Pretraga

[Matura ’19] Genijalne vijesti za maturante: Smanjen broj zadataka na ispitu iz Povijesti

A- A+

Oko tisuću maturanata prošle je godine na državnoj maturi za izborni predmet odabralo Povijest. Prošlogodišnji pristupnici nakon ispita su imali pozitivne dojmove, a maturantima s kojima smo porazgovarali 120 minuta bilo je i više nego dovoljno za njegovo rješavanje. Vrijeme pisanja mature iz Povijesti ostaje isto i za ovogodišnje maturante, ali broj zadataka je smanjen.

Screenshot: YouTube; isječak iz filma Troja (2004)

Prema kalendaru NCCVO-a, ispit iz Povijesti na ljetnom roku mature piše se 6. lipnja 2019. u 14 sati. Ispitom se provjerava gradivo iz četiri područja: uvod u povijest, pretpovijest i stari vijek; srednji vijek i novi vijek do početka XVIII. stoljeća; novi vijek u XVIII. i XIX. stoljeću; svijet XX. i XXI. stoljeća.

Smanjen broj zadataka, a vrijeme pisanja ostalo je isto

Izdvojeni članak

[Matura ’19] Izmjene uvedene u čak 12 predmeta državne mature, a među njima su i obavezni

U ispitnom katalogu kojeg možete vidjeti pri dnu ovoga teksta, navedeni su obrazovni ishodi iz Povijesti. Pojednostavljeno rečeno, obrazovni ishodi su konkretni opisi onoga što pristupnici moraju znati ili moći učiniti kako bi na ispitu ostvarili željeni rezultat. Ono što morate naučiti nalazi se u tablicama ispitnog kataloga od 17. stranice.

Ispit državne mature iz Povijesti traje 120 minuta bez stanke, a od pribora je na njemu dozvoljeno koristiti samo kemijsku olovku.

Broj zadataka na ovom ispitu smanjen je u odnosu na prošlu godinu. Umjesto 80, maturanti će na Povijesti trebati riješiti 70 zadataka. Najviše je zadataka višestrukog izbora (na zaokruživanje), njih 35. Gledano prema područjima, najviše pitanja odnosit će se na ispitno područje svijet XX. i XXI. stoljeća. Uz manji broj zadataka, novost je od ove godine i manji broj bodova koje ispitanici mogu ostvariti. Oni koji ispit riješe bez ijedne greške dobivaju 80 bodova.

Ispit na državnoj maturi iz Povijesti obuhvaća gradivo koje se redovitim učenjem obradi do kraja četvrtoga razreda gimnazije. Literatura za pripremu ispita iz Povijesti su svi udžbenici propisani i odobreni od Ministarstva znanosti i obrazovanja tijekom protekloga četverogodišnjega razdoblja. Pristupnicima se za dobar uspjeh savjetuje i proučavanje opisa ispitnih cjelina te primjera zadataka i rješavanje oglednoga primjera ispita.

Prošle godine pojmovi su bili pozitivni, ali brojni su dobili jedinicu

Izdvojeni članak

[MATURA ’19] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Kao što smo već spomenuli, prošle godine prilikom pisanja Povijesti pristupnici nisu imali prevelikih poteškoća. Od područja su dominirali ratovi, a popriličan broj pitanja bio je vezan uz opću kulturu.

– Najviše sam se mučio sa zadatkom u kojem smo dobili tekst nekog političara o NDH i iz toga smo morali zaključiti o kome je riječ. Mučio me i zadatak u kojem sam dobio sliku nekih vojnika s ustaškom šahovnicom i naslovom Borba udružene Europe te iz toga zaključiti na koju je vojnu operaciju plakat pozivao. U usporedbi s prošlim testovima, ovogodišnji mi se čini malo težim, ali za razliku od prošle godine mi nismo imali veliki broj pitanja iz umjetnosti, eventualno filmske. Ove godine su se više fokusirali na povijesne ratove, kazao nam je nakon ispita Vice, bivši maturant Hotelijersko-turističke škole u Zadru.

Iako se prošlogodišnji maturanti nisu previše žalili na težinu ispita iz Povijesti, dio njihovih kolega na tom se predmetu nije baš previše proslavio. Gotovo 18% pristupnika iz Povijesti je dobilo jedinicu. Za dvojku je trebalo ostvariti 30% od ukupnog broja bodova, a postotne pragove za ostale ocjene možete vidjeti u tablici u nastavku.

Detaljnije o tome što vas čeka na maturi iz Povijesti možete pročitati u katalogu koji slijedi, a za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u kvizovima iz na ovom linku. Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura.

Više o maturi 2019. čitajte na sljedećim poveznicama:

Budite oprezni: Prijava mature preko interneta nije dovoljna ako ste školu završili prijašnjih godina

Maturanti, vrijeme je da se probudite: Doznali smo kada točno kreću prijave ispita državne mature

[Matura ’19] Vapaji maturanata nisu uvaženi: Važno pomagalo i ove godine zabranjeno na Informatici

[Matura ’19] Na ispit iz Kemije uvedena drastična promjena: Provjerite kako će izgledati i što sve za njega morate naučiti

[Matura ’19] Najviše izmjena ove je godine na Biologiji: Većina zadataka tražit će razumijevanje gradiva

[Matura ’19] Izmjene uvedene u čak 12 predmeta državne mature, a među njima su i obavezni

[Matura ’19] Na maturi iz Fizike po novom zabranjena dva pomagala: Uvedene izmjene i u sadržaj koji se mora naučiti

[Matura ’19] Težak posao pred maturantima koji će pisati Geografiju: Imaju dva sata da riješe čak 92 pitanja

[Matura ’19] Doznajte što vas očekuje i kako se pripremiti za Engleski: Velika izmjena na tom ispitu ipak odgođena

[Matura ’19] Na ispit iz Hrvatskog uvedena velika promjena koja će se svidjeti maturantima: Evo kako će on izgledati

[MATURA ’19] Objavljena većina ispitnih kataloga, a fali ih još dva: Ovo su važne izmjene koje vas očekuju

[MATURA ’19] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

[Matura ’19] Zoran i dupin lani pravili probleme na Psihologiji: Doznajte što vas ove godine čeka na tom ispitu

Mijenja se način ocjenjivanja mature iz Hrvatskog, a najavljena novina za ispite stranih jezika pala u vodu

[Matura ’19] Na PiG-u maturanti moraju pokazati znanje iz čak 8 područja, a ‘bubanje’ napamet neće biti dovoljno

[Matura ’19] Na Matematici od ove godine zabranjeno važno pomagalo: Sad će ispit biti još teži

[Matura ’19] Genijalne vijesti za maturante: Smanjen broj zadataka na ispitu iz Povijesti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap