Pretraga

[Matura ’19] Doznajte što vas očekuje i kako se pripremiti za Engleski: Velika izmjena na tom ispitu ipak odgođena

A- A+

Engleski na maturi spada u obavezne predmete, a riječ je o ispitu koji prošle godine maturantima nije zadao prevelike muke. Sastoji se od tri cjeline – čitanje, slušanje i pisanje, a sve tri pišu se u istom danu. Iako se za 2019. najavljivala velika izmjena, ona o uvođenju minimalnog praga za svaku od spomenutih cjelina, od nje se za ovu godinu odustalo. Provjerili smo što vas sve očekuje na tom velikom ispitu kojega svake godine piše preko 30 tisuća maturanata.

Foto: Pixabay

Engleski jezik na državnoj je maturi obavezan predmet. Baš kao i ostale ispite mature te vrste, a pristupnici ga mogu polagati na višoj ili na osnovnoj razini. Obje razine sastoje se od tri ispitne cjeline, a ovogodišnji maturanti polagat će ga 19. lipnja 2019. u 9 sati.

Viša razina

Izdvojeni članak

Donosimo popis svih tema koje su bile zadane na eseju iz Engleskog od kada se provodi državna matura

Prema ispitnom katalogu NCVVO-a, maturom iz Engleskog na višoj razini provjerava se komunikacijska jezična kompetencija u čitanju, slušanju i pisanju i to prema nastavnome planu i programu za gimnazije. Test se sastoji od cjelina čitanje, slušanje i pisanje. Ispitna cjelina čitanje sastoji se od pet skupina zadataka vezanih uz različite polazne tekstove. Na ispitnoj cjelini slušanje zadaci se vežu uz slušane tekstove, dok posljednja cjelina pisanje sadrži jedan esejski zadatak u kojemu pristupnik mora napisati esej od 200 do 250 riječi na zadanu temu.

Ispit iz Engleskoga jezika na višoj razini traje ukupno 180 minuta. Ispitna cjelina čitanje traje ukupno 70 minuta, slušanje približno 35 minuta uključujući i 5 minuta za označavanje odgovora na listu dok za pisanje eseja maturanti imaju 75 minuta.

Ukupan broj bodova u ispitu iz Engleskoga jezika na višoj razini je 85, s time da najviše 40 bodova donosi cjelina čitanje, 25 cjelina slušanje, a na eseju se maksimalno može ‘zaraditi’ 20 bodova.

Na ovoj poveznici možete doznati koje su sve teme do sada bile esejski zadatak mature iz Engleskog.

Osnovna razina

Od iste tri ispitne cjeline – čitanje, pisanje i slušanje, sastoji se ispit Engleskog na osnovnoj razini. Šest je skupina zadataka u cjelini čitanja, a svi oni vežu se uz polazne tekstove. Na B razini nema eseja, nego pristupnik dobiva poruku koja ima tri sadržajne odrednice, odnosno pitanja. Njegov je zadatak napisati odgovor na te tri sadržajne odrednice koji mora sadržavati od 50 do 70 riječi.

Izdvojeni članak

[Matura ’19] Na ispit iz Hrvatskog uvedena velika promjena koja će se svidjeti maturantima: Evo kako će on izgledati

Ispit iz Engleskog na osnovnoj razini traje ukupno 85 minuta. Ispitne cjeline čitanje i pisanje provode se odvojeno od ispitne cjeline slušanje, a za njihovo rješavanje predviđeno je 60 minuta. Slušanje traje približno 25 minuta uključujući i 5 minuta za označavanje odgovora na listu za odgovore.

Ukupan broj bodova u ispitu iz Engleskoga jezika na osnovnoj razini je 60, a dijele se tako da čitanje donosi najviše, 30 bodova, pisanje ih donosi 10, a slušanje 20.

Iskustva prethodne generacije maturanata

Po završetku prošlogodišnjeg ispita na višoj razini porazgovarali smo s petero maturanata i maturantica iz različitih krajeva Hrvatske, a ako je suditi po njihovim odgovorima, A razina Engleskog nije bila preteška. Probleme im nije pravila ni ovogodišnja tema eseja, a pojedinci nakon pisanja imaju samo jednu ‘muku’ – što će se dogoditi ako su napisali previše riječi u eseju. Nekima od njih čak je i bilo dosadno, jer su ispit riješili prebrzo.

Kompliciran nije bio niti ispit B razine, barem prema dojmovima četvero maturanata s kojima smo komunicirali. Kako su nam ispričali, bilo je dovoljno razumjeti Engleski jezik i uz minimalno pripremu na osnovnoj se razini se moglo izboriti 3-4.

Inače, Engleski na višoj razini ispit je iz kojega je lani najviše maturanata dobilo peticu, njih 20% od ukupnog broja onih koji su pisali taj ispit. Rezultati nisu bili loši ni na B razini, gdje je odličan dobilo 8% pristupnika. U tablicama u nastavku možete vidjeti koji su bili pragovi za prolazak obje razine Engleskog.

Detaljnije o tome što vas čeka na maturi iz Engleskog možete pročitati u katalogu koji slijedi, a za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u kvizovima iz Engleskog jezika A i Engleskog jezika B razine. Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Više o maturi 2019. čitajte na sljedećim poveznicama:

[Matura ’19] Na ispit iz Hrvatskog uvedena velika promjena koja će se svidjeti maturantima: Evo kako će on izgledati

[MATURA ’19] Objavljena većina ispitnih kataloga, a fali ih još dva: Ovo su važne izmjene koje vas očekuju

[MATURA ’19] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

[Matura ’19] Zoran i dupin lani pravili probleme na Psihologiji: Doznajte što vas ove godine čeka na tom ispitu

Mijenja se način ocjenjivanja mature iz Hrvatskog, a najavljena novina za ispite stranih jezika pala u vodu

[Matura ’19] Na PiG-u maturanti moraju pokazati znanje iz čak 8 područja, a ‘bubanje’ napamet neće biti dovoljno

[Matura ’19] Na Matematici od ove godine zabranjeno važno pomagalo: Sad će ispit biti još teži

Copy link
Powered by Social Snap