[Matura ’19] Na ispitu iz Vjeronauka maturanti moraju pokazati razumijevanje vjere

Jedan od predmeta koji ne uživaju preveliku popularnost kada je riječ o izboru maturanata na državnoj maturi jest Vjeronauk. Lani je ovaj predmet polagalo svega 134 pristupnika. Baš kao i prethodnih godina, osim poznavanja činjenica, pristupnici će morati pokazati i razumijevanje kršćanske vjere.

foto: Pixabay.com

Državna matura iz Vjeronauka ove se godine piše 13. lipnja u 14 sati. Izborni je to predmet, a ispitom se provjerava pristupnikovo poznavanje i razumijevanje temelja kršćanske vjere, poznavanje i razumijevanje života i povijesti Crkve te poznavanje i razumijevanje područja življenja kršćanske vjere u suvremenome svijetu. 

[MATURA '19] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Maturanti koji će pisati Vjeronauk trebali bi biti upoznati s kršćanskom objavom i svetim pismom, biblijskom slikom Boga i iskustva Boga, vrhuncem objave Isusa Krista te ljubavi prema Bogu. Dio ispita sačinjavaju i povijest Crkve također će biti zastupljena u ispitu. Pristupnik mora biti upoznat s gradivom od značenja pouskrsnih iskustava apostolske zajednice za nastajanje prve Crkve, pa sve do hrvatskih svetaca i blaženika i bitnih podataka iz njihova života i djelovanja.

Posljednje poglavlje zastupljeno u ispitu je kršćanska vjera i život u suvremenome svijetu. Pristupnici moraju moći, između ostalog, protumačiti tvrdnju da je ‘Bog najviše dobro’, objasniti ‘stav Crkve prema presađivanju organa i navesti opasnosti manipulacije u presađivanju organa’ ili navesti i protumačiti ‘povrijede dostojanstva spolnosti, braka i obitelji’.

Podrobnije opise onoga što je potrebno usvojiti za uspješno rješavanje mature iz Vjeronauka proučite u tablicama ispitnog kataloga pri dnu ovoga teksta.

Sve navedeno bit će obuhvaćeno u 40 ispitnih pitanja, i to u zadacima višestrukog izbora (25) te kratkog (10) i produženog odgovora (5).  Ispit iz Vjeronauka traje 70 minuta, a pristupnik na njemu može ostvariti maksimalno 45 bodova.

Popis literature za pripremu ispita iz Vjeronauka, primjere pitanja i detaljnije obrazovne ishode koji će se na ispitu provjeravati možete vidjeti u katalogu koji slijedi. Kako biste se za ovaj ispit što bolje pripremili, preporučujemo da se okušate u našim kvizovima temeljenima na maturi iz Vjeronauka, koji su dostupni ovdje.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako možete nas pratiti i na našem Instagram profilu Državna matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici. Vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Odgovori