Pretraga

[Matura ’18] Ukupno 260 minuta piše se matura iz Hrvatskog: Provjerite što morate znati i koje su preporuke za pripremu

A- A+

Prošlogodišnja matura iz Hrvatskog jezika ostat će zapamćena po propustu u jednoj splitskoj školi, kada su u terminu za pisanje eseja podijeljeni ispiti iz književnosti i jezika koji su se trebali pisati dan poslije. Bilo je to poprilično stresno za maturante, proračun je oštetilo za 489.332 kuna, mijenjati su se morali termini prijemnih na nekim fakultetima, dvojica su maturanata taj predmet morala polagati u Izraelu, a zbog svega je odlučeno da će se nakon sedam godina provođenja mature od ove godine ispit pisati prije eseja. U nadi da će ovogodišnja matura iz Hrvatskog proteći manje burno, provjerite što vas sve očekuje na ispitu iz književnosti i jezika na obje razine predmeta.

Foto: Ivan Božić | srednja.hr

Kako je nakon objave kalendara za ovogodišnju državnu maturu odlučeno, a da se ne bi ponovio prošlogodišnji propust iz Splita, najprije će se iz Hrvatskog polagati ispit književnosti i jezika, koji na red dolazi 18. lipnja u 9 sati. Dan nakon, 19. lipnja isto u 9, maturanti i ostali pristupnici pisat će esej iz tog predmeta. Popis djela za esej već je poznat i možete ga vidjeti ovdje. Zanimljivo je da su se na popisu našla ista djela kao i prošle godine, a kako su na to reagirali ovogodišnji maturanti možete pročitati na poveznici.

Maturanti obje razine imat će 160 minuta za esej i 100 za ispit

Izdvojeni članak

[Matura ’18] Objavljen popis svih lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Ispitni dio mature iz Hrvatskog jezika čini drugu ispitnu cjelinu kojom se ispituju razumijevanje književnoga teksta, književnoteorijska, književnopovijesna i jezična znanja. Kako stoji u ispitnom katalogu za ovu godinu, od pristupnika se očekuje da može, primjerice, razumjeti književnoteorijska obilježja književnih tekstova, razumjeti književnopovijesna obilježja književnih tekstova, razlikovati lirske, epske, dramske, književno-znanstvene i publicističke tekstove i slično.

Što se pak tiče gradiva iz jezika, pristupnik bi trebao moći poznavati pravopisnu normu hrvatskoga standardnog jezika, poznavati osnovne jezikoslovne pojmove iz područja fonetike, fonologije, morfologije, sintakse i leksikologije i slično.

Esej na obje razine piše se 160 minuta, na temelju polaznoga teksta ili tekstova i mora imati najmanje 400 riječi na višoj, odnosno 350 na osnovnoj razini. Moguće su tri vrste takvog eseja: interpretativni školski esej, usporedna raščlamba dvaju ili više tekstova te raspravljački školski esej. Na eseju je moguće zaraditi najviše 80 bodova. U svakome se školskom eseju vrednuje poznavanje i razumijevanje teksta, povezanost teksta te upotreba hrvatskoga standardnog jezika.

Ispitni dio traje ukupno 100 minuta i sastoji se od zadataka zatvorenoga tipa kojima se ispituju razumijevanje književnoga teksta, književnoteorijska, književnopovijesna i jezična znanja. Ta druga ispitna cjelina sastoji se od ukupno 80 zadataka i donosi 80 bodova.

Priprema za ispit

Literatura za pripremu ispita iz Hrvatskoga jezika su svi udžbenici koje je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za rad u gimnazijama i strukovnim školama u proteklome četverogodišnjem razdoblju.
Za postizanje uspjeha na ispitu pristupnicima se savjetuje:
• poznavanje Ispitnoga kataloga
• poznavanje ispitnih cjelina te primjera zadataka
• poznavanje ispitnih djela
• poznavanje materijala koje je objavio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja
• rješavanje oglednoga primjera ispita.

Prošle godine na obje razine eseja pojavilo se djelo izvan popisa lektire za maturu

Na eseju prošlogodišnje više razine, maturanti su trebali opisati model obrazovanja kakav bi trebao biti u Hrvatskoj. Esej se temeljio na ulomku iz Cihlar Nehajevljeva Bijega te Montaigneovih Eseja, koji nisu bili na popisu djela, ali se obrađuju na nastavi. Na eseju osnovne razine pristupnici su morali usporediti dva djela domaće književnosti – Novakove Posljednje Stipančiće i Dugu Dinka Šimunović, koja isto tako nije bila na popisu djela. Smjernice su se uglavnom odnosile na položaj žena u društvu pa, kako su nam kazali maturanti, esej nije bilo teško napisati.

Izdvojeni članak

[Matura ’18] Doznajte kako će izgledati matura iz Matematike i koje su preporuke za uspješno rješavanje tog ispita

Što se pak ispitnog djela tiče, maturanti više razine imali su i više nego dovoljno vremena i ispit većini nije bio pretežak.

– Osobno mislim da ispit nije niti težak niti lagan, zlatna sredina. Po meni, književnost je bila lakša nego gramatika. Pitanja iz književnosti su bila puno lakša jer su se odnosila samo na zadani tekst, bez primjene književnosti, rekao nam je lani maturant Daniel iz Osijeka koji se uglavnom pripremao rješavajući ispite od prethodnih godina i pomoću skripti koje je pronašao na internetu.

Ako je suditi prema iskustvima prošlogodišnjih pristupnika osnovne razine, njihov test baš i nije bio jednostavan koliko su očekivali.

– Ispit je bio neočekivano težak. Pripremao sam se danima po pola ure i mislio sam da će to biti dovoljno, ali ispit je bio dosta teži nego prethodnih godina pa više nisam siguran. Imao sam probleme s pitanjima temeljenim na polaznim tekstovima, jer su bila prilično neprecizna te je teško bilo konkretno odgovoriti na njih. Sve u svemu se uopće nije činilo da je test namijenjen za nižu, nego višu razinu. Srećom za faks mi je dovoljna trojka, a budući da sam i esej napisao za tu ocjenu, mislim da će na kraju ipak biti happy end s Hrvatskim, kazao nam je maturant Jakov iz Omiša.

Prošle godine prag prolaznosti iznosio je 32 posto na osnovnoj, a 33 posto na višoj razini. Na prikazu koji slijedi možete vidjeti kako su se lani kretali pragovi za preostale ocjene.

Detaljnije o tome što vas čeka na maturi iz Hrvatskog možete pročitati u katalogu koji slijedi, a za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u kvizovima iz Hrvatskog jezika A i Hrvatskog jezika B razine. Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2018.

[scribd id=361731411 key=key-gpqvaeUQ6l3gXu39jgFl mode=scroll]

O državnoj maturi 2017./18. čitajte na sljedećim poveznicama:

[Matura ’18] Objavljen popis svih lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Maturanti nam govore koju bi lektiru najradije izbacili s popisa za državnu maturu, a koju bi dodali

[Matura ’18] Tri sata za rješavanje 37 zadataka: Provjerite što sve morate naučiti za dobar rezultat na maturi iz Fizike

[Matura ’18] Objavljeni novi katalozi za maturu: Doznajte što vas sve očekuje na ispitima iz pojedinih predmeta

[Matura ’18] Najviše pitanja na ovogodišnjoj maturi iz Bilologije tražit će razumjevanje i primjenu znanja

[Matura ’18] Doznajte kako će izgledati matura iz Matematike i koje su preporuke za uspješno rješavanje tog ispita

Share via
Copy link
Powered by Social Snap