Pretraga

[Matura ’19] Esej i test pišu se u istom danu: Doznajte kako izgleda matura iz Filozofije

A- A+

Na državnoj maturi Filozofija baš i nije omiljen izborni predmet. Lani ju je pisalo malo više od 200 pristupnika, a oni s kojima smo nakon ispita porazgovarali otkrili su nam kako im taj predmet nije bio pretežak. U ispitni katalog iz Filozofije za ovu godinu nisu uvedene izmjene, što bi značilo da maturanti i dalje imaju 150 minuta za rješavanje 28 zadataka i pisanje eseja.

Screenshot: YouTube

Državna matura iz Filozofije jedan je od prvih izbornih predmeta koji se pišu na maturi. Oni koji ju odaberu u sustavu Postani student polagat će ju 5. lipnja 2019. Ispitom iz Filozofije na državnoj maturi provjerava se pristupnikovo poznavanje, ali i razumijevanje filozofijskih disciplina i povijesti filozofije.

Ispit se piše 150 minuta bez prekida

Izdvojeni članak

[Matura ’19] Izmjene uvedene u čak 12 predmeta državne mature, a među njima su i obavezni

Uz to pristupnici moraju moći na zadanome tekstu primijeniti svoja teorijska znanja na konkretne probleme iz povijesti filozofije i filozofijskih disciplina, razumjeti pretpostavke različitih filozofijskih učenja i disciplina, izvoditi njihovu sustavnu analizu te na temelju toga izložiti različite filozofske pozicije.

Te pozicije moraju znati usporediti, kritički prosuditi i vrednovati, konfrontirati se s određenim problemima filozofije, raspraviti ih, razviti vlastito stajalište i obraniti ga. Time maturanti zapravo pokazuju kako su ovladali osnovnim elementima filozofijske refleksije i sposobnošću dosljedne i apstraktne argumentacije.

Detaljnije opise onoga što morate usvojiti za uspjeh na ispitu iz Filozofije možete vidjeti na početnim stranicama ispitnog kataloga pri dnu ovoga teksta.

Ispit iz Filozofije sastoji se od dviju cjelina. Prvom cjelinom ispituje se poznavanje i razumijevanje filozofijskih disciplina i povijesti filozofije. Ova ispitna cjelina sastoji se od 28 zadataka višestrukog izbora, povezivanja te kratkog i produženog odgovora, a donosi maksimalno 38 bodova.

Drugom cjelinom ispituje se primjena znanja o filozofijskim disciplinama i povijesti filozofije kroz analizu izvornih filozofijskih tekstova. U toj cjelini zadan je jedan zadatak, a učenici moraju na temelju njega napisati esej koji im donosi najviše 50 bodova. Broj riječi nije zadan, a u eseju iz Filozofije ocjenjuje se primjerena upotreba pojmova, argumentacija, primjerenost primjera i navoda , kompozicija te upotreba jezika. Gramatičke greške ne boduju se negativno.

Ispit iz Filozofije traje ukupno 150 minuta bez prekida, a pristupnika sam može rasporediti vrijeme pisanja.

Priprema za ispit

U pripremi ispita Filozofije učenici se služe svim udžbenicima koje je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. NCVVO pristupnicima savjetuje da se radi pripreme za ispit iz Filozofije dodatno konzultiraju sa svojim nastavnicima jer je satnica ovog predmeta ograničena te dolazi do nepotpunoga savladavanja predviđenoga gradiva.
Što se eseja tiče, od pristupnika se očekuje: da u uvodu eseja izrazi svoje shvaćanje zadanoga problema, da izvede koherentno argumentiranu raspravu kojom pokazuje razumijevanje pojmova i problema te da izvede zaključak koji proizlazi iz navedene argumentacije i svih bitnih implikacija razradbe problema.

Prošlogodišnji ispit pristupnicima nije bio težak

Izdvojeni članak

[MATURA ’19] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Prošlogodišnji esej s polaznim tekstovima Nietzschea i Rousseaua te ključnim riječima ‘samoljublje’ i ‘sebičnost’ maturantima nije pravio prevelike probleme. Štoviše, neki od pristupnika otkrili su nam kako im je matura iz Filozofije bila najdraži ispit kojeg su pisali u 12 godina školovanja.

– Ne čini mi se da je Filozofija bila nešto previše teža od prijašnjih, čak bi rekla da su tu negdje po težini zadataka. Najviše problema su mi zadala zadnja dva zadatka. Prvo je bilo za jednu filozofkinju i njezinu podjelu ljudskog rada, tako nekako stvarno nisam sigurna. A drugo je bilo objasniti i navesti koje ontološke koncepcije zastupaju, Platon, George Berkeley i još jedan filozof za čije ime nisam sigurna, kazala nam je nakon ispita varaždinska maturantica Iva i otkriva da je imala i vrlo malih dilema u zadacima na zaokruživanje.

Prošle je godine samo jedan učenik Filozofiju riješio sa 100%, a lani je prag prolaznosti na tom predmetu iznosio 30%. Pragove za ostale ocjene možete videjti u tablici u nastavku.

Detaljnije o tome što vas čeka na maturi iz Filozofije možete pročitati u katalogu koji slijedi, a za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u kvizovima iz na ovom linku. Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako možete nas pratiti i na našem Instagram profilu Državna matura.

Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Share via
Copy link
Powered by Social Snap