Pretraga

[Matura ’18] Puno opće kulture na ovogodišnjoj maturi iz PiG-a: Provjerite koje su 4 preporuke za učenje tog predmeta

A- A+

Politika i gospodarstvo u školama se uči tijekom samo jedne školske godine, a na brojnim je društvenim i humanističkim studijima polaganje tog predmeta glavni preduvjet za upis. Ne čudi stoga kako ju je prošle školske godine na maturi pisalo oko 5.800 pristupnika, što PiG čini jednim od najpopularnijih predmeta. I ove će se godine na ispitu zahtijevati znanja kojima bi trebala baratati većina akademskih građana.

Screenshot: Goolge Maps

U ovoj će školskoj godini maturanti generacije 2018. državnu maturu iz Politike i gospodarstva polagati 13. lipnja. Riječ je, dakako, o izbornom predmetu, a u ispitnom je katalogu jasno opisano što će se i kako ispitivati na državnoj maturi iz PiG-a, kao i koja su očekivanja od pristupnika.

90 minuta za 60 zadataka

Izdvojeni članak
bilježnica iz fizike

[Matura ’18] Tri sata za rješavanje 37 zadataka: Provjerite što sve morate naučiti za dobar rezultat na maturi iz Fizike

Što se tiče područja politike, oni koji odluče pisati ovaj predmet morali bi poznavati temeljne pojmove politike te strukturu i način funkcioniranja političkih sustava, kao i sustav Republike Hrvatske. Pitanja o ljudskim pravima i civilnom društvu također se mogu naći u ispitu. S područja gospodarstva bilo bi dobro da pristupnik nauči temeljne pojmove, kao i raspodjelu gospodarskih sustava. Dio pitanja na ispitu odnosit će se na poduzetništvo i gospodarske razvojne trendove.

Detaljnije opise onoga što pristupnik mora znati, razumjeti i moći učiniti kako bi postigao uspjeh na ispitu možete vidjeti na početnim stranicama ispitnog kataloga pri dnu teksta.

Sve te teme bit će obuhvaćene u 60 zadataka, po 30 višestrukog izbora i jednako toliko zadataka kratkog odgovora. Najviše zadataka ispitivat će poznavanje političkog sustava Republike Hrvatske, strukture i načina funkcioniranja političkog sustava općenito te funkcioniranje gospodarskih sustava. Ispit iz PiG-a piše se 90 minuta bez pauze, a svaki točan odgovor donosi jedan bod.

Četiri važne preporuke NCVVO-a za pripremu ispita iz PiG-a

Izdvojeni članak

[Matura ’18] Najviše pitanja na ovogodišnjoj maturi iz Biologije tražit će razumjevanje i primjenu znanja

Kako biste se za ispit što kvalitetnije pripremili, a samim time postigli i što bolji rezultat, NCVVO je dao i važne preporuke za učenje gradiva iz Politike i gospodarstva, koje će vam i kasnije biti od velike pomoći pri razumijevanju događaja oko vas. Prema tim preporukama, gradivo biste trebali povezivati ga sa sadržajima ostalih srodnih predmeta (Povijest, Filozofija, Sociologija, Psihologija, Etika, Vjeronauk i sl.).

Valja pratiti politička i ekonomska zbivanja u društvenoj zajednici kroz medije i moći prepoznati širinu i dubinu njihovih utjecaja. Osim toga, trebali biste kritički promišljati o stvarnosti i tražiti kreativna rješenja za njezino poboljšanje na temelju uočenih činjenica političkoga i gospodarskoga života te razumjeti temeljne pojmove iz Politike i gospodarstva radi lakšega aktivnoga uključivanja u suvremeni politički i gospodarski život.

Važno je i osvijestiti činjenicu da u uvjetima sveopće i globalne povezanosti utjecaj pojedinca nema granica (osobna odgovornost i svijest o važnosti pojedinačnih odluka).

Obavezna i dodatna literatura za maturu iz Politike i gospodarstva

Obavezna literatura:
1. Ustav Republike Hrvatske
2. Đuro Benić, Nataša Vulić: Politika i gospodarstvo, udžbenik za gimnazije, Školska knjiga, Zagreb
3. Nenad Fanuko: Politika i gospodarstvo, udžbenik za četvrti razred gimnazije, Profil, Zagreb
4. Ana Knežević-Hesky: Politika i gospodarstvo, udžbenik za četvrti razred gimnazije, Alfa, Zagreb
5. Goran Sunajko, Dario Čepo, Ivo Goldstein: Politika i gospodarstvo, udžbenik gimnazije, SysPrint, Zagreb
Dodatna literatura:
1. Izborni zakon Republike Hrvatske; www.vlada.hr; www.sabor.hr
2. Eckard Jesse: Tipologija suvremenih političkih sustava, Pan Liber, Osijek – Zagreb – Split, 1999.; www.izbori.hr

Prošlogodišnja iskustva i pragovi prolaznosti

Svoja iskustva s prošlogodišnjeg ispita s nama su podijelila trojica maturanata, koji smatraju da je za rješavanje ovoga ispita sat i pol sasvim dovoljno. Većina pitanja bila im je razumljiva i s njihovom su se tematikom već susretali i izvan nastave, no ispit ipak nije bio prejednostavan.

– Bilo je teže nego prethodnih godina, što zaključujem po tome da sam rješavao testove s prethodnih godina, a i po tome što je bilo puno više pitanja iz opće kulture odnosno politike, koja si ili znao ili nisi. Nisi to mogao proći kroz literaturu, objasnio nam je Bruno, prošlogodišnji maturant II. gimnazije u Zagrebu.

Njemu je za pripremu bilo dovoljno tjedan dana, a pripremao se pomoću priručnika za državnu maturu iz PiG-a i rješavajući ispite prijašnjih godina. Dio pitanja koji je mučio prošlogodišnju generaciju pristupnika možete vidjeti ovdje. Za dvojku je prošle godine bilo potrebno riješiti 33 posto ispita, a na prikazu u nastavku možete vidjeti pragove za ostale ocjene.


Za bolju pripremu, bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u kvizovima iz Politike i gospodarstva  na ovome linku. Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2018.

[scribd id=361197649 key=key-zuBDfIJxYLqyimqlZRyf mode=scroll]

O državnoj maturi 2017./18. čitajte na sljedećim poveznicama:

[Matura ’18] Tri sata za rješavanje 37 zadataka: Provjerite što sve morate naučiti za dobar rezultat na maturi iz Fizike

[Matura ’18] Objavljeni novi katalozi za maturu: Doznajte što vas sve očekuje na ispitima iz pojedinih predmeta

[Matura ’18] Najviše pitanja na ovogodišnjoj maturi iz Bilologije tražit će razumjevanje i primjenu znanja

Share via
Copy link
Powered by Social Snap