Pretraga

[Matura ’18] Stigla su rješenja iz Biologije, kao i odluka o kontroverznom pitanju na koje su se maturanti žalili

A- A+

Došla su rješenja za Biologiju, koja je ove godine drugi izborni predmet po broju prijava na državnoj maturi te ju je tako utorak polagalo više od 6.000 pristupnika. S velikim brojem pitanja koja traže logičko zaključivanje, nasuprot pukoj interpretaciji činjenica, ispitanici se snalaze sve bolje, ali je i ove godine bilo nekoliko zadataka s kojima se generacija mučila.

Među njima svakako valja izdvojiti pitanje vezano za krokodilov optok krvi, koje nam je nekoliko maturanata s kojima smo analizirali ispit, navelo kao vrlo zahtjevan.

Izdvojeni članak

NCVVO donio odluku o spornom pitanju iz Biologije, koje prema ispitnom katalogu nije trebalo biti u testu

Također su kao složen zadatak istaknuli pitanje – “zašto pluća zeca atrofiraju nakon što ga orao ulovi i digne na veću nadmorsku visinu?’

Među 66 pitanja iz Biologije, koje je valjalo riješiti za 135 minuta našlo se i jedno, za koje je veliki broj maturanata smatrao da nije smjelo biti zadano.

Naime, na 28. stranici u ispitnom katalogu iz Biologije, u području Rast i razvitak, označene su stvari koje bi valjalo savladati za ispit. No, u stupcu koji je smješten krajnje desno stoji da ‘ne treba pamtiti detalje vezane uz embriogenezu, što se razvija iz pojedinoga zametnog listića’.

Unatoč takvoj uputi, na ispitu se pojavilo pitanje ‘Kako se naziva i kojim je brojem označen na slici zametni listić iz kojega će se razviti osjetila?’

Situacija je riješena tako što je svim pristupnicima ispitu iz Biologije bodovan odgovor na navedeno pitanje.

Kako biste se barem djelomično mogli orijentirati oko toga što ste napravili na ispitu iz Biologije, prilažemo vam lanjske pragove prolaznosti s ljetnog roka. Za dvojku je on iznosio 29%, a pragove ostalih ocjena možete vidjeti na prikazu koji slijedi.

Rješenja ispita iz Biologije pogledajte u dokumentima ispod.

[scribd id=381781188 key=key-kM7qHHzuUKrOKAgzFcUH mode=scroll]

[scribd id=381781221 key=key-iRpg5eMLdHcMCS346Y3V mode=scroll]

[scribd id=381781260 key=key-ipD4wd9cprB7G4KR5P6B mode=scroll]

[scribd id=381781299 key=key-CtTLnclIR6V38mkpNJ1W mode=scroll]

[scribd id=381781323 key=key-ZhqnIFNBvW16j8HZVHuQ mode=scroll]

______________________________________________________________________
Svoje bodove za maturu možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova za maturu.
Copy link
Powered by Social Snap