Pretraga

[Matura ’19] Na ispitu iz Vjeronauka maturanti moraju pokazati razumijevanje vjere

A- A+

Jedan od predmeta koji ne uživaju preveliku popularnost kada je riječ o izboru maturanata na državnoj maturi jest Vjeronauk. Lani je ovaj predmet polagalo svega 134 pristupnika. Baš kao i prethodnih godina, osim poznavanja činjenica, pristupnici će morati pokazati i razumijevanje kršćanske vjere.

foto: Pixabay.com

Državna matura iz Vjeronauka ove se godine piše 13. lipnja u 14 sati. Izborni je to predmet, a ispitom se provjerava pristupnikovo poznavanje i razumijevanje temelja kršćanske vjere, poznavanje i razumijevanje života i povijesti Crkve te poznavanje i razumijevanje područja življenja kršćanske vjere u suvremenome svijetu. 

Izdvojeni članak

[MATURA ’19] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Maturanti koji će pisati Vjeronauk trebali bi biti upoznati s kršćanskom objavom i svetim pismom, biblijskom slikom Boga i iskustva Boga, vrhuncem objave Isusa Krista te ljubavi prema Bogu. Dio ispita sačinjavaju i povijest Crkve također će biti zastupljena u ispitu. Pristupnik mora biti upoznat s gradivom od značenja pouskrsnih iskustava apostolske zajednice za nastajanje prve Crkve, pa sve do hrvatskih svetaca i blaženika i bitnih podataka iz njihova života i djelovanja.

Posljednje poglavlje zastupljeno u ispitu je kršćanska vjera i život u suvremenome svijetu. Pristupnici moraju moći, između ostalog, protumačiti tvrdnju da je ‘Bog najviše dobro’, objasniti ‘stav Crkve prema presađivanju organa i navesti opasnosti manipulacije u presađivanju organa’ ili navesti i protumačiti ‘povrijede dostojanstva spolnosti, braka i obitelji’.

Podrobnije opise onoga što je potrebno usvojiti za uspješno rješavanje mature iz Vjeronauka proučite u tablicama ispitnog kataloga pri dnu ovoga teksta.

Sve navedeno bit će obuhvaćeno u 40 ispitnih pitanja, i to u zadacima višestrukog izbora (25) te kratkog (10) i produženog odgovora (5).  Ispit iz Vjeronauka traje 70 minuta, a pristupnik na njemu može ostvariti maksimalno 45 bodova.

Priprema za ispit

Popis obrazovnih ishoda u katalogu pristupniku mogu služiti za provjeru usvojenoga znanja. Uz to, pristupniku se savjetuje proučavanje područja ispitivanja te primjera zadataka, kao i rješavanje provedenih ispita. Najbolja priprema za ispit su udžbenici i literatura navedeni u ispitnom katalogu:
V. Gadža – N. Milanović – R. Paloš – M. Vučica – D. Vuletić, Tražitelji smisla. Vjeronaučni udžbenik za prvi razred srednje škole, Salesiana, Zagreb, 2016.
V. Gadža – N. Milanović – R. Paloš – D. Vuletić, Odvažni svjedoci. Vjeronaučni udžbenik za drugi razred srednje škole, Salesiana, Zagreb, 2016.
Biblijski tekstovi:
– knjiga Postanka 1. – 3. poglavlje (Post 1-3)
– iz Evanđelja: Isusovo rođenje, muka, smrt i uskrsnuće, prispodobe o Božjem milosrđu i kraljevstvu Božjem (barem dva primjera), zapovijedi ljubavi (Lk 10, 27) te Isusov odnos prema grješnicima
(Lk 7, 36–50)
– Dj 1 – 5
– poslanica Hebrejima 1. poglavlje (Hebr 1, 1)
D. Čaplar – D. Kustura – I. Živković, Životom darovani. Udžbenik katoličkoga vjeronauka za 3. razred srednjih škola, KS, Zagreb, 2010.
A. T. Filipović – M. M. Gadža – S. V. Gadža – A. Matković – S. N. Radinović – M. Vučica, Svjetlom vjere. Udžbenik katoličkoga vjeronauka za 4. razred srednjih škola, KS, Zagreb, 2009.

Popis literature za pripremu ispita iz Vjeronauka, primjere pitanja i detaljnije obrazovne ishode koji će se na ispitu provjeravati možete vidjeti u katalogu koji slijedi. Kako biste se za ovaj ispit što bolje pripremili, preporučujemo da se okušate u našim kvizovima temeljenima na maturi iz Vjeronauka, koji su dostupni ovdje.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako možete nas pratiti i na našem Instagram profilu Državna matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici. Vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

[Matura ’19] Na ispitu iz Vjeronauka maturanti moraju pokazati razumijevanje vjere
Share via
Copy link
Powered by Social Snap