreb, Profil.
Popis obrazovnih ishoda za svako područje ispitivanja pristupniku može služiti za provjeru usvojenoga znanja, a dobro poznavanje načina ispitivanja znatno će pomoći
pristupniku da uspješno riješi zadatke u ispitu. Osim toga, pristupniku se savjetuje:
• proučavanje područja ispitivanja te primjera zadataka
• rješavanje oglednih ispita.

Prošlogodišnji maturanti žalili se na težinu ispita

Pristupnici koji su državnu maturu pisali prošle školske godine bili su mišljenja kako je njihov ispit bio teži od onog prethodnih godina.

Izdvojeni članak
udžbenik iz sociologije

Sociologija teža nego prethodnih godina, maturanti se žale na dvosmislena pitanja

– Mislim da je ovaj ispit bio teži od prošlogodišnjeg. Neka pitanja nisu bila toliko teška koliko nedefinirana. Mučilo me pitanje za koje mislim da je bio odgovor religijski fundamentalizam, i ne mogu sada reći kako je pitanje bilo postavljeno, ali dvoumila sam se između sekte i fundamentalizma. Razlog zašto sam se opredijelila za fundamentalizam je jer nisam vidjela da u pitanju piše vrsta organizacije religijske, pa sam tako nekako eliminirala, kazala nam je nakon prošlogodišnjeg ispita Mirta, maturantica iz Pazina i dodala kako svim budućim generacijama maturanata savjetuje ‘da se koncentriraju, ali da se ne ubijaju od promišljanja jer na kraju samo zezneš’.

Uz to, maturanti su naglasili kako nema potrebe za ‘predispitnom panikom’, samo je potrebno opustiti se.

Za pozitivnu ocjenu lani je bilo potrebno ispravno riješiti samo 28 posto ispita, a pragove prolaznosti za ostale ocjene možete vidjeti u nastavku.

Detaljnije o tome što vas čeka na maturi iz Sociologije možete pročitati u katalogu koji slijedi, a za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u kvizovima iz na ovom linku. Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2018.

[scribd id=363296897 key=key-yj7DMrrapSgk9867lbzI mode=scroll]

O državnoj maturi 2017./18. čitajte na sljedećim poveznicama:

[Matura ’18] Manje od dvije minute po zadatku imat će maturanti koji odluče pisati Psihologiju

[Matura ’18] Ispit iz Kemije trajat će tri sata: Doznajte koje će područje biti najzastupljenije na maturi iz tog predmeta

Donosimo popis svih tema koje su bile zadane na eseju iz Engleskog u zadnjih 9 godina

[Matura ’18] Na višoj razini Engleskog uvedena novost koja će se svidjeti maturantima

[Matura ’18] Ukupno 260 minuta piše se matura iz Hrvatskog: Provjerite što morate znati i koje su preporuke za pripremu

[Matura ’18] Objavljen popis svih lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Maturanti nam govore koju bi lektiru najradije izbacili s popisa za državnu maturu, a koju bi dodali

[Matura ’18] Tri sata za rješavanje 37 zadataka: Provjerite što sve morate naučiti za dobar rezultat na maturi iz Fizike

[Matura ’18] Objavljeni novi katalozi za maturu: Doznajte što vas sve očekuje na ispitima iz pojedinih predmeta

[Matura ’18] Najviše pitanja na ovogodišnjoj maturi iz Bilologije tražit će razumjevanje i primjenu znanja

[Matura ’18] Doznajte kako će izgledati matura iz Matematike i koje su preporuke za uspješno rješavanje tog ispita

 

udžbenik iz sociologije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap