Pretraga

[Matura ’18] Polagala sam Kemiju ove i prošle godine: Ispit je neusporedivo lakši nego lani

A- A+

Ispit iz Kemije jutros je polagalo nešto više od 3.800 pristupnika, što je za oko 700 ljudi manje nego lani. Ne znamo je li maturante uplašila okolnost da se na ispitima iz Kemije, baš poput Biologije, posljednjih godina težište stavlja na logičko zaključivanje, nauštrb puke interpretacije činjenica, no sudeći prema dojmovima nekoliko pristupnica, nije bilo razloga za strah.

 

Tipovi zadataka su bili slični, a pojavio se jedan identičan kao i lani, objasnila nam je maturantica iz Osijeka. U 180 minuta trebalo je riješiti 63 zadataka, a s obzirom da su naše sugovornice izlazile i po 30 minuta ranije, čini se da je vremena bilo i više nego dovoljno.

Medicinarke se ne slažu da je test jednostavan: Bilo je puno više fizikalne kemije nego lani

Izdvojeni članak

[Matura ’18] Ispit iz Kemije trajat će tri sata: Doznajte koje će područje biti najzastupljenije na maturi iz tog predmeta

Premda smo uvodno naveli da su nam sugovornice ocijenile da je test bio lakši nego prethodnih godina, dakako ne slažu se svi s takvom ocjenom. Dvije učenice medicinskih škola u Bjelovaru i Zadru, mišljenja su da je ovo bilo kudikamo teže.

– Ispit je prošao solidno, čak sam i zadovoljna napisanim, iako je u odnosu na prethodne godine bilo dosta teže jer smo u testu imali puno više fizikalne kemije, koja je komplicirana. Još smo mi imali više vrsta kemije i dosta opširno gradivo iz tog predmeta u srednjoj jer smo laboranti i kao to nam treba. Čujem od kolega da je i njima bilo dosta teško pa stvarno ne znam kako je tek bilo onima koji nisu imali toliko kemije u nastavi i koji se nisu toliko mučili s njom, govori nam Monika iz Medicinske škole Bjelovar, koja uz sve ove dojmove ipak očekuje dobru ocjenu, koja bi joj bila dokaz da se sav uloženi trud isplatio.

Priznaje da je vodila bitku s brojnim zadacima, a jedan nam je i izdvojila.

– Zadatak koji me je najviše mučio je bio zadatak sa zadanim grafom i krivuljom pomoću kojeg smo trebali odrediti koji spoj reagira s kojim, jer nije bilo zadano ništa, nego samo krivulja ovisnosti ph. Znači iz ničega znati koja je to titracija. Imala sam dilema oko dosta zadataka, najviše u onima iz druge knjižice jer kako sam već napomenula, bilo je puno fizikalne kemije, koja je zahtijevala izračunavanje određenih podataka uz pomoć konstatne, pojašnjava Monika, koja uz sve te dileme veli da je vremena za izradu bilo i previše, a namjerava upisati Studij medicinsko-laboratorijske dijagnostike u u Zagrebu.

Njena kolegica iz Zadra, još je kritičnija u ocjeni težine ispita te smatra da nikada Kemija nije bila teža.

–  Ispit je po mojoj procjeni bio najteži otkad matura postoji, a to govorim s obzirom da sam sve prijašnje mature riješila kao dio pripreme. Prva ispitna knjižica bila je donekle okej, samo se trebalo pripremiti, ali druga je zahtijevala puno više, pogotovo nama iz strukovnih škola. Začudilo me što nije bilo niti redoks reakcija, a manjkalo je i organske kemije. Sve se temeljilo na grafovima i jednadžbama općenito, govori Katarina iz Medicinske škole Ante Kuzmanića u Zadru.

Sličan tip pitanja, uz jedan potpuno identičan zadatak: Očekivala sam da će biti zahtjevnije

Za razliku od svojih kolegica medicinarki, pristupnice iz Osijeka, Splita i Opatije nisu bile previše impresionirane težinom ispita, u usporedbi s primjerice lanjskim. Najbolje nam je o tome mogla posvjedočiti Neva, koja je i prošle i ove godine polagala Kemiju na državnoj maturi.

– Teorija jako lagana, u drugom dijelu su malo pretjerali s ravnotežom, ali ono, relativno ok. Pisala sam i prošle godine i mogu reći da je ove godine Kemija neusporedivo lakša. Nijedan mi zadatak nije bio posebno težak, samo se drugi dio zadataka 80% ticao ravnoteže. Pripremala sam se stvarno dosta, ali već znam da ću fulati neke gluposti jer to tako ide, tako da ne znam koju ocjenu da očekujem, govori Neva, koja je prošle godine maturirala u Gimnaziji Eugena Kumičić u Opatiji, dok je ove godine ispit polagala u Prvoj sušačkoj gimnaziji u Rijeci.

Poput Neve, koja je doduše bila lišena faktora stresa koju osjećaš prije prvog izlaska na ispit, Lorna također nije imala puno poteškoća.

– Ispit je prošao najbolje od svih do sada. Vremena je bilo dovoljno, sve sam na miru stigla. Matura je bila jako slična prošlogodišnjoj, po mome misljenju, još i lakša. Očekivala sam zahtjevnije zadatke, ali svi su bili toliko slični kao prošle godine i slično područje gradiva su pokrivali, tako da mi zbilja nisu stvarali nikakve probleme, samouvjerena je maturantica Prirodoslovno-matematičke gimnazije u Osijeku, koja priznaje da se pripremala za Kemiju od početka školske godine, zbog slabijeg predznanja iz ovog predmeta. 

Osim što se pojavio niz vrlo sličnih zadataka kao i lani, jedan je bio identičan uvjerava nas Lorna. Ponovio se graf, ali i to da se u zadatku tražila brzina. Taj zadatak nam je i poslala.

Svoj obol raspravi je dala i maturantica splitskog Mioca. Nije imala osobitih problema s ispitom, iako je njoj pomanjkala koja minuta za rješavanje kompleksnijih zadataka.

– Dio na zaokruživanje mi je bio manje zahtjevan jer su brojna pitanja već viđena u sličnom obliku na prijašnjim maturama, ali su zadatci produženog odgovora bili teži. Ne bih izdvojila nijedan zadatak kao neriješiv, ali mi je najveći problem bio nedostatak vremena za rješavanje kompleksnijih zadataka od kojih je većina obuhvaćala primjenu teorijskog i računskog znanja, obrazlaže Ivna iz III. gimnazije u Splitu i usput savjetuje buduće generacije da se dulje pripremaju, jer je ona na kemiju potrošila svega sedam dana i sada uviđa da bi to moglo biti nedovoljno za veliki rezultat.

________________________________________________________________

Svoje bodove za maturu možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova za maturu.